Sosyal Medya

Şirketler

Japon şirket Obayashi Corporation ‘uzay asansörü’ yapacağını duyurdu

Business Insider‘ın haberine göre dünyanın en yüksek kulesi olan Tokyo Skytree’yi inşa etmesiyle bilinen Obayashi Corporation, uzayın 96 bin kilometresine…

Japon şirket Obayashi Corporation ‘uzay asansörü’ yapacağını duyurdu

Business Insider‘ın haberine göre dünyanın en yüksek kulesi olan Tokyo Skytree’yi inşa etmesiyle bilinen Obayashi Corporation, uzayın 96 bin kilometresine ulaşacak bir uzay asansörü projesi üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

 

2025’te hayata geçirilecek 100 milyar dolarlık projenin 2050’den önce tamamlanması bekleniyor.

İnsanları ve nesneleri roketlerle uzaya fırlatmak son derece pahalı bir uygulama. Örneğin NASA, dört Artemis Ay misyonunun fırlatma başına 4,1 milyar dolara mal olacağını öngörüyor.

Bu sorunun nedeni roket denklemi. Uzaya gitmek çok fazla yakıt gerektiriyor ancak yakıt ağır olduğu için bu da ihtiyaç duyduğunuz yakıt miktarını artırıyor.

Uzay asansörünün birincil amacı da roket veya yakıt ihtiyacını ortadan kaldırmak.

Bazı tasarımlara göre uzay asansörleri, yükleri tırmanıcı adı verilen elektromanyetik araçlarla yörüngeye taşıyacak. Uzay mekiği kullanmak, kargoyu uzaya taşımak için kilogram başına yaklaşık 22 bin dolar tutuyor. Uzay asansörü için bu ücret tahmini yaklaşık 200 dolar.

Asansör projesinde manyetik doğrusal motorlarla çalışan robot arabalar, roketlere harcanandan daha düşük maliyetle insanları ve kargoları yeni inşa edilen bir uzay istasyonuna götürecek. Böylece uzaya varmak yedi gün sürecek.

Mars’a ulaşmanın 6-8 ay sürdüğünü belirten bilim insanları bir uzay asansörüyle uzaya gitmenin üç-dört ay süreceğini hatta bu sürenin 40 güne kadar inebileceğini söylüyor.

Uzay asansörü uzun süredir konuşulan bir kavram olmasına rağmen bir yapı mühendisliği ürünü olarak projenin önünde birçok engel var. Şirketin teknoloji oluşturma departmanından Yoji Ishikawa, gelecek yıl inşaata başlamayacaklarını ama şirketin şu anda ‘araştırma ve geliştirme, ortaklık kurma ve tanıtımla meşgul’ olduğunu söyledi.

Bir uzay asansörü inşa etmenin önündeki en büyük engellerden biri de ipin veya borunun neyden yapılacağı.

Eğer asansör çelik gibi tipik malzemelerden yapılmışsa, maruz kalacağı gerilime dayanabilmesi için borunun çok kalın olması gerekir. Ama ne yazık ki dünyada bu kadar çelik bulunmuyor.

Ishikawa’nın raporu Obayashi Corporation’ın karbon nanotüpleri kullanabileceğini öne sürdü . Bir nanotüpün kurşun kalemlerde kullanılan malzeme olan sarılmış bir grafit tabakası olduğu görülüyor.

Nanotüpler çok güçlü olmalarına rağmen aynı zamanda çok küçüktürler; çapları metrenin milyarda biri kadar olur.

Ishikawa’nın raporuna göre, nesnelerin Dünya’nın dönüşüyle ​​senkronize kaldığı jeosenkron yörüngeye ulaşırken düzgün bir şekilde dengelenebilmesi için ipin en az 35 bin kilometre uzunluğunda olması gerekiyor.

Ishikawa, bunun yerine araştırmacıların tamamen yeni bir materyal geliştirmeleri gerektiğini söylüyor.

Malzeme ne olursa olsun, uzay asansörü konusunda hâlâ başka sorunlar mevcut.

Örneğin bir uzay asansörünün ipinin inanılmaz bir gerilim altında olacağı için kopmaya yatkın olabileceği söyleniyor.

Bir yıldırım çarpması onu buharlaştırabilir. Kasırgalar ve musonlar gibi dikkate alınması gereken başka hava koşulları da var.

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler