Ekonomi
Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Varlıklarda çeşitlilik artıyor…’
Piyasa profesyonelleri Eylül’de yurtiçi hisse senedi, yurtdışı hisse senedi, kısa vadeli yurtiçi borçlanma senetleri, uzun vadeli yurtiçi borçlanma senetleri ve altında ağırlığı artır tavsiyesinde bulundu...
Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen ve Eylül ayında 98 piyasa profesyonelinin katıldığı Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) sonuçlarına göre Ağustos’ta sadece yurtiçi hisse senedi ve altında ağırlığı artır, diğer varlık sınıflarında nötr kal tavsiyesinde bulunan piyasa profesyonelleri Eylül’de yurtiçi hisse senedi, yurtdışı hisse senedi, kısa vadeli yurtiçi borçlanma senetleri, uzun vadeli yurtiçi borçlanma senetleri ve altında ağırlığı artır tavsiyesinde bulundu.
Ağustos ve Eylül aylarında BIST’te dolar bazlı toplam %10 değer kaybı yaşanması piyasa profesyonelleri tarafından önümüzdeki 3 aylık dönemde yurtiçi hisse senedi piyasasında ağırlığı artır tavsiyesinin ön plana çıkmasına neden oldu. Ankete katılan piyasa profesyonellerinin %61.2’si ağırlığı artır tavsiyesinde bulunurken bu oran geçen ay %46.1 düzeyindeydi. Anketimizin kapanmasının hemen ardından yükselen jeopolitik riskler ve bunların getirdiği satışlar bu eğilimin daha da güçlenmesini beraberinde getirecektir. Eylül’de hisse senedinde nötr kal tavsiyesinde bulunanların oranı ise %30.8’den %22.4’e geriledi.
TL bazlı diğer enstrümanlardan mevduatta piyasa profesyonellerinin %55.1’i nötr kal tavsiyesinde bulunurken kısa vadeli ve uzun vadeli yurtiçi borçlanma senetleri ile ilgili tavsiyeler nötr kaldan ağırlığı artıra döndü. Kısa vadeli DİBS’lerle ilgili olarak profesyonellerin %51.0’i, uzun vadeli DİBS’lerle ilgili olaraksa %46.9’u ağırlığı artır tavsiyesinde bulundu. Bonus soru olarak sorduğumuz önümüzdeki 3 ayda piyasa profesyonelleri portföylerine eklemek için sadece TL mevduat veya para piyasası fonu önerebilecek olsalar hangisini önerirlerdi sorumuza piyasa profesyonellerinin %84.2’si para piyasası fonu olarak yanıt verdi. Dolayısıyla mevduattaki ağırlığı artır tavsiyesinin öne çıkmaması TL bazlı enstrümanlara ilgide genel bir düşüşten ziyade enstrümanlar arası geçişi gösteriyor.
Döviz bazlı enstrümanlarda ise yurtdışı hisse senetleri ile ilgili tavsiye 9 ay sonra ilk kez ağırlığı artıra döndü. Ağustos ayında %36.5’i ağırlığı artır diyen piyasa profesyonellerinin Eylül’de %44.9’u ağırlığı artır dedi. Altında ise nötr kal ve ağırlığı artır diyenlerin oranı %36.7 ile aynı oranda gerçekleşti. Ağırlığı artır tavsiyesi son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ons başına altında 3000$ seviyesine doğru hareketler piyasa profesyonellerini kar realizasyonuna itiyor gibi görünüyor ancak artan jeopolitik riskler önümüzdeki 3 ayda altının portföylerdeki yerinin yüksek olmasına neden olacaktır.
Diğer döviz bazlı enstrümanlardan USDTRY, DTH ve eurobondda piyasa profesyonelleri nötr kal tavsiyesini korudu. Nötr kal tavsiyesinde bulunan piyasa profesyonellerinin oranı USDTRY’de %62.2, DTH’da %57.1, eurobond’da ise %51 olarak gerçekleşti. Bu oranlar bir önceki ay sırayla %53.8, %52.9 ve %59.6 olarak gerçekleşmişti. Eylül’de USDTRY ve oldukça düşen mevduat faizlerine paralel olarak DTH’ın aksine eurobond’da nötr kal tavsiyesinin oranı düşerek ağırlığı artır tavsiyesi %20.2’den %36.7’ye yükseldi.
Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde hisse senedi yine en çok paya sahip varlık sınıfı olurken portföydeki ağırlığı %28.2’den %27.9’a geriledi. Altının ağırlığı 1.35 puan artışla %11.2’ye gerilerken diğer gerileyen varlık sınıfları 1.0 puanla USDTRY, 1.1 puanla DTH, 0.1 puanla kısa vadeli DİBS oldu. Öte yandan TL mevduat 0.95 puan artışla %23.4 paya sahip oldu ve ikinci en yüksek paya sahip olan varlık sınıfı olma özelliğini korudu. Altın portföyde %11.2 paya sahip olurken yurtdışı hisse senetleri 1.1 puan artışla portföyde %9.9 paya sahip oldu.
Piyasa Profesyonelleri Anketi Portföy Dağılımı: Eylül 2024 (%)
Anket Eylül ayının son haftasında whatsapp ve e-mail üzerinden link paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Ankete 98 piyasa profesyoneli katılmıştır. Ankete katılım
kişisel bilgiler alınmadan yapılmakta, yanıtlar kimlere ait olduğu görülmeden toplanmaktadır.