Sosyal Medya

Ekonomi

Vega Portföy 28 Ekim-1 Kasım haftası makro gündem…

Vega Portföy: ABD çekirdek PCE ve işgücü verileri, küresel imalat PMI ve GSYH verileri ile TCMB enflasyon raporu takip edilecek...

Vega Portföy 28 Ekim-1 Kasım haftası makro gündem…

21-25 Ekim 2024 haftasında;

Küresel ekonomi yavaşlıyor… S&P Global Ekim ayı öncü PMI verileri büyük ekonomilerde imalat sektörünün ağırlıklı olarak daralmaya devam ettiğini; hizmet sektöründe ise zayıflık işaretleri aldık; girdi maliyet enflasyonunda artış sinyalleri geldi. S&P Global Almanya PMI İhracat Koşulları Endeksi Eylül ayında başta Avrupa olmak üzere ABD ve Asya siparişlerindeki düşüşe dikkat çekti. Sektör bazında en hızlı düşüşü otomobil sektörü ve parçaları kaydetti, kimya sektörü ihracat artışı yavaşladı. Veriler, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının politika faizinde ölçülü indirimi desteklerken; FED’in faiz indiriminde, Japonya Merkez Bankasının ise faiz artırımında aceleci olmayacaklarını düşündürttü.

Küresel zayıflık Türkiye imalat sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor… Ekim ayında hizmet ve perakende ticaret sektörleri ile reel kesim güveninde iyimserlik arttı, inşaat sektöründe ise kötümserlik arttı. İmalat sektöründe kapasite kullanımı (KKO) %75,2’ye geriledi; dayanıksız tüketim malı imalatı dışında KKO düştü. Ekimde mal üretimi enflasyon göstergelerinde düşüş sinyalleri aldık. Merkezi yönetim borç stoku Eylülde 8,65 trilyon TL’ye yükseldi. 18 Ekim haftasında rezervlerde yükseliş, KKM ve DTH hacminde düşüş sürdü; kredi kart harcamaları yavaşladı, kredi hacmi arttı. Kısa vadeli mevduat faiz oranları yükselirken, kredi faiz oranları geriledi, yabancıların DİBS alımı sürdü.

ABD ekonomisinde zayıflık sinyalleri sürdü… 27 Ağu-11 Ekim 2024 dönemini kapsayan FED Bej Kitap raporunda ekonomik aktivite önceki rapor dönemine göre yataya yakın kaldı; imalat sektöründe zayıflık sürdü, bankacılık sektörü hafif iyileşti, tüketici harcamaları karışık sinyal verdi, emlak piyasası yatay kaldı, kasırga etkisiyle tarım sektörü hafif düştü; toplam istihdam ve ücretler hafif arttı, girdi ve satış fiyatı enflasyonu hafif arttı.

Euro Bölgesinde zayıf veriler faiz indirimini destekledi… Tüketici güven endeksindeki kötümserlik Ekimde kısmen iyileşti. Avrupa Merkez Başkanı Lagarde hedef enflasyona 2025 yılında ulaşılacağına dikkat çekerek faiz indirimlerine işaret etti, hızlı hareket edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Çin’de ekonomik aktiviteyi canlandırıcı hamleler gelmeye devam etti… Çin Halk Bankası 1 ve 5 yıl vadeli borç verme faiz oranlarını 25’er baz puan indirimle sırasıyla %3,10 ve %3,60 seviyesine düşürdü. 1 yıl vadeli borçlanma faizi şirketlerin ve hane halkının 1 yıl vadeli borçlanma faiz oranına, 5 yıl vadeli borçlanma faizi ise emlak mortgage faiz oranına gösterge olarak kabul ediliyor.

28 Ekim-1 Kasım haftasında;

Türkiye’de öncü göstergeler; Ekim ayında ekonomik güven endeksinde yükselişe, imalat PMI endeksinde iyileşmeye işaret ediyor. Eylül ayı turizm verileri (12 aylık toplam gelen turist sayısı Ağustosta 51,5 milyon kişi ile tarihi zirvesine yükseldi, Eylül ayı verisinde sonbahar etkisini gözlemleyeceğiz) ile TCMB Enflasyon Raporunu (TCMB’nin enflasyon tahminlerine odaklanacağız) takip edeceğiz.

ABD’de 3Ç2024 GSYH (2024’ün ilk yarısındaki performans 2023’ün gerisinde), Ekim ayı çekirdek PCE enflasyonu (sinyaller karışık), işgücü verileri (görece güçlü seyir sürüyor), kamu sektörünü de kapsayan ISM imalat PMI (imalat sektörü son 6 aydır daralırken, hizmetler sektörü son 3 aydır büyüyor) ve Conference Board tüketici güven endeksi radarımızda olacak. Eylül ayı JOLTs iş fırsatları ve bekleyen konut satışları açıklanacak.

Kaynak: Turkey Data Monitor

Euro Bölgesinde 3Ç2024 GSYH (çeyrek bazda 2023 yılına göre görece yüksek büyüme sürüyor), Ekim ayı çekirdek TÜFE (son 2 aydır düşüş sürüyor) ve Eylül ayı işsizlik oranı (Ağustosta %6,4 ile tarihi düşük seviyesinde) açıklanacak. Almanya’da Kasım ayı GfK tüketici güven endeksi ile Eylül ayı perakende satışlar (son 2 aydır yükseliyor) açıklanacak.

Kaynak: Turkey Data Monito

Çin, Japonya, İngiltere ve Hindistan’da Ekim ayı PMI verileri takip edilecek.

Japonya’da BOJ politika faizi kararı (değişiklik beklemiyoruz) ve Eylül ayı işsizlik oranında değişiklik beklenmiyor (Ağustosta %2,5’e gerileyen işsizlik oranı yataya yakın seyrini koruyor).

 

Dr.Fulya Gürbüz

www.vegaportfoy.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler