Sosyal Medya

Döviz

Deutschebank’tan Faiz Tahmini

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın son günlerde gerçekleştirdiği şahin konuşmalarına karşılık Deutsche Bank'tan bu yıl için faiz indirimi tahmini geldi.

Deutschebank’tan Faiz Tahmini

DeutscheBank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Hans-Christian Wietoska, Anadolu Ajansı muhabirinin Türkiye makroekonomi politikalarındaki değişim, enflasyon, faiz beklentileri ve yatırımcıların Türkiye’ye bakışına ilişkin sorularını yanıtladı.

Ekonomim gazetesinde yer alan habere göre Wietoska, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’ndan bu yıl için Kasım ve Aralık aylarında 500 baz puan faiz indirimi öngördüklerini belirtti.

Türkiye’nin makroekonomi politikalarında önemli bir değişimi başlattığını belirten Wietoska, bu değişimin yerel seçim sürecinde de bozulmamasının önemli olduğunu belirtti. Bu bağlamda TCMB’nin yerel seçim öncesi politika faizindeki 500 baz puanlık artışın “güçlü bir mesaj ve oyun değiştirici” olduğunu ifade etti.

Yatırımcılarla iletişimin açık ve net olmasının da ileriye dönük politikalara olan güveni artırdığını söyleyen Wietoska, TCMB’nin önünde bir takım zorluklar bulunduğunu ancak bu sorunları aşabilecek gerekli çerçevenin bulunduğunu aktardı.

Enflasyonun zirveyi gördüğüne dikkati çeken Wietoska, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekonominin dengelenmesi açısından ilk aşama başarıyla tamamlandı. Şimdi ikinci aşama başlıyor. Enflasyon zirvenin ardından düşüşe geçiyor ve güçlü bir dezenflasyon süreci bekliyoruz. Yıl sonu itibarıyla enflasyonun yüzde 40 seviyesine gerileyeceğini öngörüyoruz. Bundan sonra ikinci aşamada enflasyonu yüzde 20’ye düşürmek asıl soru işareti olacak. Ayrıca, büyüme de yavaşlıyor ve büyüme yavaşladığında TCMB’nin reaksiyonu da önemli olacak.”

Wietoska, büyüme yavaşladığında ve enflasyon gerilediğinde faiz indirimi için doğru zaman olduğunu ve bu yıl Kasım ve Aralık olmak üzere 500 baz puan faiz indirimi öngördüklerini belirtti. Wietoska, yıl sonu Dolar/TL beklentilerinin 37 olduğunu belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler