Sosyal Medya

Reel Sektör

Küresel fosil yakıt tüketimi rekor kırdı

Rapor, gelişmekte olan ülkelerin genel enerji talebi arttıkça kömür, gaz ve petrole bağımlılığın arttığını ortaya koyuyor.   Küresel bir enerji…

Küresel fosil yakıt tüketimi rekor kırdı

Rapor, gelişmekte olan ülkelerin genel enerji talebi arttıkça kömür, gaz ve petrole bağımlılığın arttığını ortaya koyuyor.

 

Küresel bir enerji raporuna göre dünyanın fosil yakıt tüketimi geçen yıl rekor seviyeye ulaşarak ilk kez emisyonların 40 gigaton CO2’nin üzerine çıkmasına neden oldu.

Enerji Enstitüsü’nün yıllık dünya enerji incelemesine göre 2023’te yenilenebilir enerji kullanımındaki rekor artışa rağmen fosil yakıt tüketimi de artmaya devam etti.

Enerji Enstitüsü başkanı Juliet Davenport, rekor yüksek fosil yakıt tüketimi de dahil olmak üzere ‘enerjiye aç dünyamızda yüksek seviyelerle dolu bir yılı daha’ ortaya çıkardığını söyledi.

The Guardian’ın aktardığına göre bulgular, iklim bilimcilerin, 2023’te küresel fosil yakıt ekonomisinin nihai bir düşüşe geçmeden önce yıllık emisyonların zirveye ulaştığı yıl olarak kaydedileceği yönündeki umutlarını boşa çıkarma tehlikesi taşıyor.

Enerji sektörünün küresel profesyonel kuruluşu olan Enerji Enstitüsü, gelişmiş ekonomilerde enerji endüstrisi emisyonlarının zirveye ulaşmış olabileceğini, ancak gelişmekte olan ekonomilerin kömür, gaz ve petrole bağımlılıklarını artırmaya devam ettiğini tespit etti.

Rapora göre, rüzgar ve güneş enerjisi çiftlikleri rekor miktarda temiz elektrik üretmesine rağmen, genel olarak fosil yakıtlar geçen yıl dünyadaki birincil enerjinin yüzde 81,5’ini oluşturdu; bu oran bir önceki yılki yüzde 82’den çok az bir düşüş gösterdi.

KPMG ve Kearney’deki danışmanlar tarafından yazılan rapor, rüzgar ve güneş enerjisinin geçen yıl yüzde 13 oranında artarak 2023’te 4 bin 748 terawatt saatlik yeni bir rekora ulaştığını ortaya koydu. Ancak bu, geçen yıl yüzde 2 artışla rekor bir seviyeye ulaşan ve daha fazla fosil yakıt kullanımına yol açan dünyanın artan birincil enerji tüketimini karşılamaya yetmedi.

İnceleme, 2024’te dünyanın gaz iştahının sabit kaldığını, kömür tüketiminin yüzde 1,6 arttığını, petrol talebininse yüzde 2 artarak ilk kez günde 100 milyon varile ulaştığını ortaya koydu.

Enerji Enstitüsü’nün genel müdürü Nick Wayth “Gelişmiş ekonomilerde, fosil yakıtlara olan talebin zirveye ulaştığına dair işaretler gözlemliyoruz; bu durum, ekonomik kalkınmanın ve yaşam kalitesindeki iyileşmelerin fosil büyümesini desteklemeye devam ettiği küresel güneydeki ekonomilerle tezat oluşturuyor” dedi.

Rapor, Hindistan’da fosil yakıt tüketiminin geçen yıl yüzde 8 oranında arttığını ve bu artışın toplam enerji talebindeki artışla eşleşerek tüm enerji kullanımının yüzde 89’unu oluşturduğunu ortaya koydu. Bu, ilk kez Hindistan’da Avrupa ve Kuzey Amerika’nın toplamından daha fazla kömür kullanıldığı anlamına geliyor.

Avrupa’da, düşen talep ve yenilenebilir enerjideki büyümenin etkisiyle, fosil yakıtların birincil enerji kullanımındaki payı Sanayi Devrimi’nden bu yana ilk kez yüzde 70’in altına düştü.

Özellikle Avrupa’nın gaz talebi, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı topyekun işgal etmesinden bu yana düşmeye devam etti ve bu durum, Avrupa’ya boru hattından gaz ithalatının çökmesine neden oldu. Rapora göre genel gaz talebi, bir önceki yılki yüzde 13’lük düşüşün ardından 2023’te yüzde 7 düştü.

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler