Sosyal Medya

Gündem

İş dünyası Marmara depremine hazırlanıyor

İş dünyasının kalbi Marmara Bölgesinde… Olası bir Marmara depreminden sonra sanayi, üretim, depolama ve lojistik tesislerinin bir an önce ayağa…

İş dünyası Marmara depremine hazırlanıyor

İş dünyasının kalbi Marmara Bölgesinde… Olası bir Marmara depreminden sonra sanayi, üretim, depolama ve lojistik tesislerinin bir an önce ayağa kaldırılması için şirketler harekete geçti.

Türkiye’de iş dünyasının kalbi Marmara Bölgesinde atıyor. Beklenen Marmara depreminin hemen ardından sanayi, üretim, depolama ve lojistik tesislerinin bir an önce ayağa kaldırılması için köklü firmalar hazırlıklarına şimdiden başladı.

İngilizce’den dilimize geçen “Resilience Preparedness” veya “Business Continuity Planning” (BCP) bir kurumsal firmanın içinde, karşılaşılması muhtemel bir afet anında veya hemen sonrasında alınacak tedbir ve yapılacak çalışmaların önceden planlanmasını ifade eder.

Çok uluslu firmaların karşılaşabilecekleri siber riskler büyük ölçekli olma riskini de taşımasına rağmen, diğer fiziki afet riskleri daha çok yerel olarak tanımlanmıştır. Oysaki tüm Marmara Bölgesini etkileme potansiyeline sahip olan 7 M ve üzerindeki bir depremin yaratabileceği zararın boyutları sadece bir veya birkaç firmayı değil bağımsız veya birbiri ile irtibatlı birçok firmayı etkileyebilecek niteliktedir.

İşte tam da bu sebeple, Marmara Bölgesinde faaliyet gösteren tüm büyük firmaların BCP planları kamunun veya bağımsız bir otoritenin gözetim, denetim ve rehberliğinde oluşturulmalıdır. NATO’dan tercüme edilen mevcut Sivil Savunma ve Sabotajlara Karşı Koyma planları bu konuda maalesef yetersiz ve etkisiz kalmaktadır.

Marmara Bölgesinde bulunan bazı tesislerin depremde afete uğrama kadar afet yaratma potansiyeli de çok yüksektir:

Kimyasal Üretim ve Depolama

Marmara Denizi’nin etrafında kurulu bulunan irili ufaklı yüzlerce kimyasal üretim ve depolama tesislerinin bazılarında deprem sonrasında yangın başlama potansiyeli çok yüksektir. Deprem sonrasında çevredeki belediye ve itfaiyelerin sınırlı bir müdahale kapasitesine sahip olacağı düşünülürse günler ve hatta haftalar boyunca sürecek büyük ve zehirli yangınlardan endişe edebiliriz.

Bunun benzeri olaylar daha küçük çapta da olsa daha önceki depremlerde yaşanmıştı. Ancak o zaman dışarıdan ekip kaydırma kapasitesi daha fazla idi. Bir depremde başta İstanbul olmak üzere Kocaeli, Bursa, Tekirdağ gibi büyük sanayi kentlerinin aynı anda etkileneceği düşünülürse, bunlar arasında yardımlaşma yapılması neredeyse imkânsız olacaktır.

Bu durumda iki seçeneği güçlendirmek gerekecektir:

1.           Yangın ve sızıntı riskini en aza indirecek şekilde tedbirler almak

2.           Karşılaşılan afet daha büyümeden kendi imkânları ile müdahale etme kapasitesini hazır etmek, yani Kriz Yönetimi ve İş Sürekliliği veya Dayanıklılık Planlaması

Kritik Sektörler: Enerji, Gıda, Depolama, Nakil

Depremin hemen ardından başlatılacak müdahale seferberliği için başta gıda ve enerji olmak üzere her türlü ürüne ihtiyaç duyulacaktır. Bunların üretim, depolama ve lojistiğinin en kısa sürede toparlanması için yine kılı kırk yaran bir planlama gereklidir.

Gıda ve enerji üretim ve lojistiği ne kadar gecikirse kamu yönetimi açısından afetin yaralarını sarmak o derecede güçleşecektir. Mağduriyetler de bununla doğru olarak artacaktır.

Üretim ve lojistiğin en kısa sürede ayağa kalkması tartışmasız bir milli güvenlik sorunudur.

Mal ve hizmet üreten tüm sektörlerde faaliyet gösteren büyük firmaların afet, kriz yönetimi ve iş sürekliliği planları hazır olmalı ve sürekli güncel tutularak, herkesin görevi belirlenmelidir. Afet sonrasında hiç kimse talimat beklememeli ve herkes önceden tanımlanmış görevini yerine getirmelidir.

Plansız Kriz Yönetimi 5 Kat Fazla Maliyetli

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan çalışmalarda krizi plansız olarak yönetmenin maliyetinin bazen 5 katına çıkabildiği görülmüştür. Anlık alınan kararlar hem operasyon hem de lojistik maliyetini artırdığı gibi, can ve mal kaybının da artmasına neden olabilmektedir.

 

 

Feramuz ERDİN

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler