Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Profesyonelleri Anketi: Dolar ve DTH’dan uzak dur..!

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) Mayıs sonuçlarına göre; Piyasa profesyonellerinin dolar ve dolar bazlı enstrümanlardan iyice uzaklaştığını görüyoruz...

Piyasa Profesyonelleri Anketi: Dolar ve DTH’dan uzak dur..!

Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen ve Mayıs ayında 100 piyasa profesyonelinin katıldığı Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) Mayıs sonuçlarına göre piyasa profesyonellerinin dolar ve dolar bazlı enstrümanlardan iyice uzaklaştığını görüyoruz.

Temmuz 2023’ten Nisan 2024’e kadar USDTRY’de nötr kal tavsiyesinde bulunan piyasa profesyonelleri Nisan ve Mayıs aylarında tavsiyelerini ağırlığı düşüre çevirirken Mayıs ayında bir diğer dikkat çekici gelişme ağırlığı çok düşür tavsiyesindeki artış oldu. Mayıs’ta piyasa profesyonellerinin %44.0’ü geçen aya benzer şekilde ağırlığı düşür derken ağırlığı çok düşür diyenlerin oranı %10.75’ten %23.0’e çıktı. Buna paralel şekilde DTH’larda da Mart’ta başlayan ağırlığı düşür tavsiyesi Nisan ve Mayıs’ta da devam etti ve ağırlığı düşür tavsiyesi %41.9’dan %47.0’ye yükseldi. DTH’lar için de ağırlığı çok düşür tavsiyesi önemli bir artış göstererek %11.8’den %22.0’ye yükseldi.

Diğer bir döviz bazlı enstrümanlardan nötr kal tavsiyesinin ağır bastığı yurtdışı hisse senetleri ile ilgili bir önceki ay piyasa profesyonellerinin %48.4’ü nötr kal derken yurtdışı piyasalarda özellikle Fed kaynaklı belirsizlik nötr kal tavsiyesinin %57.0’ye yükselmesine neden oldu. Yine Fed belirsizliğine bağlı olarak altının portföylerdeki yeri ile ilgili piyasa profesyonelleri nötr kal tavsiyesini korurken yurtdışı borçlanma araçları ile ilgili de önceki 9 ayda olduğu gibi Mayıs’ta da nötr kal tavsiyesi ağır bastı.

Yurtiçi hisse senetleri ile ilgili olarak Nisan ayında nötr kal’a dönen piyasa profesyonelleri Mayıs’ta da geçen aya benzer şekilde %43.0 oranında nötr kal tavsiyesinde bulundu. Mayıs’ta ağırlığı düşür diyenlerin oranı ise %7.5’ten %16.0’ya yükseldi.

Mevduatın portföylerdeki yeri ile ilgili bundan önceki üç ayda olduğu gibi Mayıs ayında da önümüzdeki 3 aya dair en yoğun tavsiye ağırlığı artır oldu. Ancak mevduat faizlerinde gevşeme ağırlığı artır diyenlerin oranının %64.5’ten %50’ye gerilemesine neden oldu. Buna karşılık 9 aydır nötr kal tavsiyesinin ağır bastığı kısa vadeli tahviller ve 4 aydır nötr kal tavsiyesinin ağır bastığı uzun vadeli tahvillerin her ikisinde de piyasa profesyonellerinin %47.0’si ağırlığı artır tavsiyesinde bulundu.

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde geçen aya kadar en yüksek paya sahip hisse senedi yerini mevduata bıraktı. Mevduatın tüm katılımcıların yanıtlarından oluşturduğumuz portföydeki payı %30.3 olurken hisse senedinin payı 1.0 puan düşüşle %29.9 oldu. Mayıs’ta altın 0.6 puan artışla portföyün %8.8’ini oluştururken kısa ve uzun vadeli tahvillerin portföylerdeki payında da sırayla 1.4 ve 0.9 puan artış yaşandı.

Piyasa Profesyonelleri Anketi Portföy Dağılımı: Mayıs 2024 (%)

Anket Mayıs ayının son haftasında whatsapp ve e-mail üzerinden link paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Ankete 100 piyasa profesyoneli katılmıştır. Ankete katılım
kişisel bilgiler alınmadan yapılmakta, yanıtlar kimlere ait olduğu görülmeden toplanmaktadır…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler