Sosyal Medya

Borsa

Turkcell, Netaş ve ZTE ile birlikte dünyanın ilk canlı veri iletim testini başarı ile tamamladı

Turkcell, Netaş ve ZTE ile birlikte aynı anda 800GE+400GE ethernet arayüzünü kullanarak dünyanın ilk canlı şebeke 1.2Tbps tek taşıyıcılı veri iletim testini başarı ile tamamladı...

Turkcell, Netaş ve ZTE ile birlikte dünyanın ilk canlı veri iletim testini başarı ile tamamladı

Netaş, ZTE ve Turkcell, canlı şebeke üzerinde 1,2Tbps tek taşıyıcılı DWDM kanalını testini 800GE ve 400G ethernet arayüzünü kullanarak başarı ile gerçekleştirdi. Bu test, yüksek spektrum verimliliğine ve bit başına düşük güç tüketimine sahip ultra yüksek hızlı 800GE hizmetleri sunmanın uygulanabilirliğini ortaya koydu.

Bilgi ve iletişim teknolojileri çözümleri alanında dünyanın önde gelen çözüm sağlayıcısı ZTE Corporation ve Türkiye’nin önde gelen telekomünikasyon şirketi Netaş, Turkcell ile birlikte, Turkcell’in Bursa’daki ticari şebekesi üzerinde 800GE ethernet arayüzü kullanarak 1.2 Tbps tek dalga boyu veri iletiminin dünyadaki ilk canlı testini başarıyla tamamladığını duyurdu.

Bu test önemli bir kilometre taşı olarak, OTN ekipmanlarının canlı şebeke üzerinde 800GE ethernet arayüzüne hazır olduğunu kanıtlayarak sektörün en büyük ethernet arayüz hızına ulaşıldığını gösterdi. Bu testin başarısı, her iki tarafın da optik şebeke teknolojisi alanında sektör lideri olduklarını bir kez daha pekiştirerek, gelecekteki optik şebeke teknolojilerinin gelişmesi ve ilerlemesi için teknik temellerin atılmasını sağladı.

Avrupa’da optik şebeke yayılımı bakımından öncü operatörlerden biri olan Turkcell, dijital çağda artan şebeke trafiğini karşılamak için yeni şebeke teknolojilerini uygulamaya kararlı şekilde devam ediyor. Bulut bilişim, büyük veri ve yapay zeka gibi yeni hizmetlerin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte, özellikle yeni nesil 1.2Tbps özelliklerinin ön planda olduğu Tbit OTN çözümleri optik iletim şebekelerinde yeni nesil standart olarak ortaya çıkıyor.

Şebekelerin sürekli gelişmekte olduğu bu dinamik ortamda Turkcell, Netaş ve ZTE, Bursa’da 400GE + 800GE ethernet arayüz kartı ve tek taşıyıcılı 1,2 Tbps hat çıkış kartı ile ultra yüksek hızlı OTN iletiminin uygulanabilirliğini test etmek amacıyla iş birliğine imza attı. Test ekipmanı, daha esnek senaryoları karşılamak için 2*400GE ve 800GE ethernet arayüzünü destekleyebiliyor. Geleneksel 400G çözümleriyle karşılaştırıldığında, 1.2T çözümü daha yüksek bant genişliği ve veri iletim hızları sağlayarak optik şebekelerin sistem kapasitesini önemli ölçüde artırıyor. Uygulanan çözüm, Turkcell’in gelecekteki 5G servis gelişimi için gerekli olan yeni bant genişliği talebini tam olarak karşılarken, daha sonraki aşamalarda şebekenin gelişimi için 1.6Tbps’e sorunsuz geçişi de destekliyor.

ZTE, yeni nesil Tbit OTN çözümü üzerindeki araştırma ve geliştirme çabalarını sürekli olarak artırarak, küresel operatörlerin büyük ölçekli ticari şebeke uygulamaları için güçlü bir şekilde teknik destek sağlama kararlılığını sürdürüyor. ZTE bu şekilde, ultra geniş optik şebekelerin gelişimini önemli ölçüde hızlandırmayı ve sektörün tüm gereksinimlerinin karşılanmasını teşvik ediyor.

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Vehbi Çağrı Güngör, “30. yılımızda Turkcell olarak teknolojideki liderliğimizi gurur ve onurla kutluyoruz. 1.2 Terabit hızlar ve büyük kapasitenin 800GE+400GE arayüzleriyle birlikte tam kullanımıyla sürekli artan kapasite taleplerini karşılamaya kararlıyız. Bu amaçla, Netaş ve ZTE ile teknolojik iş birliğimizle sektöre öncülük etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Netaş Telekom İş Birimi Genel Müdürü Bülent Elönü ise “2022 yılında Turkcell ile birlikte Bursa’da kurduğumuz dünyanın ilk C+L bant optik şebekesinden sonra, 2024 yılında 800G’de 2000 km uzak mesafe veri iletimi ile dünya rekorunu kırmıştık. Şimdi ise dünyada ilk defa 800GE arayüzünün 1.2 Tbps’lik tek dalga boyu üzerinden iletimini Turkcell ile birlikte canlı şebekede hayata geçiriyoruz. En yeni teknolojileri, yüksek enerji verimliliği ile önümüzdeki günlerde Türkiye’de uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler