Reel Sektör
Konkordatolar kimya sektörüne yayıldı
Pandemi öncesi reel kesimi kasıp kavuran, ancak Kredi Garanti Fonu uygulamasıyla önü alınabilen konkordato hastlaığı nüksetti
Yılbaşından bu yana 500 şirket borç erteleme olan konkordato yöntemine başvurdu, yani artık faaliyetini sürdürecek kadar dahi gelir üretemez duruma geldi. Konkordatolar çoğu hallerde iflasla sonuçlanabiliyor. Gündemdeki en büyük konkordato, Forum AVM’leri. Ancak, ekonomik darboğazdan etkilenenlere katılan kimya sektöründe, önemli bir oyuncusu olan Winner Kimya da salgın hastalıktan kaçamadı. Tekstilde de bir konkordato iflasa dönüşmek üzere.
Niğde ve Gebze tesislerinde üretim yapan Winner Kimya, ekonomik krizi aşamadı ve konkordato talebinde bulundu. Şirketin sahipleri Murat Ertay ve Tuğba Çetin, Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato başvurusunda bulundular.
Son dönemde artan iflas ve konkordato ilan eden şirketlerin sayısı artarken Düzce Gümüşova’da üretim tesisi bulunan ve 56 yıldır faaliyette olan Türkiye’nin dev çorap firması Kırmızıtaş çorap; ve redstone otomotiv şirketleri konkordato talebinde bulunmuştu. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın çeşitli ülkelerine ihracat yapan çorap firması konkordato talebi mahkeme tarafından kabul edilmedi.
Reel sektör üç yandan saldırı altında. Güçlü TL emek yoğun sektörlerde ihracatı baltalarken, içerde de TL kredi bulmak çok maliyetli hale geldi. Şirketler, üretimi sürdürmek için işletme sermayesi bulmakta zorlanıyor. Yakında yürürlüğe girmesi beklenen Mehmet Şimşek’in ikinci tasarruf peketinde şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulaması da nakit akımını sekteye uğratacak.
Hali hazırda ekonomik aktivitenin çok güçlü seyri, binlerce karsız firmanın ayakta kalmasını sağlıyor. Fakat, uzmanlara göre, ekonomi yılın ikinci yarısında gözle görülür şekilde ivme kaybedecek. Özellikle, turist gelirlerinin düştüğü ve sıkı para politikasının birikimli etkilerinin iyice belirginleştiği kış aylarında konkordatolar tarihi rekorlara koşabilir.
Para Analiz sitesinde paylaştığımız habere göre, finansman ve talep koşullarının bozulduğu bir dönemde iş dünyası konkordatolardan endişe duyuyor. Yılbaşından bu yana 491 şirket konkordato aldı ve firmalar arasında güven erozyonu yaşanıyor. Vadeli mal satışı zorlaşırken, firmalar “daha az iş, daha az müşteri” diyerek bu dönemi atlatmaya çalışıyor. Konkordatoların zincirleme etkisinden endişe eden iş dünyası, kararların etkin inceleme yapılmadan aceleyle alınmasından yakınıyor.