Sosyal Medya

Raporlar

Araştırma: ‘Baby boomers’ uzun yaşıyor ancak sağlıkları kötü

Journals of Gerontology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 1946-1964 arasında doğan ‘Baby boomers’ kuşağı İkinci Dünya Savaşı öncesinde doğanlara göre uzun yaşıyor ancak…

Araştırma: ‘Baby boomers’ uzun yaşıyor ancak sağlıkları kötü

Journals of Gerontology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 1946-1964 arasında doğan ‘Baby boomers’ kuşağı İkinci Dünya Savaşı öncesinde doğanlara göre uzun yaşıyor ancak sağlık durumları daha kötü.

 

‘Bebek patlaması’ olarak çevrilebilecek bu tanımlama, İkinci Dünya Savaşı’nı izleyen yıllardaki bebek doğumlarının artışından geliyor.

Kuşakların zaman çizelgesi. Görsel: Wikipedia

Oxford Üniversitesi ve University College London’da (UCL) yapılan çalışmada, baby boomer’ların savaştan önce doğan insanlara göre hastalık eğiliminin daha yüksek olduğu tespit edildi.

Guardian’ın haberine göre araştırmacılar 2004 ve 2018 yılları arasında Britanya, ABD ve Avrupa’da 50 yaş ve üzeri birkaç nesli kapsayan 100 binden fazla kişinin sağlık verilerini analiz etti.

Özellikle 1936-1945 yılları arasında doğanlarla 1955-1959 yılları arasında doğanlar karşılaştırıldığında, kronik hastalık oranlarının arttığı gözlemlendi.

Bu kuşağın obezite, tip 2 diyabet, kanser, kalp hastalığı ve diğer hastalıklara önceki kuşağa göre daha erken yakalandığı belirlendi.

Hastalık ve engellilik oranları da birbirini izleyen kuşaklar boyunca artmış durumda.

Uzmanlar, sonuçların insanların daha uzun yaşamasıyla açıklanamayacağını belirtiyor.

Araştırmada, savaş sonrası nesillerdeki çoğu insanın banyo yapmak, yemek yemek, kısa mesafeleri yürümek ve market alışverişi yapmak gibi işlerde önceki nesillerden daha fazla zorlandığı tespit edildi.

UCL’den başyazar Laura Gimeno ‘nesilsel sağlık kayması’ yaşandığını belirterek şunları söyledi:

“Tıptaki ilerlemelere ve sağlıklı yaşam konusunda halkın daha fazla bilinçlenmesine rağmen 1945’ten bu yana doğan insanlar, kendilerinden önceki nesillere kıyasla daha fazla kronik hastalık ve engellilik riski altında.

Savaş öncesi kuşaklarda azalan engellilik oranlarına rağmen kronik hastalıklar ve artan obezite, baby boomer kuşağı için ciddi engelliliğe dönüşüyor olabilir.

Ortalama yaşam süresi sabit kalır ya da artmaya devam ederse, bu endişe verici eğilimler genç kuşakların daha uzun yıllar sağlıksız ve engelli olarak yaşamasına neden olabilir”

Laura Gimeno ayrıca, batı ülkelerindeki nüfusun beşte birinin 65 yaşın üzerinde olduğunu ve bu nedenle sosyal bakıma yönelik artan taleplerin hükümet harcamaları üzerinde büyük etkileri olacağını belirtti.

 

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler