Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB Para Politikası Metni: ‘Sadeleşme adımlarına devam edilmesi planlanmaktadır…’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleşme adımlarına devam edilmesi ve yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılmasını planlıyor...

TCMB Para Politikası Metni: ‘Sadeleşme adımlarına devam edilmesi planlanmaktadır…’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleşme adımlarına devam edilmesi ve yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılmasını planlıyor.

TCMB “2025 Yılı Para Politikası Metni”ni yayımladı.

Buna göre,2025 yılında dezenflasyon sürecinin belirginleşmesiyle birlikte Türk lirası varlıklara olan talebin devam edeceği belirtilirken, TL mevduat payındaki artış ve KKM hesaplarındaki azalışla birlikte bu alandaki düzenlemelerde sadeleşme adımlarına devam edilmesi ve yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılması planlanıyor.

Raporun “Makroihtiyati Politika Çerçevesi” başlıklı ilk bölümünde şu bilgilere yer verildi:

“Piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmak, makro finansal istikrarı güçlendirmek ve parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla 2024 yılında makroihtiyati politika çerçevesinde menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemenin yürürlükten kaldırılması başta olmak üzere sadeleşme adımlarına devam edilmiştir.

Sadeleşme adımları, mevcut makroihtiyati çerçevenin tüm bileşenlerinin enflasyon, faizler, döviz kurları, rezervler, beklentiler ve finansal koşullar üzerindeki yansımaları değerlendirilerek 2025 yılında da devam edecektir.

Menkul kıymet tesis düzenlemesinin yürürlükten kaldırılmasıyla tahvil getiri eğrisinin para politikası duruşu ile ilişkisi kuvvetlenmiştir.

Toplam mevduat içerisinde Türk lirası mevduatın payında artış ve KKM hesaplarından Türk lirası hesaplara geçiş hedefleri 2024 yılında da para politikası duruşunu desteklemiştir.5 Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artıran bu uygulamalar sonucunda 20 Aralık 2024 itibarıyla KKM bakiyesi 34,2 milyar ABD dolarına gerilemiştir. Türk lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payı 20 Aralık 2024 itibarıyla yüzde 58,6’ya yükselirken, KKM’nin toplam mevduat içindeki payı ise yüzde 6,2’ye düşmüştür.

2025 yılında dezenflasyon sürecinin belirginleşmesiyle birlikte Türk lirası varlıklara olan talep devam edecektir. TL mevduat payındaki artış ve KKM hesaplarındaki azalışla birlikte bu alandaki düzenlemelerde sadeleşme adımlarına devam edilmesi ve yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılması planlanmaktadır.

Kredi büyümesine yönelik politikalar, 2024 yılında para politikası aktarım mekanizmasını desteklemek ve iç talepte dengelenmeyi sağlamak amacıyla etkin bir şekilde kullanılmıştır.

Kredi büyüme sınırının etkinliğini artırmak amacıyla kredi büyümesine dayalı olarak zorunlu karşılık tesis yükümlülüğü getirilmiştir.6 Bu kapsamda, aylık büyüme sınırı, Türk lirası ticari kredilerde7 yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye, ihtiyaç kredilerinde8 yüzde 3’ten yüzde 2’ye indirilmiştir.

Ayrıca, dezenflasyon patikası ile kredi büyümesinin uyumlu seyri ile Türk lirası kredilerin payının korunması amaçlarıyla yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilmiş, daha sonra bu sınır yüzde 1,5’e indirilmiştir.

Borçlanma davranışının sınırlandırılması ve iç talepteki dengelenmeye katkı sağlanması amacıyla kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları bireysel kredi kartları için dönem borcu bakiyesine göre farklılaştırılmıştır. Ayrıca, kredi kartı nakit çekim işlemleri ile kredili mevduat hesaplarına uygulanan azami faiz oranları ayrıştırılarak daha yüksek seviyede belirlenmiştir.

Kredi büyümesinin ve kompozisyonunun dezenflasyon sürecini ve makroekonomik dengeleri destekleyici bir çerçevede oluşması sağlanacaktır. Kredi büyüme sınırları ve düzenleme kapsamında sağlanan istisnalar yıl içinde gözden geçirilecektir. “

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler