Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ekonomistler çağrıların aksine Fed’in ilk adımı olarak büyük faiz indirimi beklemiyor

Ankete katılan ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu Eylül ayında faiz oranlarında yalnızca çeyrek puanlık bir düşüş öngörüyor – bu bulgu, bazı…

Ekonomistler çağrıların aksine Fed’in ilk adımı olarak büyük faiz indirimi beklemiyor

Ankete katılan ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu Eylül ayında faiz oranlarında yalnızca çeyrek puanlık bir düşüş öngörüyor – bu bulgu, bazı büyük Wall Street bankalarının bir sonraki toplantıda büyük bir indirim çağrısıyla çelişiyor.

Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistlerin yaklaşık beşte dördü, Federal Rezerv’in 17-18 Eylül toplantısında faiz oranlarını %5 ila %5,25 aralığına indireceğini tahmin ederken, geri kalanların çoğu daha büyük bir indirim öngörüyor.

Medyan tahmin, planlanan toplantıdan önce faiz oranlarını ayarlamak için nadir bir hareket için sadece %10 olasılık gösteriyor. Fed politika yapıcıları, işe alımların belirgin bir şekilde yavaşladığı ve işsizlik oranının yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine yükseldiği Temmuz ayında beklenenden daha zayıf bir istihdam raporunun ardından agresif eylemlere duyulan ihtiyacı geri itti.

Aynı zamanda, Başkan Jerome Powell liderliğindeki Fed liderleri, enflasyonu% 2 hedeflerine düşürmek için çabalamaya devam ederken tam istihdam görevlerine daha fazla ağırlık verdiklerini söylediler.

JPMorgan Chase & Co. ve Citigroup Inc. dahil olmak üzere bazı büyük Wall Street bankaları, geçen haftaki istihdam raporunun ardından çağrılarını değiştirerek gelecek ay yarım puanlık bir hareket öngördü. Daha genel olarak, vadeli işlem yatırımcıları, gelecek ay 50 baz puanlık bir indirimle başlayarak yıl sonuna kadar 100 baz puanlık bir indirimi fiyatlayarak yanıt verdi.

Yine de ekonomistler arasındaki fikir birliği, Fed’in Eylül, Kasım ve Aralık aylarındaki toplantılarda ve 2025’in ilk çeyreğinde daha küçük, çeyrek puanlık bir hamleyi tercih edeceği yönündeydi.

Oxford Economics’in baş ABD ekonomisti Ryan Sweet, 51 ekonomistin katıldığı anketin 6-8 Ağustos tarihleri arasında küresel piyasalarda yaşanan satış dalgasının ardından yapıldığını ve büyük çaplı bir kesinti çağrısının “abartılı ve ani bir tepki” olduğunu söyledi.

“Tarihsel olarak, Federal Açık Piyasa Komitesi, net bir olumsuz ekonomik şok olduğunda ya da veriler şu ana kadar olduğundan daha kötü olduğunda toplantılar arası kesintiler ve 25bps’den daha büyük kesintiler yapmıştır.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler