Sosyal Medya

Reel Sektör

Onur Çelik:  İSO 500 ŞİRKETLERİNİN ÜRETİMLERİNİN SADECE % 7’Sİ YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ

Sanayiye daha çok yatırım yapalım, paraları betona gömmeyelim demek şu aşamada ekonomik sistemin ciddi düzeyde tıkanması anlamına geliyor çünkü ekonomik altyapı bu model üzerinden ilerliyor

Onur Çelik:  İSO 500 ŞİRKETLERİNİN ÜRETİMLERİNİN SADECE % 7’Sİ YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ

YARATILAN KATMA DEĞER DÜŞÜK..

 

Ortaya cıkan mesaj net aslında İNŞAATA dayalı sanayi altyapısı değişmeli…

Nerden mi bu sonuca ulaşıyoruz. Ülkemizin en büyük 500 sanayi şirketinin yer aldığı listeye bakıldığında durum hemen anlaşılıyor aslında. Zira İSO 500 listesi ağırlıklı olarak demir-çelik üreticileri, çimento üreticileri, ağaç ürünleri üreticileri, enerji ve işlenmiş gıda üreten firmalar ile bazı kamu iktisadi kuruluşlarından oluşmakta. Listeye şöyle bir göz attığınızda inşaat sektörüne dayanan 52 tane demir – çelik, 13 tane de çimento üreticisi şirket olduğunu hemen göreceksiniz.

Bu tablo bize esasında inşaat sektörünün Türk sanayisinin varlığı için önemli bir itici güç olduğu gerçeğini de gösteriyor. Zaten politikacılar da sık sık inşaat sektörünün 100 den fazla sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğini dile getiriyorlar.

Özetle, sanayiye daha çok yatırım yapalım, paraları betona gömmeyelim demek şu aşamada ekonomik sistemin ciddi düzeyde tıkanması anlamına geliyor çünkü ekonomik altyapı bu model üzerinden ilerliyor. Çözüm adına yapılması gereken ise teknolojiye dayanan ve katma değeri yüksek ürün üretebilen yeni bir sanayi alt yapısı kurgulamak. Bunun içinde yepyeni bir eğitim modeline yani ezbere dayanmayan, yaratıcı, özgür ve sadece bilimsel temellere dayanan bir eğitim sistemine geçmek şart. İş dönüp dolaşıp yine yapısal reformlara geliyor. Yoksa daha uzun süre faiz, kur, enflasyon, borsa verilerini konuşarak zaman kaybetmeye devam ederiz gibi görünüyor..

 

 

 

Yazarın Linked-In paylaşımıdır

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler