Dünya Ekonomisi
ABD, İran’ın İsrail’e saldıracağı beklentisiyle Orta Doğu’ya daha fazla kuvvet ve askeri donanım gönderiyor
Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD'nin "İsrail'i savunmak" için mevcut kaynakları arttırmak amacıyla Orta Doğu'ya daha fazla asker ve askeri donanım göndereceği belirtildi.
Pentagon Orta Doğu’ya bir güdümlü füze denizaltısının yanı sıra F-35C savaş uçaklarıyla donatılmış bir taşıyıcı saldırı grubu sipariş etti. Pentagon’dan yapılan açıklamada “artan bölgesel gerilimler ışığında ABD’nin Orta Doğu’daki askeri güç duruşunun ve kabiliyetlerinin güçlendirildiği” kaydedildi. 31 Temmuz’da Tahran’da Hamas’ın eski siyasi lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından İran yönetiminin İsrail’e misilleme sözü vermesinin arka planında bu gelişme yatıyor.
Pentagon’dan yapılan açıklamada, ABD’nin “İsrail’i savunmak” için mevcut kaynakları arttırmak amacıyla Orta Doğu’ya daha fazla asker ve askeri donanım göndereceği belirtildi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “ABD’nin İsrail’i savunmak için mümkün olan her adımı atma taahhüdünü yineledi ve bölgede tırmanan gerginlikler ışığında ABD’nin Orta Doğu’daki askeri güç duruşunu ve kabiliyetlerini güçlendirdiğini kaydetti”.
Pentagon Basın Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, “ABD’nin İsrail’i savunmak için mümkün olan her adımı atma taahhüdünü yineledi ve tırmanan bölgesel gerilimler ışığında ABD’nin Orta Doğu’daki askeri güç duruşunu ve kabiliyetlerini güçlendirdiğini belirtti.” Bu kapsamda bölgeye bir güdümlü füze denizaltısı gönderilmesi ve F-35C savaş uçaklarıyla donatılmış bir taşıyıcı saldırı grubunun geçişinin hızlandırılması da yer alıyor.
Açıklama, Austin ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant arasında Pazar günü yapılan görüşmenin ardından geldi. Açıklama, Hamas’ın eski siyasi lideri İsmail Haniye’nin 31 Temmuz’da Tahran’da öldürülmesinin ardından İran yönetiminin İsrail’e misilleme sözü verdiği bir dönemde geldi.
Hamas’ı destekleyen İran, suikastı İsrail’in gerçekleştirdiğini söylüyor. İsrail konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı. Tahran’ın bu eyleme henüz askeri bir karşılık vermemesi, düşmanlarını ve tüm bölgeyi diken üstünde bıraktı. İsrail ile İran -ve İran’ın Lübnanlı militan grup Hizbullah gibi vekilleri- arasında topyekûn bir savaş çıkması tüm taraflar için yıkıcı olur. Her iki ülkenin liderleri de sürekli olarak askeri karşılık verme baskısıyla karşı karşıya.
Nisan ayında İran ve İsrail arasında gerçekleşen karşılıklı füze saldırıları, esasen ölçülü ve önemli hasar ya da zayiattan kaçınmak için telgrafla bildirilen saldırıları içeriyordu. Tahran şu ana kadar İsrail’le savaşa girmeye pek niyetli olmadığını ifade etse de bazı analistler yaklaşan bir misillemenin daha şiddetli olabileceği konusunda uyarıyor.
Hamas liderinin öldürülmesinin ardından tansiyon yükseldi İsrail ile İran arasındaki tansiyon, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ve yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne, 253 kişinin de rehin alınmasına yol açan saldırının ardından yükseldi.
İsrail’in saldırıya verdiği askeri karşılık, yerel sağlık yetkililerine göre Gazze Şeridi’nde 39,000’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. BM’ye göre abluka altındaki bölgedeki binaların yarısı yıkıldı. Hamas adına ateşkes görüşmelerini yürüten Haniye’nin ölümü, Filistinli militan grup ile İsrail arasındaki çatışmaya diplomatik bir çözümün geleceği konusunda da soru işaretleri yarattı.
Hamas, Yahya Sinwar’ı grubun yeni siyasi lideri olarak seçti. İran’la da yakın ilişkileri olan Sinwar, selefinden çok daha aşırı ve ateşkes anlaşması konusunda uzlaşmaya daha az istekli olarak görülüyor.