Reel Sektör
İş Yatırım: ORGE analist toplantısı notları
Şirket, 2024 yıl sonu enflasyon tahminimiz olan %44'e göre %5 yıllık reel büyüme anlamına gelen 2024 yılı ciro hedefi olan 3 milyar TL'ye ulaşabileceğinden emin.
Başarılı elektrik taahhüt işi.
ORGE’nin ana faaliyeti, raylı sistemler, kule yapılar, AVMler, karma gayrimenkul projeleri, turizm yatırımları, hastaneler, gibi çeşitli projeler için elektrik altyapısı kurmaktır. 1998 yılında kurulan Şirket 2012’den beri borsada işlem görmektedir. ORGE, raylı sistemler tarafında, elektrik kapsamının doğası gereği projelerin genel inşaat işlerinin tamamlanma oranı %70-75’e ulaştığında faaliyetlerine başlamaktadır. Bu çerçevede kamusal tasarruf planlarından etkilenme riskini sınırlamaktadır. Son dönemde nitelikli projelerde yüksek oranlı avans ile iş alan şirket maliyet aşımı ve proje gecikmesi risklerini en aza indirmiş oluyor. Şirket, tamamlanma süreleri daha kesin olan, tamamlanmasında kamu yararı gözetilen ve bitiş öncelikli olarak adlandırdığı projelere teklif vermeyi tercih etmekte.
Büyüme için önemli fırsatlar.
ORGE, dijitalleşme, veri merkezlerine artan talep, elektrikli araç (EV) penetrasyonun artışı, agresif yenilenebilir enerji yatırımları, altyapı (ulaşım-raylı sistemler) projeleri ve kentsel dönüşüm gibi sektör eğilimlerinden fayda sağlayacaktır. Şirket, geçmiş projelerinde metro projelerinde önemli bir rol oynadı. İstanbul’da şu anki raylı sistem hat uzunluğu 380 km olup, ORGE bu hattın yaklaşık 107 km’sinde görev aldı. 2030 yılına kadar İstanbul’da toplam hat uzunluğun 717 km’ye ulaşması bekleniyor. Bu arada, elektrikli araç penetrasyonun 2030 yılına kadar 9 kat artması beklenmektedir (EPDK baz senaryo verilerine göre).
Elektrik kablo maliyetleri, şirketin harcamalarının önemli bir kısmını oluşturmakta olup, emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar önemli bir risk teşkil etmektedir. Şirket, bu riski peşin alımlar, hedging ve sözleşmelere eklediği fiyat uyarlama maddeleri ile yönetmekte.
Konut dışı projelere odaklanma.
2Ç24 itibarıyla ORGE’nin proje portföyünün %91’i konut dışı sözleşmelerden oluşuyor. Şirket, oteller, hastaneler, raylı sistemler ve boru hatları gibi daha az iş gücü gerektiren ve daha yüksek marjlar sunan bitiş öncelikli ve premium üst yapı projelere stratejik olarak odaklanmakta. Şirket, fiyat rekabetinin yoğun olduğu güneş enerjisi EPC projelerinden kaçınmakta, bunun yerine iş geliştirme alanında kendini konumlandırarak daha yüksek marjlar elde edebileceği yenilenebilir enerji projelerine yönelmek istediklerini belirtti. Sözleşmelerin çoğunluğu döviz bazında yapılmakta, sözleşmelerin Türk Lirası kısımları için, özellikle genel gider ve işçilik tarafında, asgari enflasyon ve/veya ücret artışlarına bağlı, malzeme tarafında emtia fiyat artışına bağlı eskalasyon hükümleri bulundurma eğiliminde.
Müşteri memnuniyeti, yüksek marjlar ve büyümenin sürdürülebilirliği açısından kritik bir öneme sahip.
Yüksek marjları sürdürebilmek için ORGE, ölçek ekonomilerinden yararlanılan çok fazlı projelerde çalışmaya önem vermekte. Müşteri memnuniyeti, projelerin sonraki aşamalarının güvence altına alınmasında ve aynı müşterinin gelecekteki projelerine katılmada hayati bir rol oynamakta. ORGE’nin daha önce birden fazla işte çalıştığı işverenleri ile tekrar çalıştığı Hillside Bodrum Projesi (Alarko), İzmir Amerikan Hastanesi (Koç Holding), ve Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Projeleri (Gülermak) buna örnek teşkil ediyor.
Devam eden TANAP doğal gaz boru hattı projesi de ek aşamalara genişleme potansiyeline sahip. Çok aşamalı projeler ve ORGE’nin geniş deneyimi, şirketin daha yüksek marjlar elde etmesine ve az sayıda personelle güçlü bir backlog sürdürmesine olanak tanımakta.
Backlog 1.858 milyon TL’ye ulaştı.
2Ç24’te ORGE, backlog yıllık bazda %73 artırarak 1.858 milyon TL’ye ulaştı; bu artışın 778 milyon TL’si yeni projelerden, geri kalan kısmı ise döviz kazançları ve birim maliyet artışlarından kaynaklandı. Döviz bazlı sözleşmeler, 2Ç23’teki %84 oranından %75’e düştü. 2Ç24 itibarıyla iş yığılmasının %71’i kamu altyapı yatırımlarından oluşmakta. Şirket, 2Ç24’te %61 marjla 446 milyon TL FAVÖK kaydetti. Yönetim, 2023’e kıyasla 2024 sonunda gelirlerde ve operasyonel kazançlarda %50 artış bekliyor.
Şirket, 2024 yıl sonu enflasyon tahminimiz olan %44’e göre %5 yıllık reel büyüme anlamına gelen 2024 yılı ciro hedefi olan 3 milyar TL’ye ulaşabileceğinden emin. Yurt içi ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlama, finansmana erişim zorlukları ve TL’nin reel değer kazanması göz önüne alındığında, ciroda reel büyüme şirket için önemli bir başarı olacaktır.
Yeni EV çözümleri iş kolu.
ORGE, EV şarj istasyonu üretim işine giriyor ve EPDK’nın EV penetrasyon tahminine paralel sektörel ortam yakalanabilirse ayda yaklaşık 1.000 şarj istasyonu üretmeyi hedefliyor. AC şarj cihazı olan Round ürününün 4Ç24’te satışa sunulması bekleniyor. ORGE, bu iş kolunda küresel hedeflere sahip olup, tamamlayıcı ürünlerle de portföyünü çeşitlendirmeyi planlıyor.
Lixhium ortaklığı.
ORGE, Lixhium’un %15 hissesini 10 milyon TL karşılığında satın almak üzere. Lixhium, bir mobil uygulama olup, EV yol ve şarj planlayıcılarının yanı sıra entegre bir ödeme sistemi sunmaktadır. Uygulama, 69.000’den fazla kullanıcıya ulaşmış durumda.
Lixhium üzerinden ziyaret edilen şarj istasyonları 200.000’i aştı. Lixhium ayrıca şarj operasyonlarının, ödemelerin ve finansal takibin yönetimini sağlayacak filo çözümleri sunmayı ve EV yazılım yönetim hizmetleri vermeyi planlamakta. Bu satın alma, ORGE’nin EV şarj istasyonu üretim işini tamamlar niteliktedir.