Sosyal Medya

Ekonomi

Son ankette çarpıcı sonuçlar: AKP yüzde 30’un altında, halk erken seçim istiyor, Şimşek politikalarına inanç yok

Kamuoyu araştırmalarına göre yerel seçimlerden birinici parti olarak çıkan CHP, kamuoyu araştırmalarında bu konumunu koruyor. AREA’nın ‘Türkiye’de Siyasi Durum Araştırması’na…

Son ankette çarpıcı sonuçlar: AKP yüzde 30’un altında, halk erken seçim istiyor, Şimşek politikalarına inanç yok

Kamuoyu araştırmalarına göre yerel seçimlerden birinici parti olarak çıkan CHP, kamuoyu araştırmalarında bu konumunu koruyor. AREA’nın ‘Türkiye’de Siyasi Durum Araştırması’na göre CHP’nin oy oranı 32,1 görünüyor. 31 Mart yerel seçimlerinde tarihinde ilk kez ikinci olan AKP, bu araştırmaya göre de ilk kez yüzde 30’un altına düştü.

AREA Araştırma Şirketi’nin Türkiye’de Siyasi Durum Araştırması’nda halka gündeme ilişkin sorular yöneltildi. T24’ün haberine göre “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz” sorusuna CHP diyenler yüzde 32,1 ile çoğunluğu aldı.

Mayıs 2023’teki genel seçimde Genel seçimde yüzde 25,4 oy oranıyla ikinci sırada yer alan CHP’nin yükselişi dikkat çekti.

31 Mart yerel seçimlerinde tarihinde ilk kez ikinci olan AKP, bu araştırmaya göre de ilk kez yüzde 30’un altına düştü. Ankete katılanların yüzde 29’u AKP cevabını verdi. AKP, Mayıs 2023 seçimde yüzde 35,6 oy oranına sahipti.

Kamuoyu araştırmasına göre Cumhur ittifakının ortağı MHP ise genel seçimlere göre oy oranını 0,3 yükselterek 10,4’lük oy oranına erişti.

Oy oranını yükselten bir diğer parti ise DEM Parti oldu. Seçime Yeşil Sol Parti adıyla giren DEM Parti, yüzde 8,8 oy almıştı. Ankette ise partinin 9,6’lara ulaştığı görüdü.

İYİ Parti’nin oy oranı ise 3,6 puan düşerek 6,1 oldu. Zafer Partisi’nin de oy oranının iki katından fazlasını kazanarak 5’e yükseldiği görüldü.

Son ankette çarpıcı sonuçlar: İşte halkın cumhurbaşkanı adayları… 8814

Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) ise oy oranı 4,3’e çıkarak 1,5 puan yükseldi.

Ankette “Sizce erken genel seçim olmalı mıdır?” sorusuna yüzde 53,3 evet cevabını verdi.

Çoğunluğun erken seçim istediği ankette hayır cevabını verenlerin oranı da yüzde 41,2 oldu.

Yüzde 5,5 ise fikir belirtmedi.

Türkiye’de yönetim sisteminin 2017 referandumuyla gelen Cumhurbaşkanlığı sistemiyle devam etmesi gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 35,4 olurken; çoğunluk yüzde 54,5 ile parlamenter sisteme dönüş istedi.

Fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 10,1 olarak görüldü.

“Yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin adayı kim olmalıdır?” sorusuna verilen yanıtlara göre yüzde 25,3’le Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş birinci oldu.

Yavaş’ı ise yüzde 19,6 ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu takip etti.

İmamoğlu’ndan sonra yüzde 7,8’le üçüncü sırada CHP lideri Özgür Özel yer aldı.

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın ise yüzde 2,1 oranla dördüncü oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı politikaların ülkeyi düze çıkarabileceğini belirtenlerin oranı yüzde 26,2 oldu. Ülkeyi düze çıkaramayacağını belirtenlerin oranı ise olumlu oy verenleri açık arayla geçerek 61,1 oldu. Fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 12,7 oldu.

Yurttaşlara ayrıca siyasetçilere yönelik genel kanaatleri de soruldu.

Verilere göre hakkında en fazla olumlu düşünülen siyasetçi ABB Başkanı Mansur Yavaş oldu. Yavaş’a olumlu oy verenler yüzde 56, 6 olurken yüzde 32,6 olumsuz yönde oy kullandı.

Yavaş’ın ardından listede yüzde 48,4 ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yer aldı. İmamoğlu hakkında olumsuz düşünenlerin oranı ise yüzde 41,5 olarak görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 42,9 olumlu oy alarak CHP lideri Özel’in gerisinde yer aldı.

Ankete göre en olumsuz düşünülen siyasetçi ise Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu. Davutoğlu, yüzde 77,7 olumsuz oy alarak listenin sonunda yer aldı.

Araştırmaya göre normalleşme sürecini olumlu karşılayanların oranı yüzde 54 oldu. Olumsuz karşılayanların oranı yüzde 35,6 olurken yüzde 10,4 görüş belirtmedi. Ayrıca CHP’nin AKP’yle görüşmeye devam etmesi gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 59,2; AKP’yle görüşmemesi gerektiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 27,7 oldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler