Döviz
BoJ’un faiz hareketi Asya’da kurları hareketlendirdi: Yen ve yuana sözlü müdahele
Japonya’nın en üst düzey döviz yetkilisi, yen 2022 müdahale seviyesine yakın seyretmeye devam ederken döviz piyasasındaki spekülatif hareketlere karşı piyasaları…
Japonya’nın en üst düzey döviz yetkilisi, yen 2022 müdahale seviyesine yakın seyretmeye devam ederken döviz piyasasındaki spekülatif hareketlere karşı piyasaları uyardı.
Uluslararası ilişkilerden sorumlu maliye bakan yardımcısı Masato Kanda Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yendeki mevcut zayıflama temellerle uyumlu değil ve açıkça spekülasyondan kaynaklanıyor” dedi. “Herhangi bir seçeneği göz ardı etmeden aşırı dalgalanmalara karşı uygun önlemleri alacağız.”
Kanda, döviz piyasasına olası bir doğrudan müdahale sorulduğunda “Her zaman hazırlıklıyız” dedi. Japonya, 2022 yılında para birimi dolar karşısında 151.95’e ulaştığında yeni desteklemek için piyasalara müdahale etmişti.
Japon para birimi geçen hafta bu seviyeye yakın düşerek Cuma günü dolar başına 151,86’ya kadar zayıfladı. Kanda konuşurken yen güçlendi ve daha sonra 151,05’e kadar yükseldi.
Kanda, “Dolar-yen’de sadece iki hafta içinde %4’lük büyük bir dalgalanma gördük, bu temelleri yansıtmayan bir hareket ve ben bunu olağandışı buluyorum” dedi.
Kanda’nın para birimine ilişkin uyarıları Şubat ayından bu yana yaptığı ilk uyarı oldu. Japonya Merkez Bankası’nın geçen hafta 2007’den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmasından bu yana para birimi dolar başına 150-151 civarında işlem görüyor.
Tokyo’daki Resona Holdings Inc. stratejisti Takeshi Ishida, “Sözlü müdahalenin tonu yoğunlaşıyor ve yen, gerçek eylem riskinin arttığı bir ortamda kısa vadeli destek alabilir,” dedi. “Kanda hareketin spekülatif olduğunu kabul ediyor ve döviz çiftinin 152 çizgisine çok dikkat ediyor gibi görünüyor.”
Bir faiz artırımının para birimini güçlendirmesi beklenirken, Başkan Kazuo Ueda’nın finansal koşulların kolay kalacağını vurgulayan açıklamaları zayıflığın devam etmesine katkıda bulunan faktörler arasında yer alıyor.
PBOC Sabitleme Yoluyla Güçlü Destek Mesajı Gönderirken Yuan Yükseldi
Çin yuanı, merkez bankasının beklenenden daha güçlü bir günlük referans kur aracılığıyla yönetilen para birimine desteğinin sinyalini vermesinin ardından Cuma günü görülen kayıplarını telafi etti.
Çin Halk Bankası, Bloomberg anketine katılan analistlerin tahminine göre 7,2222 olan yuan fiksingini Pazartesi günü dolar başına 7,0996 olarak belirledi ve bu Kasım ayından bu yana görülen en büyük güçlenme eğilimi oldu. Sabitleme bir önceki seansta 7,1004 olarak belirlenmişti.
Onshore yuan %0,5 kadar yükselerek dolar başına 7,1902 ile Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Kamuoyu önünde konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen tüccarlara göre, devlete ait bankalar karada dolar sattı ve offshore yuan likiditesinde sıkışıklık işaretleri vardı, bu da para birimini destekledi.
Australia & New Zealand Banking Group Asya araştırma müdürü Khoon Goh, “Bugünkü sabitleme, yetkililerin yuanın daha fazla zayıflamasına izin verme niyetinde olmadıklarının açık bir işaretidir,” dedi. “Geçen Cuma günkü hareketler piyasanın aşırı tepkisiydi ve bugünkü sabitleme bu algıyı düzeltmeyi amaçlıyor.”
Stratejistlere göre Çin’in para birimi küresel döviz piyasasında bir istikrar kaynağı ve bölgesel rakipleri için bir çıpa olmuştur. Yetkililerin yuanın zayıflamasına izin vermeye açık olduklarına dair bir sinyal, bölgesel ve küresel döviz piyasalarına yayılabilecek oynaklığı artırma riski taşıyor.
Onshore yuan Cuma günü, tüccarların o günkü fiksasyonun yetkililerin değer kaybına açık olduğunu gösterdiğine bahis oynamasıyla iki aydan uzun bir sürenin en büyük düşüşünü yaşadı. Dolar karşısında Kasım ayından bu yana kilit bir destek görevi gören ve yakından takip edilen 7,20 seviyesine doğru zayıfladı. Para birimi Pazartesi günü Pekin’de öğle saatlerinde 7,2020 civarında işlem gördü.
TD Securities’de makro stratejist olan Alex Loo, “PBOC’nin şimdilik daha fazla yuan zayıflığına karşı koruma sağlamasını ve geçen Cuma günü piyasanın tepkisine tanık olduktan sonra CNY/CNH’deki keskin sıçramaları yumuşatmasını bekliyoruz,” dedi.
Çin ekonomisinin emlak piyasasındaki gerileme ve zayıf piyasa duyarlılığı gibi bir dizi sorunla karşı karşıya olduğu bu yıl, yuanın desteklenmesi istikrar açısından hayati önem taşıyor. Merkez bankası, bir yandan destekleyici para politikasını sürdürmeye çalışırken diğer yandan dirençli dolar karşısında sermaye çıkışı baskısını kontrol altında tutmaya çalışarak hassas bir dengeleme hareketiyle karşı karşıya.
RBC Capital Markets’a göre yuan hala geçen yıl görülen seviyelere doğru değer kaybedebilir, ancak bu hız kademeli olacak.
Asya FX stratejisi başkanı Alvin T. Tan, para biriminin ileride dolar başına 7,30 seviyesini tekrar ziyaret edebileceğini, ancak bunun yüksek volatilite ortamında sadece birkaç gün içinde gerçekleşmesine izin verilemeyeceğini söyledi. “Döviz istikrarı PBOC politikasının temel taşı olmaya devam ediyor.”