Sosyal Medya

Gündem

Fransa’da hükümet krizi: Maliye bakanı istifasını verdi

Seçimler sonrası ‘hükümet’ krizi yaşayan Fransa’da maliye bakanı Bruno Le Maire görevinden istifa ederek siyaseti bırakacağını duyurdu.   Veda konuşması için toplanan…

Fransa’da hükümet krizi: Maliye bakanı istifasını verdi

Seçimler sonrası ‘hükümet’ krizi yaşayan Fransa’da maliye bakanı Bruno Le Maire görevinden istifa ederek siyaseti bırakacağını duyurdu.

 

Veda konuşması için toplanan 1200 kişiye seslenen Le Maire “Sevgili dostlarım, ben ayrılıyorum. Michel Sardou’nun (şarkıcı) dediği gibi ‘Sizi seviyorum ama gidiyorum’…” dedi.

Kendisiyle çalışanlara teşekkür eden Le Maire, şöyle konuştu: “İnişli çıkışlı vergilere karşı mali istikrarı seçtik, orta sınıfların aşağılanmasına karşı, işe yeniden değer verdik. Kitlesel ‘offshoring‘e (şirketlerin vergi nedeniyle yurtdışında faaliyet göstermesi) karşı bölgelerimizin yeniden sanayileşmesini başlattık. Fransa’ya yönelik eleştirilere karşı Fransa’yı Avrupa’nın en cazip ülkesi haline getirdik.”

Belirsizlik sürüyor

Euronews’ün haberine göre yedi yıldan uzun bir süre önce maliye bakanı olarak atanan cumhuriyetçi politikacı, görevde bulunduğu süre boyunca özellikle Fransa’nın bütçe açığına karşı mücadele etti.

2023’de Fransa’nın kamu sektörü bütçe açığı, hükümetin planladığından daha fazla genişleyerek ekonomik çıktının yüzde 5,5’i oranında bir mali açık gösterdi.

Hükümetin yüzde 4,9’luk hedefinden önemli ölçüde daha fazla olan bu oran, Fransa’nın düşük büyüme rakamları ve azalan vergi gelirleriyle açıklanıyor.

Le Maire 2024’ün başında “Devlet maliyesinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bu da büyük bir kararlılık, strateji ve soğukkanlılık gerektirecek” demişti.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, mayıs sonunda bütçe açığı nedeniyle Fransa’nın notunu düşürerek Fransız tahvillerinin daha riskli hale geldiğinin sinyalini vermişti.

Bu Fransa’nın 2013’ten bu yana gördüğü ilk not indirimiydi.

Le Maire’in devlet maliyesini yeniden rayına oturtma niyeti Fransa’da yapılan son parlamento seçimleriyle altüst oldu.

Hiçbir partinin mutlak çoğunluğu elde edememesi nedeniyle ülkede siyasi belirsizlik sürüyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, muhafazakar Michel Barnier’i ülkenin yeni başbakanı olarak atadı ancak Barnier hala hükümet kurabilmiş değil.

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler