Sosyal Medya

Ekonomi

Konut piyasasında hareketlenme başladı

Konut satışlarındaki toparlanma, kredi kanallarının daralmasına ve yüksek faiz oranlarına rağmen, tüketicilerin fiyatlardaki durağanlığı fırsat bilerek harekete geçmesiyle 62 şehirde…

Konut piyasasında hareketlenme başladı

Konut satışlarındaki toparlanma, kredi kanallarının daralmasına ve yüksek faiz oranlarına rağmen, tüketicilerin fiyatlardaki durağanlığı fırsat bilerek harekete geçmesiyle 62 şehirde artış gösterdi. TÜİK verilerine göre, Ağustos 2022-2023 döneminde satışlar 49 ilde gerilerken, bu yıl Ağustos’ta 62 ilde yükselişe geçti. En fazla artış yüzde 138 ile Ardahan’da olurken, en büyük düşüş yüzde 35,3 ile Kilis’te görüldü.

Satışlarda artış, özellikle büyük şehirlerde dikkat çekerken, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi şehirlerde nakit satışlar ağırlık kazandı. İstanbul’da 19 bin konut satılırken, sadece 2 bin 664’ü ipotekli satıldı. Türkiye genelinde de ipotekli satışların payı son 11 yılın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 10,1’e düştü.

Sıfır konut satışları çoğu bölgede gerilerken, sadece Ardahan, Batman ve Gümüşhane’de sıfır satışlar ikinci eli geçti.

Sektör temsilcileri, faizlerin düşmesi durumunda konut satışlarının yeniden canlanabileceğini belirtiyor. Özellikle 2025 yılında, faizlerin düşmesi ve bankaların uygun kredi kampanyaları sunması durumunda, konut satışlarının iyileşmesi bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler