Sosyal Medya

Genel

HSBC sene sonu dolar, enflasyon ve büyüme beklentilerini güncelledi

Britanya merkezli yatırım bankası HSBC, Türkiye için yeni bir rapor yayınladı. Raporda, daha sıkı para ve maliye politikalarının enflasyonda hızlı…

HSBC sene sonu dolar, enflasyon ve büyüme beklentilerini güncelledi

Britanya merkezli yatırım bankası HSBC, Türkiye için yeni bir rapor yayınladı. Raporda, daha sıkı para ve maliye politikalarının enflasyonda hızlı bir düşüş ve dış ticaret açığında iyileşme sağlayabileceği belirtilirken, politika yapıcıların ekonomiyi yumuşatmak için daha kademeli adımlar atabileceği vurgulandı.

Banka, 2025 yılı büyüme tahminini yüzde 3,6 olarak korurken, enflasyon beklentilerini de düşürdü. Haziran ayı enflasyonunun beklenenden daha düşük gerçekleşmesi üzerine, 2024 sonu ve 2025 sonu TÜFE tahminlerini sırasıyla yüzde 44,6 ve yüzde 27,7 olarak revize etti.

HSBC raporunda ayrıca, 2024 yılı boyunca faiz oranlarının sabit kalabileceği öngörüsüne yer verildi.

Reel politika faizinin kasım ayından itibaren önemli ölçüde pozitif olabileceği belirtilirken, 4. çeyrekte faiz indirimlerinin bir miktar erken olabileceği ihtimali de değerlendirildi. Altın ithalatında hükümetin getirdiği kısıtlamaların etkili olduğu ve bu nedenle yıllık bazda yüzde 54 düşüş yaşandığı ifade edildi. Ayrıca, 2024-2025 cari açık tahminlerinde küçük bir aşağı yönlü revizyon yapıldığı belirtildi.

Raporda dolar kuruna ilişkin olarak da TL’nin düşük enflasyon ve reel faizler aracılığıyla desteklendiği ve 2024 yılı sonuna kadar reel faizlerin önemli ölçüde pozitif hale gelebileceği öngörüldü. Bu durumun TL’nin cazibesini artırabileceği ve dolar/TL’nin yıl sonunda 3,6 seviyesine gerileyebileceği öngörüldü.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler