Para Politikasi
E-Ticaret’e yüklü vergiler geliyor..
Türkiye’de e-ticaret sektörünü hedef alan yeni bir vergi tasarısı, satıcıların kazancından %15-25 oranında kesinti yapılmasını öngörüyor. Türkiye’de uzun zamandır…
Türkiye’de e-ticaret sektörünü hedef alan yeni bir vergi tasarısı, satıcıların kazancından %15-25 oranında kesinti yapılmasını öngörüyor.
Türkiye’de uzun zamandır gündemde olan ekonomik zorluklar vatandaşın gündelik hayatına ağır bir yük bindirirken, hükümetin bu zorluklara karşı geliştirdiği çözümler tartışma yaratmaya devam ediyor. Fatih Altaylı’nın haberine göre yetkililerin sıradaki “çözümü” ise e-ticaret sektörünü hedef alıyor. Doğrudan satıcıya yansıyacak yüzde 25 yeni vergi yolda!
Gazeteci Fatih Altaylı, YouTube kanalında yayınladığı videoda, iktidarın üzerinde çalıştığı yeni vergi paketine ilişkin detayları paylaştı. Üzerinde çalışılan vergi yasa taslağının 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe girmesinin planlandığını aktaran Altaylı, düzenleme ile e-ticaret platformlarının tamamından ilave vergi kesintisine gidileceğini iddia etti.
“ E-Ticaret platformlarından yapılan alışverişlerde satışı gerçek şahıs ise %25, şirketse %15 stopaj kesilecek. Yani daha satışta, satıcının kar ettiği varsayılarak vergisi alınacak.” ifadelerini kullanan Altaylı, söz konusu düzenlemeye online yemek sipariş platformlarının da dahil edileceğini aktardı.
Satıcıların söz konusu gelişmelerin ardından kendilerini korumak için vergi miktarını ürün fiyatlarına yansıtacağını söyleyen Altaylı, “Şu anda 1000 TL’ye sattığın malı 1250 TL’ye satacaksın ki %25 vergi kesildiğinde yine 1000 TL elinde kalabilsin.” şeklinde konuştu.
E-Ticaret Sektörüne Yeni Vergi Yükü
İddialara göre Türkiye Cumhuriyeti, yeni bir vergi düzenlemesiyle e-ticaret platformları üzerinden yapılan satışlardan yüzde 15-25 oranında stopaj kesintisi yapmayı planlıyor. Düzenlemeye göre stopaj gerçek kişiler için yüzde 25, tüzel kişiler içinse yüzde 15 oranında uygulanacak. Üstelik bu kesinti satıcının kar ya da zarar durumuna ev giderlerine bakılmadan yapılacak.
İddialar doğruysa hükümetin satıcıya yükleyeceği bu anlamsız yük dönüp dolaşıp vatandaşın sırtına eklenecek. Düzenlemenin hayata geçmesi durumunda Amazon, Hepsiburada ve Trendyol gibi platformlarda satılan ürünlere zam gelmesi bekleniyor.
Eğer Fatih Altaylı’nın duyurduğu Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri no 329 ile getirilecek olan ve 7524 sayılı kanun ve bazı kanunlarda ve 375 sayılı KHK’da değişiklikleri öngören bu düzenleme hayata geçerse içerisinde bulunduğumuz Black Friday, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için “son akşam yemeği” tadında bir indirim sunuyor olabilir.
Hükümetin bu düzenlemeyi yürürlüğe sokma amacının, bütçe açığını kapatmak olduğu açık. Ancak bu tür düzenlemelerin ekonomik büyümeyi ve girişimciliği olumsuz etkileyerek uzun vadede daha büyük mali kayıplara yol açabileceği de ortada.
tamindir.com