Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Trump saldırısı gelişen ülkelerin para birimlerini vurdu!

Donald Trump'ın başkanlık ihtimali, korumacı ekonomi politikaları nedeniyle gelişmekte olan piyasa para birimlerinde düşüşe neden oldu...

Trump saldırısı gelişen ülkelerin para birimlerini vurdu!

Donald Trump’ın başkanlık ihtimali, korumacı ekonomi politikaları nedeniyle gelişmekte olan piyasa para birimlerinde düşüşe neden oldu. Son saldırının ardından dolar güçlenirken, gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri değer kaybetti.

Donald Trump’ın bir sonraki ABD başkanı olma ihtimali, korumacı ekonomi politikaları tehdidi nedeniyle gelişmekte olan piyasa para birimleri için kötü haber olabilir.

Trump’ın görevde olduğu yıllarda getirilen yüksek gümrük vergileri doları güçlendirmiş, Çin yuanı ve Meksika pesosu gibi para birimlerini baskı altına almıştı.

Trump’ın saldırıdan sağ kurtulmasının ardından seçilme olasılığının artması doları güçlendirirken gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerini zayıflattı.

PARA BİRİMLERİ GERİLEDİ

Piyasaların ilk işlem gününde Meksika pesosu yüzde 0,8 düşerken, Güney Afrika randı yüzde 0,6 geriledi.

Güney Kore wonu 0,7’lik kayıpla saldırının artırmasının ardından Asya’daki geniş çaplı düşüşlere öncülük etti. Endonezya rupiahı 0,4 düşerken ve Tayland bahtı sekiz günlük kazancını geri verdi, Malezya ringiti 2024’teki en yüksek seviyesinden geriledi.

Türk lirası ise Türkiye’de piyasaların bugün kapalı olması nedeniyle sınırlı işlem gördü ve 33,05 seviyesinde yatay seyretti.

NEDEN ETKİLEDİ?

Yatırımcılar, Trump’ın seçilmesi halinde vergileri azaltma ve gümrük tarifelerini yükseltme planlarının enflasyonu tetikleyebileceğinden endişeli. Yüksek enflasyon ise Fed’in para politikasını daha uzun süre kısıtlayıcı tutmasına neden olabilir.

Japon Bankası Sumitomo Mitsui’nin analistlerine göre, Trump’ın korumacı politikaları, gelişmekte olan ülkelerin dış finansmanı için ters rüzgarlar estirebilir.

Sumitomo analisti Jeff Ng, “Trump’ın politikaları muhtemelen diğer ülkelere karşı daha korumacı olacak ve ihracatçılar için ters rüzgarlara neden olabilir. Bu durum özellikle Asya’daki ihracatçı ülkeler için önemli. Cari hesap dengelerine yönelik riskler para birimleri için zararlı olabilir” dedi.

Malezya Bankası Malayan Banking’in kıdemli döviz stratejisti olan Fiona Lim ise “Trump’ın politikaları enflasyonist. ABD ekonomisinin daha iyi performans göstermesi ve ABD faizlerinin daha uzun süre yüksek seyretmesi EM para birimlerini bir kez daha sıkıntıya sokabilir” dedi.

 

sözcü.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler