Sosyal Medya

Borsa

Koton 2024 Yılının İlk Çeyreğinde de Karlı Bir Şekilde Büyümeye Devam Etti

Koton’un Türkiye satışları yüzde 9 reel büyüme kaydetti. FAVÖK ise geçen yılın aynı dönemine göre 32% arttı...

Koton 2024 Yılının İlk Çeyreğinde de Karlı Bir Şekilde Büyümeye Devam Etti

Koton yurt içi cirosu 2023 yılının aynı dönemine göre %9 büyüme kaydetti. Yılın diğer dönemlerine göre mevsimsel olarak durağan seyreden ve Ramazan ayı etkisinin geçen seneye göre Mart ayında daha fazla hissedildiği yılın ilk 3 ayında Koton’un Türkiye Mağazacılık reel cirosunda %14’lük büyüme gerçekleşti.

Koton Konsolide brüt karı 2023 yılının aynı çeyreğine kıyasla %14,5 reel büyüme kaydederek 2 milyar 177 milyon TL’ye ulaşırken, brüt kâr marjı ise 5,3 puan artarak %48,5 seviyesine çıktı. Koton’un ana pazarı durumundaki Türkiye’de ise brüt kâr marjı 7 puan artarak %53 seviyesine ulaştı. Faaliyet gösterdiği yurt dışı pazarlarda brüt kar marjları stabil devam ediyor. Şirket yönetimi karlı büyüme stratejisi kapsamında karlılıktan feragat edilmeden faaliyetlerini devam ettirdiğini ifade etmiştir.

FAVÖK 2023 yılı aynı dönemine kıyasla %32, FAVÖK marjı ise 3,8 puan arttı

Konsolide satışlardaki reel büyüme ve brüt kar seviyesindeki artış ile birlikte FAVÖK rakamındaki olumlu seyir devam ederek,1.çeyrek FAVÖK tutarı 732 milyon TL seviyesine ulaşırken FAVÖK marjı ise 3,8 puan artarak %16,3 seviyesine çıktı.

Borçluluk rasyoları düşmeye devam edecek!

Koton 1. Çeyrek sonuçlarına göre kuvvetli finansal yapısını ve düşük borçluluk seviyelerini koruyor. Net finansal borç FAVÖK* rasyosu 0,72 ile 2023 sene sonuyla paralel gerçekleşti. Önümüzdeki finansal dönemde halka arzdan elde edilen fonlarla birlikle bu rasyonun daha da düşeceği ifade ediliyor.

* son on iki aylık FAVÖK tutarı

Yeni mağaza açılışları 2. Çeyrek itibariyle hız kazandı

Pandemi sürecinde ve sonrasında yürütülen karlılık odaklı mağaza optimizasyon sürecinin sonuna gelindiği ifade edilirken 1.çeyrek faaliyet raporunda 31 Mart 2024 itibarıyla 431 olan mağaza sayısı faaliyet raporunun yayınlandığı 21 Haziran 2024 tarihinde 440’a ulaştı.  Yeni mağaza açılışları ağırlıklı olarak yurt dışında gerçekleşti.

E-Ticaret yurt dışında hızlı büyümeye devam ediyor

E-Ticaret kanalında yurt dışı Pazar yerlerinde ilk çeyrekte %33 reel büyüme kaydedildi.   Bunun yanı sıra koton.com’un ziyaretçi sayısı ilk çeyrekte %16,9, Koton mobil uygulamasını toplam indirme sayısı %20,8 arttı. Koton’un önemli pazarlarından Romanya’da E-Ticareti kanalı koton.ro’nun açılması yurtdışı e-ticaret kanalını yurtdışında büyütme hedefinde önemli bir adım olarak kaydediliyor.

Koton Club üye sayısı rekor kırıyor!

Sadakat programı Koton Club hayata geçtiği Nisan 2023 tarihinden bu yana üye sayısını hızlı bir şekilde büyütmeyi başararak 1.çeyrek itibariyle üye sayısını 4 milyon üyeye çıkardı. Üye sayısının ilk yarı yıl hedefi 5 milyona ve yıl sonu hedefi olan 6 milyon üye sayısına ulaşacağı öngörülüyor.  Şirket, Koton Club ile müşterileri daha iyi anlayarak kişiselleştirilmiş kampanya ve önerilerle hem müşteri memnuniyetini hem de cirosunu daha da artırmayı hedefliyor.

CEO Dr. A. Bülent Sabuncu’nun Değerlendirmeleri

Koton CEO’su Dr. A. Bülent Sabuncu, şirketin 1. çeyrek performansı ile alakalı yorumlarını şu şekilde paylaşmıştır:

‘‘Koton sadece Türkiye’nin değil bölgenin de önde gelen moda markası ve perakende hazır giyim şirketidir. Koton her yaş ve cinsiyeti kapsayacak şekilde geniş bir ürün yelpazesi sunmakla birlikte gücünü kadından alan bir marka. Global ve lokal trendleri hızlı analiz etmesi, çok kısa sürede kaliteli ürün tedariği yapabilmesi ve toplamda 30 binden fazla ürün çeşidini rekabetçi fiyatlarla 70’ten fazla ülkede sunuyor olması Koton’u rakiplerinden ayıran diğer faktörler.

Bu bağlamda, ilk çeyreğin mevsimsel olarak diğer dönemlere kıyasla daha durağan olmasına ve bu yıl Ramazan ayının ağırlıklı olarak 1.çeyreğe kaymasına rağmen yurt içi ciromuzu reel olarak %9 büyütmüş olmamız ve bunu yaparken karlılıktan ödün vermeyip brüt kâr marjımızı %48,5’e taşımış olmamız bizim için sevindirici bir gelişme. İlk çeyrek gerçekleşmeleri yılın geri kalanı için olan pozitif bakışımızı destekleyen niteliktedir.   Göreceli güçlü seyreden Türk lirası yurt dışı satışları kısmen olumsuz etkilemiş olmakla beraber, daha uygun fiyatlı ürün tedariği, ürünü mağazalarda satışa daha hızlı sunmak gibi perakendeciliğe özel önlemlerle birlikte, yeni mağaza açılışlarıyla ilerleyen dönemlerde büyüme devam edecektir.

Karlı büyüme stratejimiz kapsamında hissedarlarımızdan aldığımız destekle özellikle yurt dışında mağaza açılış süreçlerimizi hızlandırmaya başladık ve önümüzdeki çeyreklerde bu büyüme belirgin hale gelecektir. Bu sürece yüksek karlılık ve düşük finansal borç ile giriyor olmamız bizler için bir güven faktörüdür.

Halka arz öncesi Fiyat Tespit Raporunda belirtilen projeksiyonları gerçekleştirme konusunda inancımız tamdır’’.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler