Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: O para verilecek!

15 Ekim 2024

Ekonomi yönetimi iyice kontrolden çıktı. Bir mal ya da hizmet üretimi sonucunda vergi alınması gereken ekonominin içinde önce dolaylı vergilere dayanarak finansmanı adet edindiler. Ardından Deli Dumrul’u aratmayacak ölçüde geçsen de geçmesen de köprüden yoldan para ödemeyi hayatımıza soktular.

Bununla da yetinmediler; insanların cebine para koymadan para toplamaya kalktılar. Yetinmediler; ödenmiş vergilere ilave yapıp, MTV’de olduğu gibi yeni taksit icat ettiler. O da bitmedi, verginin vergisini almaya alışkanlık haline getirdiler.

Ama bunların hiçbiri ekonomi yönetimini tatmin etmedi. Ardından kullandıkları bütçeyi neredeyse yüzde 100 arttırıp, insanlara yüzde 49 zam verip, emekli maaşlarını yük, kendi yarattıkları KKM’yi sorun diye bahane haline dönüştürdüler.

Bir ülke düşünün ki, veri çağında verilerine kimse güvenmiyor; iletişim çağında telefon kullanılmasın diye neredeyse her şey yapılıyor; tütünlü mamullerde üründen vergi almak yerine vergi aldıkları başlığa, bonus gibi ürün veriyorlar, ama yetinmiyorlar.

Her fırsatta çıkıp ekonomide işlerin son derece yolunda olduğunu anlatıp, ama topladıkları parayla yetinmeyip, daha kötüsü kamuda tasarruf diye başladıkları yolculukta, altını deldikleri çuvala sürekli para atılmasını istiyorlar.

Zaten ülkede alım satım ve gelir vergisi varken, insanların durduk yere mülkleri ticarete konulmadığı halde emlak vergisi toplamayı mantıksal olarak açıklayamayanlar, şimdi de kredi kartı ile kurdurdukları borçlu yaşamı kullanıp, kredi kartından cep telefondan, kullanılan saatten para toplamanın peşine düştüler.

Daha garip olan ise buna vergi deme cesaretleri bile yok. Son 2 yıldır ne zaman ‘yeni vergi yok’ denilse, arkadan zihni sinir icadı bir vergilendirme çıkarıyorlar. Ama insanların ne halde olduğunu konuşmuyorlar, hatta duymak bile istemiyorlar.

İnsanları işsiz saymıyorlar, emekliyi yük olarak görüyorlar, bir tarafta kısıtlı bir kesimin sürekli ana paralarla birlikte vergilerini sıfırlarken, kayıtlı olup vergisini ödemekte güçlük çekenlerin üzerine gidiyorlar.

Mesele o kadar kontrolden çıktı ki, torba kanunda öngörülen yaklaşım her şeyi anlatıyor. Kredi kartı limiti 100 bin TL’yi aşanlardan 750 TL toplamayı hedefleyenler, öngörülen taslağa göre kredi kartını iptal etse bile vatandaşa bu parayı ödemeyeceklerini söylüyorlar. Yani o para her şartta ödenecek. Bu nasıl bir mantıktır?

Hizmet adı altında, nasıl bir hizmet verdikleri bile belli olmayan, konuyla hiç ilgisi olmayan ekonomi yönetiminin artık bir kendisine çeki düzen vermesi gerekir. Üstelik bunu da savunma sanayi fonu diye süslediler.

Peki buna ne gerek var? Şu an 2025 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda… Madem böyle bir ihtiyaç var, 72 üniversiteden fazla bütçesi olan Diyanet’ten kesinti yaparsınız ya da Beştepe’nin masraflarını kısar, buraya kaydırırsınız.

Bu neyin acelesi ve telaşı ki, bütçe TBMM’de komisyondayken bunu bile tartışmadan, salmaya niyetleniyor, bunu da hamasetle süslüyorsunuz? Bu iş gerçekten kontrolden çıkmaya başladı.

Hem insanların ne durumda olduğunu umursamayacaksın, hem de her fırsatta akıl tutulması içinde vergi adı altında para toplayacaksın. Gerçekten büyük bir şaşkınlık içinde, kitaplara konu olacak işlere imza atıyorlar. Ama artık tadı kaçtı.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Alarmı başarı diye anlatıyorlar...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Alarmı başarı diye anlatıyorlar…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'TÜİK’e 30 gün süre...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘TÜİK’e 30 gün süre…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Sorun göçmen işçi mi; kaçak işçi mi?Çetin Ünsalan Yazdı: Sorun göçmen işçi mi; kaçak işçi mi?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Yapısal reform cikleti...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Yapısal reform cikleti…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları