Sosyal Medya

Piyasa

Konut fiyatlarındaki düşüş devam ediyor

Sahibinden.com ve BETAM işbirliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre, Türkiye genelinde konut fiyatlarında yüzde 22,4’lük…

Konut fiyatlarındaki düşüş devam ediyor

Sahibinden.com ve BETAM işbirliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre, Türkiye genelinde konut fiyatlarında yüzde 22,4’lük bir düşüş yaşandı. Ayrıca, kiralık konut piyasasında reel kiralar yüzde 13,7 oranında geriledi.

 

Türkiye genelinde konut piyasasında dikkat çekici değişiklikler yaşanıyor. Haziran 2024 itibarıyla reel konut satış fiyatlarında geçen yılın aynı ayına göre belirgin bir düşüş kaydedildi. sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırladığı “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre; ülke genelindeki farklı seyirlere rağmen reel satış fiyatlarında düşüş eğilimi devam ediyor.

Reel satış fiyatları geriledi

Haziran 2024 itibarıyla reel konut satış fiyatlarındaki yıllık düşüş oranı ülke genelinde yüzde -22,4’e ulaştı. Büyükşehirlerdeki gerileme oranları da dikkat çekici boyutlarda. İstanbul’da yüzde -23,8, İzmir’de yüzde -21,1, Ankara’da ise yüzde -20,1 oranında azalma gözlemlendi. Bu düşüş, konut alıcıları için cazip fırsatlar sunarken, gayrimenkul sahipleri ve yatırımcılar için endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Reel konut fiyat endeksi, Mayıs ayına kıyasla 0,02 puanlık sınırlı bir azalışla Haziran ayında 166,1 seviyesine geriledi. Mayıs ve Haziran aylarındaki enflasyon oranı ve cari konut fiyat artış oranının yüzde 1,6 ile aynı düzeye yakın olması, reel fiyatlardaki azalışı sürdüren temel faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

İstanbul’da reel konut fiyat endeksi 162,4’e gerilerken, Ankara’da 185,7 ve İzmir’de 174,5 olarak kaydedildi. İstanbul ve Ankara’da endeksin azalması, İzmir’de ise 1,5 puanlık artış dikkat çekici. Ancak, genel olarak reel konut satış fiyat endeksi son 12 aydır düşüşünü sürdürmekte.

2023 Şubat ayında yaşanan deprem sonrası konut talebinde sert bir düşüş görülmüş, ancak 2023 Temmuz ayında talep yeniden artışa geçmişti. Kasım ayına kadar azalan talep, Aralık ayında tekrar artış eğilimine girerek Şubat 2024’e kadar sürdü. Ancak sonrasında talep tekrar düştü. Mayıs 2024’te ise Nisan ayına kıyasla konut talebi yüzde 10,9 artarak 117,1 seviyesine ulaştı. Konut talebindeki bu dalgalanmalar, piyasadaki belirsizliği artırmakta.

Reel kira fiyatları

Reel kira fiyatları da benzer bir gerileme trendi sergiliyor. Haziran 2024 itibarıyla Türkiye genelinde enflasyondan arındırılmış reel kiralar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,7 oranında daha düşük seviyede. İstanbul’da yüzde 12,6, İzmir’de yüzde 5,5 oranında gerileme gözlenirken, Ankara’da ise reel kira fiyatları yüzde 0,5 oranında hafif bir artış kaydetti.

Reel kira fiyatlarının Şubat 2023’te yüzde 86,6 ile zirve yapmasının ardından, Şubat 2024 itibarıyla negatif artışlara dönmesi ve Haziran ayında yüzde -13,7 olarak belirlenmesi dikkat çekiyor. Mayıs 2024’te yüzde 49,8 olan kira fiyatlarının yıllık değişim oranı, Haziran 2024’te yüzde 48’e geriledi.

Kiralık konut piyasasında talebin mevsimsel etkilere açık olduğu gözlemlenmekte. 2023 yılı Nisan-Eylül ayları arasında artan kiralık konut talebi, takip eden aylarda düşüş göstermiş, kış aylarında ise nispeten durağan bir seyir izlemiştir. Kiralık konut talep göstergesi, Ağustos-Kasım 2023 döneminde gerilerken, Aralık ayından sonra hafif bir artış eğilimine girmiştir.

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler