Borsa
İnfo Yatırım banka dışı aracı kurumlar arasında varant ihraç eden ilk aracı kurum oldu
Sermaye piyasalarının öncülerinden İnfo Yatırım, banka aracı kurumları dışında varant ihraç eden ilk aracı kurum oldu. İnfo Yatırım yenilikçi İnfo Varant ürünüyle Türkiye sermaye piyasalarına ve portföy zenginliğine katkı sunmayı amaçlıyor...
Sermaye piyasalarının öncülerinden İnfo Yatırım, banka aracı kurumları dışında varant ihraç eden ilk aracı kurum oldu. İnfo Yatırım yenilikçi İnfo Varant ürünüyle Türkiye sermaye piyasalarına ve portföy zenginliğine katkı sunmayı amaçlıyor. Varantlar yatırımcılara Borsa İstanbul’da yapabileceği işlemlerle çeşitli varlıklara dayalı, yükselen ve düşen piyasa beklentisine kaldıraçlı yatırım yapma imkânı sunuyor. İnfo Yatırım’ın yatırım kuruluşu varant ve sertifikalarına ilişkin başvurusu 30.01.2024 tarihinde SPK tarafından onaylanırken ihraç edilen varantlar 14 Şubat 2024 tarihinde Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı.
30 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en köklü aracı kurumlarından İnfo Yatırım, sermaye piyasalarındaki öncü rolünü sürdürerek bir ilke daha imza atıyor. Yatırımcılar için daha fazla ürün çeşitliliği ile ‘yatırım süpermarketi’ olma çalışmalarını yoğunlaştıran İnfo Yatırım, ilk kez banka dışı bir aracı kurum olarak varant ürünü ihraç etmeye başladı. Yatırımcılar böylece İnfo Yatırım’ın ihraç etmiş olduğu varantlar ile hem kısa vadeli yatırım amaçlı portföylerini çeşitlendirebilecek hem de bu ürünleri kullanarak risk yönetimi yapma fırsatı bulacak.
İnfo Yatırım’ın, İnfo Varant için toplam 200.000.000 TL nominal değerli yatırım kuruluşu varant ve sertifikalarına ilişkin başvurusu 30.01.2024 tarihinde SPK tarafından onaylandı. İlk ihraç 13 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşirken, ihraç edilen varantlar 14 Şubat 2024 tarihinde Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. İnfo Yatırım, 27 Şubat 2024 tarihinde de dayanak varlıkları AKBNK, ASELS, ASTOR, EKGYO, HEKTS, KOZAL, KRDMD, PETKM, SASA, TCELL ve THYAO olan Nisan vadeli 86 farklı toplam 700 milyon adet varant ihracı gerçekleştirdi. Böylece Borsa İstanbul’da işlem gören İnfo Yatırım varant sayısı 88’e ulaştı. İnfo Yatırım 2024 yılının 2. Çeyreğinde BİST30 endeksinde bulunan 30 pay senedine dayalı, sonraki aşamada ise yatırımcıların doğrudan erişemediği çeşitli dayanak varlıklar üzerine varant ihracı gerçekleştirmeyi planlıyor.
İnfo Varant işlemleri aracı kurumlar veya banka yatırım hesaplarından yapılabiliyor
Yatırımcılar, Borsa İstanbul’da işlem gören İnfo Varant’lara İnfo Yatırım’da hesap açarak veya herhangi bir aracı kurum ve banka yatırım hesabı üzerinden teminat yatırmadan işlem yapabilecek. Yatırımcıların İnfo Varant’larda işlem yapabilmesi için ilgili “Varant ve Varant Benzeri Sermaye Piyasası Araçları Risk Bildirim Formu”nu onaylaması yeterli olacak.
“Yenilikçi ürünlerimizi yatırımcılarımızla buluşturmaya devam edeceğiz”
İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Onur Akkaynak, ihraç edilen İnfo Varant ürünü ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“1994 yılından bu yana sermaye piyasaları alanında faaliyet gösteren İnfo Yatırım olarak, güçlü öz sermayemiz, uzman kadromuz ve teknolojik altyapımızla Türkiye Sermaye Piyasalarında banka aracı kurumları haricinde kalan kurumlar arasında çok önemli atılımlar gerçekleştirdik. İnfo Yatırım, Borsa İstanbul’da pay piyasası ve vadeli işlemler piyasaları aracılık hizmetleri başta olmak üzere Sermaye Piyasaları’nda çeşitli iş kollarında önemli bir konuma sahip oldu. Bu vizyon doğrultusunda, hazine, türev ürünler ve portföy yönetimi gibi birleşik ve hızla gelişen bir iş alanında kısa vadede büyük adımlar atmayı hedefliyoruz. İnfo Yatırım olarak, Borsa İstanbul’da işlem gören yüzbinlerce yatırımcının erişebileceği varant ve sertifikalar gibi ürünleri ihraç ederek müşterilerimize nitelikli çözümler sunmayı amaçlıyoruz. Sermaye piyasalarında finansal okuryazarlığı ön planda tutarak gerçekleştireceğimiz yatırımcı toplantıları ve seminerler ile sadece varant özelinde değil benzer türev ve finansal ürünler konusunda farkındalığı arttırma çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. İnfo Yatırım olarak ürün çeşitliliğini arttırmak adına, yeni yapılandırılmış araç ihraçlarıyla Türkiye’de birçok yenilikçi ürünü yatırımcılarla buluşturmaya devam edeceğiz.”
Varant Nedir?
Varantlar hisse senedi, endeks, altın gibi bir dayanak varlığı belirli bir vadede belirli bir fiyattan alma veya satma hakkı veren finansal ürünlerdir. Varantların değeri genellikle dayanak varlığının küçük bir kesri kadardır. Bu nedenle yatırımcısına kaldıraç sağlar. Yatırımcılar varantları hem yükselen hem de düşen piyasa beklentisine göre yatırım amaçlı kullanabilir veya bu ürünler ile portföylerinde risk yönetimi yapabilir. Borsa İstanbul’da bir hisse senedi gibi işlem gören varantlar teknik olarak menkul kıymetleştirilmiş opsiyon olarak nitelendirilebilir. Piyasa yapıcılığının ve anlık fiyatlamanın olduğu varantlar Borsa İstanbul işlem saatleri içerisinde alınıp satılabilirler.
Varantların Avantajları Nedir?
Varantın değeri dayanak varlığın bir kesri kadar olmasından dolayı ilgili dayanak varlığa kaldıraçlı yatırım imkânı sağlar. İşlem yapmak için teminata gerek yoktur. Alım varantlarıyla yükselen, satım varantlarıyla düşen piyasa beklentisine yatırım yapılabilir. İşlem komisyonu oldukça düşüktür. Varantlarda alım satım işlemleri Borsa İstanbul işlem saatleri içinde anlık olarak yapılabilir.
Varantların Riskleri Nedir?
Vadesi sınırlıdır. Vade içinde beklenti gerçekleşmezse yapılan tüm yatırım kaybedilebilir. Varantlar vadeleri boyunca günlük olarak zaman değeri kaybeder. Kaldıraç çift yönlüdür. Beklentinin aksi gerçekleşirse varantlar hızla değer kaybedebilir.