Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Nefes alma vergisi bekleniyor…’

11 Eylül 2024

Bütçenin oranını arttırmasına rağmen, kamu tasarrufu yapacağını söyleyip, sonra doğru düzgün hiçbir verimliliğe imza atmayan kamu yönetimi, şimdi müflis esnaf gibi eski defterleri karıştırmaya başladı.

İğneden ipliğe ödediğimiz vergilerle, vatandaş olarak ülkenin gerçek vergi şampiyonları olmamıza rağmen, yakında nefes almamızdan bile vergi alınıp alınmayacağı espri konusu olmaktan çıkacak gibi gözüküyor.

İş kontrolden çıktı ki, vergilerin silinmesi iddialarıyla ilgili tek bir kelime etmeyenler. Tahakkuk ettirdiği vergiyi ödeyemeyeni yüzsüz ilan edip, küçük esnafa denetim yollayarak fatura kestirip, sonra da ekonomide en zorun geride kaldığından bahsedebiliyorlar.

Dünyada gıda fiyatları düşer, bizde artar nedeni sorgulanmaz. Petrol fiyatları 120 dolarlardan 70 – 80 dolar ortalamasına iner, o arada pompa fiyatı 7 TL’den 40 TL ortalamalarının üzerine çıkıyor, ses yok.

Doğalgaza, elektriğe daha yeni yüzde 38 ortalamalı zam yapıldı. Tütünlü mamullere gelen vergi artışı ve zammın ise sınırı yok. Bir de bahane bulmuşlar ‘sağlığınızı düşünüyoruz’ diyerek işin içinden çıkıyorlar. Böyle yapacaksan düşünme, çünkü insanlarda sinir sistemi bırakmadınız. Stresle verdiğiniz zarar, ürünün kendisinden daha fena hale geldi.

İnsanların açlık sınırının altında yaşamasından hicap duymayan, ama sürekli artan kamu zamlarıyla, kullan kullanma ama öde işlere imza atarak geleceğini ipotek altına alan bir görüntü verirken, işlerin yolunda olduğundan, enflasyonun düştüğünden bahsedebiliyorlar.

Son numaraları genel sağlık sigortası borçları ile ilgili. Önce işsiz kalandan sigorta primi istemek gibi akıl dışı bir işe imza attılar, bunu tahsil edemeyince, her seçim öncesi affettiler, şimdi paraya sıkışınca eski defterleri karıştırıp, gece yarısı tehdit mesajı yolluyorlar.

Zaten insanları işsiz saymıyorsunuz, sonra da işsiz olmasına rağmen sağlık primi istiyorsunuz, bunu mantıksız olduğunun farkında olup, seçim öncesi affedip, sonra yapılandırmada başvuranları GSS yaklaşımından çıkarıp, borçlular haline dönüştürüyorsunuz ve tahsil etme problemi sürünce ve paralar suyunu çekince hamle yapıyorsunuz.

Meselenin kendi içinde olmayan borcu icat edip, sonra haklı imiş gibi ve gündüzler çuvala girmişçesine, gecenin saat 03’ünde insanlara mesaj atıp, ‘ya öde ya icra başlatacağız’ demek neyin nesi?

Mesele o kadar akıl dışı ve teamüllere aykırı ki, kişiler bunu önce bir spam saldırısı zannettiler. Sonra e-devlet hesabına girenler, olayın bir saldırı ya da şaka değil, gerçek talep olduğunu öğrendiler.

Şimdi gelirini kaybetmiş insanlardan sosyal devlet ilkesini alt üst ederek sağlık primi isteyenlerin, bir de icat ettikleri borçlar ödenmezse icra ile insanları tehdit eden noktaya geldiğine şahitlik ediyoruz.

Bu memlekette gerçekten akıl tatile çıktı. Vicdan ise hiç uğramıyor. Buna resmen salma denir.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Fona fon arıyorlar...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Fona fon arıyorlar…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Kredi kartına SGK ayarı mı?Çetin Ünsalan Yazdı: Kredi kartına SGK ayarı mı?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Entübe...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Entübe…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Kalkınmadan zenginleştiren OVP...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Kalkınmadan zenginleştiren OVP…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları