Sosyal Medya

Piyasa

Goldman altında boğa, petrolde ayı

Goldman Sachs'dan yeni altın, petrol ve bakır tahminleri..

Goldman altında boğa, petrolde ayı

 

Dünyaca ünlü yatırım bankası Goldman Sachs, Salı günü yayınladığı son raporda altının, riske karşı korunma aracı olarak oynadığı rol göz önüne alındığında, yakın vadede fiyat artışı açısından en yüksek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Buna karşılık, Çin’den gelen zayıf talep, diğer emtialara yönelik “daha seçici, daha az iyimser” bir bakış açısına yol açtı.

Goldman araştırma ekibi ‘Altına Koş’ başlıklı notunda, “Fed’in yakın faiz indirimleri, Batı sermayesini altın piyasasına geri getirecek.  Batılı fonların altın pozisyonlarını artırmaları son iki yılda gözlenen keskin altın yükselişinde büyük ölçüde eksik olan bir bileşen.” dedi.

 

Spot altın bu yıl yüzde 21 oranında artış göstererek defalarca yeni rekorlar kırdı ve 20 Ağustos’ta ons başına 2.531,60 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Wall Street bankası, Çin’deki fiyatlara duyarlı piyasa nedeniyle 2024 sonu tahminini uzatarak, 2025 yılı başı itibarıyla altın fiyatı hedefini 2.700 dolara revize etti. “Aynı fiyat hassasiyetinin aynı zamanda Çin alımlarını yeniden canlandırabilecek varsayımsal büyük fiyat düşüşlerine karşı da güvence sağladığına inanıyoruz” diye ekledi.

 

Petrole bakış temkinli

Goldman Sachs, bu yaz daha küçük bir  arz açığı ve 2025’te ise beklenenden biraz daha yüksek bir fazla öngörerek petrole ilişkin daha temkinli bir bakış açısı benimsedi. Geçen hafta banka, 2025 ortalama Brent ham petrol tahminini ve fiyat aralığını varil başına 5 dolar düşürdü. Çin’den gelen talep zayıf başlıca neden olarak gösterildi.

Banka, doğal gaz için düşüş yönünde öneri veriyor. Küresel sıvılaştırılmış doğal gaz arz kapasitesinde yaklaşan artış nedeniyle Avrupa doğal gaz fiyatlarının (TTF) düşmesini bekliyor.

Goldman ayrıca, metrik ton başına 12.000 $’lık 2024 sonu bakır hedefini 2025 sonrasına erteledi ve bakır stoklarındaki önemli azalmanın önceden düşünülenden çok daha geç gerçekleşebileceğini kabul etti. Banka, büyük bakır üreticisi ülkelerde süregelen tedarik sorunlarına rağmen yüksek miktarda rafine bakır üretimine atıfta bulunarak, 2025 yılı için ortalama bakır fiyatının ton başına 15.000 $’dan daha düşük bir seviyede 10.100 $ olacağını tahmin ediyor.

Kaynak:  Mint, Gold has highest potential for near-term price rise, says Goldman Sachs

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler