Piyasa
FAO Gıda Fiyat Endeksi Nisan’da artış gösterdi
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Cuma günü yayınladığı rapora göre, et fiyatlarındaki belirgin artışlar ile bitkisel yağlar ile…
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Cuma günü yayınladığı rapora göre, et fiyatlarındaki belirgin artışlar ile bitkisel yağlar ile tahıl fiyatlarında görülen sınırlı yükselişler, şeker ve süt ürünlerindeki düşüşleri fazlasıyla dengeleyerek dünya gıda emtia fiyatları göstergesinde Nisan ayında artışa neden oldu.
Dünya çapında ticareti yapılan bir dizi gıda ürününün uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlerini takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi Nisan ayında ortalama 119.1 puan olarak gerçekleşirken, revize edilen Mart ayı seviyesine göre yüzde 0.3 artış, bir önceki yıla göre ise yüzde 9.6 düşüş gösterdi.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Mart ayına göre yüzde 0.3 yükselerek üç aylık düşüşünü sonlandırdı. Küresel buğday ihracat fiyatları, büyük ihracatçılar arasındaki güçlü rekabetin Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgelerindeki elverişsiz mahsul koşullarına ilişkin endişeleri dengelemesiyle, Nisan ayında istikrarını korudu. Mısır ihracat fiyatları, Ukrayna’daki altyapı hasarları nedeniyle artan lojistik aksaklıklar ve ana hasat öncesinde Brezilya’daki üretimle ilgili endişeler nedeniyle oluşan yüksek talebin etkisiyle yükseldi. FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi ise, Indica fiyatlarında büyük ölçüde hasat baskısıyla görülen düşüşlere bağlı olarak yüzde 1.8 oranında geriledi.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi de ayçiçeği ve kolza yağı fiyatlarındaki yükselişin, palm ve soya yağı fiyatlarındaki düşük seviyeleri dengelemesiyle Mart ayına göre yüzde 0.3 artarak 13 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
FAO Et Fiyat Endeksi, uluslararası ölçekte kümes hayvanları, büyükbaş ve küçükbaş et fiyatlarının yükselmesiyle Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1.6 arttı. Dünya domuz eti fiyatları, Batı Avrupa’daki durgun iç talep ve başta Çin olmak üzere önde gelen ithalatçılardaki zayıf talebin etkisiyle sınırlı bir düşüş gösterdi.
FAO Şeker Fiyat Endeksi ise Mart ayına göre yüzde 4.4 gerileyerek, Nisan 2023 seviyesinin yüzde 14.7 altında kaldı. Bu düşüş, özellikle Hindistan ve Tayland’da beklenenden daha büyük üretim rakamlarının kaydedilmesi ve Brezilya’da hava koşullarının iyileşmesi nedeniyle küresel arz beklentilerinin iyileşmesinden kaynaklandı.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, yağsız süt tozu için düşük spot ithalat talebi ve ABD dolarının güçlenmesinden etkilenerek gerileyen dünya peynir fiyatlarının öncülüğünde, art arda altı aylık artışları sonlandırarak yüzde 0.3 ile az bir düşüş gösterdi. Buna karşın, dünya tereyağı fiyatları, istikrarlı olarak devam eden ithalat talebi nedeniyle artış gösterdi.
2024 Buğday Fiyatları Tahmini Düştü
FAO ayrıca yeni bir Tahıl Arz ve Talep Özeti yayınlayarak, 2023 yılında dünya toplam tahıl üretimi tahminini bir önceki yıla göre yüzde 1.2 artırarak 2 milyar 846 milyon tona yükseltti. Bu revizyon, özellikle Myanmar ve Pakistan’dan gelen yeni bilgileri yansıtıyor.
Dünya tahıl kullanımı için yapılan beklenti, çoğunlukla mısır ve arpanın öngörülenden daha yüksek oranda yem olarak kullanımından kaynaklanan bir artışla 2 milyar 829 milyon tona yükseltildi. Küresel mısır kullanımının yıl içinde yüzde 1.6 oranında artması beklenirken, buğday kullanımının yüzde 1.9 yükselmesi ve pirinç kullanımının ise hafif bir düşüş göstermesi bekleniyor.
Dünya tahıl stoklarının 2024 sezonunu yılbaşına göre yüzde 2.1’lik bir artışla 890 milyon tonda tamamlayacağı tahmin edilirken, bu durum dünya genelinde tahıl stoklarının kullanım oranının yüzde 30.9 olacağını göstermekte.
FAO ayrıca 2024 yılı küresel buğday üretimi tahminini de değiştirerek 791 milyon ton olarak belirledi. Bu rakam daha önce beklenenden daha düşük olmasına rağmen, yine de 2023 yılına göre yüzde 0.5’lik bir artışa işaret ediyor.
İri taneli tahıllar için güney yarımküre ülkelerinde ana hasat dönemi yakında başlıyor ancak yakın zamanda yaşanan olumsuz hava koşulları, başta Brezilya ve Güney Afrika olmak üzere önde gelen üretici ülkelerde verim beklentilerini aşağı çekmekte.
foreks.com