Sosyal Medya

Ekonomi

İPA: ‘Türkiye yolsuzlukla mücadelede 180 ülke arasında 115’inci sırada…’

İBB'ye bağlı İPA'nın hazırladığı rapora göre Türkiye son on yılda yolsuzlukla mücadelede 180 ülke içinde 115’inci sıraya geriledi...

İPA: ‘Türkiye yolsuzlukla mücadelede 180 ülke arasında 115’inci sırada…’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) hazırladığı ‘şeffaflık raporu’na göre Türkiye son on yılda yolsuzlukla mücadelede 180 ülke içinde 115’inci sıraya geriledi.

‘Şeffaf Toplum İçin Şeffaf Yönetim: Türkiye’nin Şeffaflık Karnesi’ başlıklı raporda ‘Türkiye’nin şeffaflık ve hesap verebilirlik karnesi’ değerlendirildi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi ve Dünya Bankası’nın Yönetişim Endeksi verilerine göre Türkiye’nin ciddi bir şeffaflık kaybı yaşadığına vurgu yapılan raporda “Sürekli değiştirilen Kamu İhale Sistemi kamu alımlarında rekabetçi-şeffaf eğilimi yüzde 50’nin de altına düşürmüş durumda. Türkiye son on yılda yolsuzlukla mücadelede 180 ülke içinde 115’inci sıraya geriledi” denildi.

İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce sonuçları “Türkiye yolsuzlukla mücadelede 180 ülke içinde 115. sırada. Hukukun üstünlüğü açısından Türkiye tüm ülkelerin yüzde 65’inden daha olumsuz bir noktada. Demokrasinin güçlenmesi ve adil kamu yönetimi için hesap verebilirlik, şeffaflık ve hukukun üstünlüğünün çok daha yüksek bir seviyede uygulanması gerekiyor” diye yorumladı.

‘İfade özgürlüğünde gerileme sürüyor’

Raporda ifade özgürlüğü alanında ülkenin 2008’de başlayan gerileyişin sürdüğü belirtildi:

“Hukukun üstünlüğü söz konusu olduğunda Türkiye 2022 itibariyle tüm ülkelerin yüzde 65’inden daha olumsuz bir hatta kaymış durumda. Türkiye’de 2018 yılından bu yana vergi harcama raporları yayınlanmıyor. Kamu bankalarının reklam harcamalarındaki devasa artışlar medya finansındaki şeffaflık konusunda soru işaretleri doğuruyor.”,

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler