Sosyal Medya

Piyasa

TİM Başkanı Gültepe: Aşağı inen kurla üretimin sürme şansı yok

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, CNBC-e yayınında Şafak Tükle’nin sorularını yanıtladı.   Gültepe’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: “2024…

TİM Başkanı Gültepe: Aşağı inen kurla üretimin sürme şansı yok

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, CNBC-e yayınında Şafak Tükle’nin sorularını yanıtladı.

 

Gültepe’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“2024 için ortaya koyduğumuz 267 milyar dolar hedef vardı. İkinci 6 ayda Avrupa ekonomisinin dengelenmesiyle bu rakamı yakalama olasılığımız yüksek. İkinci yarıdaki performansa bağlı. 263 milyar dolar çok rahat ulaşılabilir gözüküyor. Haziran ayında bir hafta yoktu bayram nedeniyle. Maalesef belki de eksi açıklama olasılığı yüksek. Mayısta rekor yakalamıştık.

“Türkiye dolar bazında minimum yüzde 40 pahalı”

Son 1,5 yılda ihracatta istediğimiz oransal büyümeyi sağlayamıyoruz. Biz istiyoruz ki bütün sektörler artı yazsın. Maalesef Türkiye rakiplerine göre çok pahalı. Dolar bazında minimum yüzde 40 pahalı. Bu eskiden maksimum yüzde 20 idi. Avrupa ülkelerinden yüzde 15-20 pahalı. Her gün gittikçe zorlanıyoruz. Hem iş almada, hem üretmede hem satışta zorlanıyoruz. Enflasyon problemi var. Son bir yılda firmalarımız girdi maliyetlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış var. Bu artışa karşılık son bir yılda dövizin artışı yüzde 25-26. Sürdürülebilir bir ihracat, üretim kolay yapılma şansı yok. Hepimiz zorluk içerisinde işbirliklerini devam ettirmeye çalışıyoruz.

“Aşağı inen kurla üretimin sürme şansı yok”

Kur artışlarının başlaması lazım, aksi takdirde oyundan düşecek çok firma ve sektör olma potansiyeli yüksek. Her gün gittikçe aşağı doğru inen kur sistemiyle üretimin sürdürülebilir olma şansı yok. Enflasyonun tek nedeni kur olma şansı yok. Üretime dayalı politikaların devreye girmesi lazım. Merkez Bankamızın da Hazinemizin de kur politikasını oturtması gerektiğini düşünüyorum. İhracatçı sürekli yüksek kur istiyor diye bir düşünce var. Bizim öyle bir derdimiz yok. Girdi maliyetleri artmıyorsa kur sabit kalsın. Ama karşınızda rakipleriniz çok daha fazla satıyorsa siz satamıyorsanız burada bir sorun var demektir. Kurla beraber enflasyonu düşürmek ihracatçıya zarar veriyor.

“Trump seçilirse bazı sektörlerde fırsatlar gelebilir”

Trump Türkiye’nin lehine doğru gözüküyor. ABD’de sert kararlar alan bir lider. Çin’e karşı yaptığı yaptırımlar diğer ülkelere kanal açma noktasında fırsatlar olabilir. Trump seçilirse bazı sektörlerde farklı fırsatlar gelebilir.”

 

 

 

 

 

cnbc-e.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler