Sosyal Medya

Borsa

BMW uyarısı ardından Avrupa otomobil hisseleri sert düştü

BMW AG’nin piyasayı sarsan uyarısının ardından Avrupa otomobil hisseleri sert bir düşüş yaşadı.   Continental hisseleri %10, BMW hisseleri %8,…

BMW uyarısı ardından Avrupa otomobil hisseleri sert düştü

BMW AG’nin piyasayı sarsan uyarısının ardından Avrupa otomobil hisseleri sert bir düşüş yaşadı.

 

Continental hisseleri %10, BMW hisseleri %8, Renault ve Mercedes hisseleri %4,5 oranında düşüş kaydetti.

Alman otomobil üreticisi, özellikle Çin’deki zayıf satışları ve tedarikçi sorunlarını gerekçe göstererek 2024 mali yılı için mali görünümünü düşürdü.

BMW Otomotiv 2024 teslimat beklentisini hafif bir artıştan hafif bir düşüşe revize etti. Ayrıca, şirket FVÖK marjı orta noktasını bir önceki %9,0’dan %6,5’e düşürdü.

Bu değişiklikler, otomobil üreticisinin Vergi Öncesi Grup Karında (VÖK) daha önce öngörülen hafif düşüşün aksine önemli bir düşüş beklentisini yansıtıyor.

Şirketin hem Otomotiv hem de Motosiklet bölümleri için İstihdam Edilen Sermaye Getirisi (ROCE) tahminleri de düşürüldü. Daha önce %15 ila %20 aralığında olan Otomotiv ROCE’sinin %11 ila %13 arasında olması bekleniyor.

Benzer şekilde, Motosiklet bölümünün ROCE’si de daha önceki %21-%26 projeksiyonundan %14-%16’ya ayarlandı.

Otomotiv sektörünün yanı sıra BMW’nin Motosiklet bölümü de zorluklarla karşı karşıya. Şirket, Motosikletler için FY24 teslimat beklentisini, daha önce beklenen hafif artışın aksine, yıldan yıla yatay olarak revize etti.

Bu bölüm için FVÖK marjı orta noktası da ilk tahmin olan %9,0’dan %6,5’e düşürüldü. Bu düşüş Çin ve ABD gibi kilit pazarlarda artan rekabete bağlanıyor.

Citi analistleri konuyla ilgili, “Kısa bir süre önce Avrupa’daki satış büyümesinin zayıfladığını vurgulamıştık. Çin’deki zayıflığın devam etmesi, 2Ç24’teki birkaç kılavuz düşüşün ardından 3Ç24’te de Avrupa otomobil kazançlarının zayıf kalacağını gösteriyor. Çin’in daha da zorlaştığı, BMW’nin Çin’e aşırı maruz kaldığı ve 2. yarıdaki toparlanma beklentilerinin az iyimser göründüğü bir ortamda BMW için olumlu bir katalizör bulmak zorlaşıyor,” dedi.

 

 

 

 

 

finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Çetingüç

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler