Sosyal Medya

Borsa

BOJ’un en şahin Üyesi faizin yüzde 1’e doğru yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor

Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Naoki Tamura, merkez bankasının gösterge faiz oranını birçok ekonomistin beklediğinden daha agresif bir şekilde…

BOJ’un en şahin Üyesi faizin yüzde 1’e doğru yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor

Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Naoki Tamura, merkez bankasının gösterge faiz oranını birçok ekonomistin beklediğinden daha agresif bir şekilde yükseltmesi gerektiğini belirterek, Japonya’da nötr politika faizinin %1 veya daha yüksek olduğunu kaydetti. Tamura

Perşembe günü Japonya’nın batısındaki Okayama’da yerel iş dünyası liderlerine yaptığı konuşmada, “Bankanın 2026 mali yılına kadar olan projeksiyon döneminin ikinci yarısında kısa vadeli faiz oranını en az %1 civarına yükseltmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi. “Yukarı yönlü fiyat risklerini kontrol altına almak ve istikrarlı ve sürdürülebilir enflasyon hedefine ulaşmak için buna ihtiyaç var.”

Tamura’nın açıklamalarının ardından yen, kazançlarını azaltmadan önce dolar karşısında yükseldi.

Bankanın dokuz üyeli yönetim kurulundaki en şahin üye olan Tamura, diğer yönetim kurulu üyesi Junko Nakagawa’nın BOJ’un sabit politika duruşunu teyit ederek yeni bu yılın en yüksek seviyesine göndermesinden bir gün sonra, faiz oranlarının mevcut %0,25’ten kademeli bir hızda artırılması gerektiğine dair net sinyaller verdi.

Tamura’nın konuşması, ileride faiz artırımına gidilmesini desteklediğini açıkça ortaya koyarken, yönetim kurulunun gelecek hafta toplanmasıyla birlikte bir politika hamlesi yapılmasına pek gerek olmadığını da gösterdi.

Sumitomo Mitsui Financial Group’un eski üst düzey yöneticilerinden Tamura, “Ekonominin faiz oranlarındaki değişimlere nasıl tepki verdiğini önyargısız bir şekilde yakından izlememiz gerekiyor,” dedi. Öğleden sonra gazetecilere konuşan Tamura, 2024 yılında başka bir faiz artırımı olabileceğini ya da olmayabileceğini söyleyerek seçeneklerini açık tutmayı tercih etti.

Tamura, “Ekonomiye, enflasyona ve finansal koşullara bağlı olduğu için faiz artırımlarının hızı hakkında herhangi bir önyargım yok,” dedi. “Ancak ABD ve Avrupa’nın aksine, bu muhtemelen kademeli bir artış olacak.” Tamura, politika yapıcıların nötr oran için tahmini bir seviyeyi akıllarında tutmalarının muhtemelen daha iyi olduğunu, çünkü bunu yapmanın politikayı zamanında hareket ettirmelerine yardımcı olduğunu belirtti.

Tamura, Japonya’nın nominal nötr oranını, yani politikanın ne kısıtlayıcı ne de teşvik edici olduğu seviyeyi en az %1 civarında gördüğünü söyledi. BOJ’un son görünümü, enflasyonun gelecek yıl Ekim ayından projeksiyon döneminin sonu olan Mart 2027’ye kadar hedef seviyesi civarında olacağı beklentilerini yansıtıyor.

Başkan Kazuo Ueda ve diğer yönetim kurulu üyeleri, tahminler değişme eğiliminde olduğu için nötr oran için kesin rakamlar vermekten kaçındı. Tamura, BOJ’un politika patikası için piyasa fiyatlamasının bu noktada çok yavaş olabileceğini belirterek, merkez bankasının beklenen patikaya uyum sağlaması halinde BOJ’un sonunda hızlı faiz artışları yapmak zorunda kalması riski olduğunu belirtti.

Bazı ekonomistler Tamura’nın mesajlarını, geçmişteki sicili göz önüne alındığında BOJ’un politika düşüncesi için öncü bir gösterge olarak değerlendiriyor. 2023 yılının Ağustos ayında Tamura, merkez bankasının %2’lik enflasyon hedefine 2024 yılının başlarında ulaşabileceğini belirtmiş ve bankanın negatif faiz oranının sona yaklaştığı yönündeki spekülasyonları artırmıştı.

Yetkililer, dünyanın son negatif faiz oranını Mart ayında, birçok ekonomistin beklediğinden daha önce sona erdirdi. Tamura ayrıca, Ueda’nın Nisan 2023’te bankanın bir politika gözden geçirmesi yapacağını açıklamasından çok önce, Aralık 2022’de geniş bir politika gözden geçirmesi ihtiyacından bahsetti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler