Sosyal Medya

Piyasa

Çin menşeili araçlara yüzde 40 zam Temmuz’da yürürlüğe giriyor

Çin menşeili araçlara getirilen yüzde 40 oranındaki ek vergiler temmuzda yürürlüğe giriyor.   Daha önce yapılan düzenlemelerle Çin’den getirilen elektrikli…

Çin menşeili araçlara yüzde 40 zam Temmuz’da yürürlüğe giriyor

Çin menşeili araçlara getirilen yüzde 40 oranındaki ek vergiler temmuzda yürürlüğe giriyor.

 

Daha önce yapılan düzenlemelerle Çin’den getirilen elektrikli otomobiller için yüzde 40 ek vergi getirilmişti. Yayınlanan son kararlarla vergi kapsamı içten yanmalı motorlar dahil tüm yakıt türlerini kapsayacak şekilde genişletildi. Bu şekilde Çin’den ithal edilen her bir araçtan yüzde 10 gümrük vergisi ve yüzde 40 ek vergi olmak üzere toplamda yüzde 50’lik bir vergi alınacak.

TRT Haber‘den Sertaç Aksan’ın haberine göre Ticaret Bakanlığı, ek vergi uygulaması hakkında yaptığı açıklamada, uluslararası anlaşmalar, tüketici güvenliği, kamu sağlığının korunması, yurt içine yatırımların özendirilmesi ve cari açığın düşürülmesi gibi nedenlerle bu adımı attığını duyurdu.

Çin menşeili elektrikli araçlara getirilen ek verginin ardından Çinli markalar fosil yakıtlı ve nispeten eski teknolojili araçlarını Türkiye piyasasına sundu. Şirketler yaptıkları kampanyalarla kısa sürede çok agresif satış rakamlarına ulaştı.

Çin, Türkiye’ye otomotiv ihracatında bu satışlar sonrası 12’nci sıradan 3’üncü sıraya yükseldi. EBS Danışmanlık tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye ile Çin arasında otomotiv ticareti 1 milyar dolara ulaştı. Türkiye’den Çin’e giden araç sayısı sıfırken, Çin’den gelen araç sayısıysa her gün artıyor. Bu verilere göre 1 milyar dolarlık ticaret hacmi Çin lehine.

Ek vergi uygulamasının nedenlerinden biri de Çinli otomotiv yatırımcıların üretim yeri olarak başka ülkeleri tercih etmesi. Çin’in yatırımlarını Türkiye’ye yapmamasından dolayı bu ek verginin getirildiği tahmin ediliyor.

Uzmanlar ek vergi uygulaması sonrasında Çinli yatırımcıların ya pazardan çekileceğini ya da vergilerin bir kısmını cebinden karşılayacağını düşünüyor. Ama pazardan çekilme ihtimali oldukça düşük. Çünkü satış rakamları Çin’in hedeflediğinin de üzerinde.

Çinli markalara getirilen ek vergiler sonrası fiyatlarına zam yapmayan üreticilerin de bu düzenleme sonrası fiyatlarını güncelleyeceği ve yeni zamların kapıda olduğu görüşü yaygın.

Diğer yandan otomotiv üreticilerinin zam yapabilmeleri için önlerinde aşmaları gereken iki sorun var. Birincisi ellerindeki stokların bitmesi gerekiyor. Bir diğeriyse 7 Temmuz itibarıyla yürülüğe girecek olan araçlarda güvenlik donanımı düzenlemesi. Bu sebeplerle yeni dönemde satılamayacak güvenlik standardı düşük eski tip araçların elden çıkarılması şart.

Otomotiv pazarının daraldığı bugünlerde özel tüketim vergisi (ÖTV) gelirleri de düşüyor. Piyasada beklenti, devletin vergi gelirindeki bu düşüşe engel olmak için ÖTV matrahında bir güncelleme yaparak dilimi daha aşağı çekmesi yönünde.

 

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler