Sosyal Medya

Piyasa

ANALİZ: Goldman Emtia Piyasalarına Yönelik Görüşünü Güncelledi; Çiftçi Gelirleri Azalıyor

Geçtiğimiz hafta Goldman Sachs, müşterilerine gönderdiği bir notta emtia piyasalarına yönelik orta vadeli görüşünü değiştirdiğini açıkladı.

ANALİZ: Goldman Emtia Piyasalarına Yönelik Görüşünü Güncelledi; Çiftçi Gelirleri Azalıyor

Geçtiğimiz hafta Goldman Sachs, müşterilerine gönderdiği bir notta emtia piyasalarına yönelik orta vadeli görüşünü değiştirdiğini açıkladı. Banka, potansiyel %8’lik bir kazançla 2024 (Deficits Basket) tavsiyesini kapatarak, mevcut piyasa koşullarında en güçlü inançlarına odaklanmayı tercih ediyor. Bu odak noktaları arasında daha yüksek ima edilen petrol volatilitesi, altın alımı (long gold) ve uzun vadeli Avrupa doğal gazında satış (short long-dated European natural gas) bulunuyor.

Bu görüş değişikliğinin temel nedeni olarak, emtialara olan döngüsel desteğin zayıflaması gösteriliyor. Özellikle Çin’den gelen verilerin bu yaz beklentilerin altında kalması, emtia talebinde, özellikle petrol ve bakırda zayıflamaya işaret ediyor. Goldman Sachs, güçlü Çin talebi olmadan arz açıklarının oluşmasının zor olduğunu belirtiyor.

Bankanın kapattığı (Deficit Trade) stratejisi şunları içeriyordu:

  • ABD doğal gazı hariç GSCI enerji ürünlerinde uzun pozisyon (LONG GSCI energy ex US natural gas)
  • Nikel ve çinko hariç GSCI endüstriyel metallere uzun pozisyon (LONG GSCI industrial metals ex nickel, zinc)

Bakır konusunda, beklenen keskin stok azalışının daha geç gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu nedenle, 2024 sonu için belirlenen ton başına 12.000 dolar olan bakır hedefi 2025 sonrasına erteleniyor. 2025 için bakır fiyat tahmini ton başına 10.100 dolar olarak belirleniyor; bu rakam, yılın başından bugüne kadar olan 9.231 doların üzerinde olsa da, önceki 15.000 dolarlık beklentinin oldukça altında.

Şu anda emtia alanındaki tercih edilen uzun pozisyon hedefi altın olup, 2025 için fiyat hedefi 2.700 dolar olarak belirleniyor.

Ek olarak, Ağustos ayındaki son Tarım Ekonomisi Barometresi, çiftçi hissiyatının düşmeye devam ettiğini gösteriyor. Endeks, Temmuz ayından bu yana 13 puan düşerek 100’e geriledi ve bu seviye, ABD tarım ekonomisinin önemli bir düşüş yaşadığı 2015 sonbaharı ile 2016 kışı arasındaki seviyelere benzerlik gösteriyor.

  • Mevcut Koşullar Endeksi 17 puan düşerek 83’e geriledi.
  • Geleceğe Yönelik Beklentiler Endeksi ise 11 puan düşerek 108’e indi.

Zayıflayan çiftlik geliri beklentileri, çiftçilerin hissiyatını olumsuz etkiliyor; bol bir sonbahar hasadı beklentisi, düşen ürün fiyatları tarafından gölgeleniyor.

Ağustos ayı anket sonuçları, çiftçilerin birincil endişelerinde bir değişim olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların %30’u ana endişelerinin düşük emtia fiyatları olduğunu belirtirken, %33’ü yüksek girdi maliyetlerini ana endişe olarak gösteriyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler