Sosyal Medya

Kripto Para

CCData: Bitcoin fiyatları bu yıl rekor seviyeye ulaşabilir

CCData tarafından Salı günü yayınlanan bir araştırma raporuna göre, Bitcoin zirvesine ulaşmadı ve bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini…

CCData: Bitcoin fiyatları bu yıl rekor seviyeye ulaşabilir

CCData tarafından Salı günü yayınlanan bir araştırma raporuna göre, Bitcoin zirvesine ulaşmadı ve bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini görebilir.

 

Bitcoin Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 73.700 $’ın üzerine çıktı, ancak o zamandan beri yaklaşık 59.000 $ ile 72.000 $ arasında bir aralıkta işlem görüyor.

Mart ayında rekor seviyeye ulaşılmasında Ocak ayında ABD’de spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının ya da ETF’lerin onaylanması ve piyasaya sürülmesi büyük rol oynadı. Dijital varlıklara odaklanan piyasa veri sağlayıcısı CCData’ya göre, bugüne kadar yaklaşık 14,41 milyar dolarlık net giriş sağladılar.

ETF’ler, yatırımcıların temel kripto para birimine sahip olmadan bitcoin fiyatını takip eden bir ürün satın almalarına olanak tanıyor. Kripto savunucuları, bunun varlık sınıfının meşrulaştırılmasına yardımcı olduğunu ve daha büyük kurumsal yatırımcıların dahil olmasını kolaylaştırdığını söylüyor.

Bitcoin “döngüsü”, dijital para biriminin yeni bir rekor seviyeye yükseldiği, ardından bir ayı piyasasına veya “kripto kışına” girmek için tekrar düştüğü dönemi ifade eder. Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden bu yana üçü tamamlanmış olan bu döngüler benzer bir model izleme eğiliminde olmuştur. Bu Bitcoin döngüsü, madenciler için ödülün yarıya indirildiği ve piyasaya bitcoin arzını azaltan yarılanma (halving) adı verilen bir olay etrafında yoğunlaşmıştır. Genel olarak, yarılanma genellikle bitcoin döngüsü için tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmadan aylar önce gerçekleşir. Mevcut döngü ise farklı gerçekleşti; Bitcoin, ABD’deki ETF’ler etrafındaki yükseliş nedeniyle yarıya inmeden önce en son rekor seviyesine yükseldi.

Bitcoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesinden sonra bir aralıkta işlem görmesiyle birlikte, birçok kişi kripto para biriminin mevcut döngünün zirvesine ulaşıp ulaşmadığını sorguladı.

CCData’nın tarihsel bitcoin fiyat hareketlerini inceleyen raporu, yeni bir yüksekliğe ulaşabileceğini gösteriyor. Veri ve araştırma firması CCData, tarihsel eğilimlerin yarılanma olayının her zaman 366 günden 548 güne kadar sürebilen bir fiyat genişleme döneminden önce geldiğini gösterdiğini ve “bir döngü zirvesi üretmeden önce, varlık sınıfının olgunlaşması ve dalgalanmanın azalması nedeniyle her yarılanmanın bir öncekinden daha uzun bir döngü yaşadığını” söyledi.

Son Bitcoin yarılanması bu yıl 19 Nisan’da gerçekleşti, bu nedenle bu tarihsel zaman dilimleri henüz geçmedi.

“Ayrıca, önceki döngülerdeki yarılanma olayını takiben yaklaşık iki ay boyunca merkezi borsalardaki alım satım faaliyetlerinde bir düşüş gözlemledik ve bu da bu döngüyü yansıtıyor gibi görünüyor. Bu da mevcut döngünün 2025’e kadar daha da genişleyebileceğini gösteriyor” dedi.

Analistler, mevcut döngüde “sektördeki kurumsal katılımcıların etkisinin” “önceki eğilimleri değiştirdiğini” kabul ederek, üçüncü çeyrekte düşük ticaret faaliyetinin gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu ve bunun da daha fazla yatay fiyat hareketine işaret edebileceğini ekledi.

CCData, “Bununla birlikte, veriler ve önceki eğilimler, herhangi bir yatay fiyat hareketinin geçici olduğunu ve yıl sonundan önce bir kez daha önceki tüm zamanların en yüksek seviyelerini aşmamızın muhtemel olduğunu gösterecek kadar güçlüdür” yorumunu yaptı.

Şirketin raporunda, ABD’de bir Ethereum ETF’sinin ve dünya çapında diğer benzer ürünlerin yakında piyasaya sürülmesinin “varlık sınıfına daha fazla sermaye, likidite ve talep getireceği” belirtildi. CCData, tezini desteklemek için bir başka önemli tarihsel veri noktasının altını çizerek, Bitcoin’in fiyat artışının kısa bir süre içinde gerçekleştiğini söyledi. Örneğin, 2012 döngüsünde, Bitcoin’in yarılanmadan rekor seviyeye kadar olan genel fiyat artışının %91,4’ü döngü zirvesinden önceki dört ay içinde gerçekleşti. Bu fiyat artış payı, 2016 ve 2020 döngülerinin ilgili rekor seviyelerinden önceki dört ayda %78,8 ve %71,5 idi.

CCData, “Mevcut döngüde böyle bir parabolik genişleme henüz gerçekleşmedi,” dedi. Diğer yorumcular, Bitcoin’deki tarihsel kalıpların nasıl oynandığını vurguladılar.

“Tarihsel olarak, piyasa döngüleri en son bu yılın Nisan ayında gerçekleşen Bitcoin Yarılanmasından 12 ila 18 ay sonra zirveye ulaşır. Ayrıca volatilitenin önceki zirve noktalarına ulaştığını da görmedik. Son olarak, önceki piyasa döngüsü zirveleri, tüm zamanların en yüksek seviyelerinin hızlı bir şekilde art arda gelmesiyle aynı zamana denk geldi – 30 günlük bir pencerede 10 ila 20 yeni yüksek seviye belirlendi,” diyor Kraken kripto para borsası strateji başkanı Thomas Perfumo CNBC’ye gönderdiği e-posta ile.

Yarılanmadan sonraki 12-18 aylık zaman çizelgesi, kripto para borsası Gemini’de APAC için tüketici büyümesi başkanı Vijay Ayyar tarafından da vurgulandı. Bitcoin’in potansiyel olarak henüz para birimi döngüsünün zirvesine ulaşmadığını söyledi. Ayyar, Bitcoin birkaç aydır 60.000 $ civarında tutulduğundan, yatırımcıların satış yapmak yerine bitcoin biriktirdiğini ima ettiğini öne sürüyor.

 

 

 

 

Kaynak:cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler