Piyasa
Analistler: Petrol fiyatları 2025’te 40 dolara kadar düşebilir
Ham petrol için önümüzdeki yılın düşüşle geçeceğini öngören piyasa gözlemcileri, petrol ittifakı OPEC+’in mevcut üretim kesintilerini gevşetmesi durumunda petrol fiyatlarının…
Ham petrol için önümüzdeki yılın düşüşle geçeceğini öngören piyasa gözlemcileri, petrol ittifakı OPEC+’in mevcut üretim kesintilerini gevşetmesi durumunda petrol fiyatlarının sert bir düşüş yaşayabileceğini söyledi.
Petrol fiyatları raporlama ajansı OPIS’in küresel enerji analizleri başkanı Tom Kloza, “2025’in petrol fiyatları hakkında yıllardır -hatırlayabildiğim kadarıyla Arap Baharı’ndan beri- olmadığı kadar korku var” dedi ve ekledi: “OPEC gevşer ve üretimi dizginlemek için gerçek bir anlaşma yapmazsa varil başına 30 ya da 40 dolara kadar inebilirsiniz. Yıllar içinde pazar paylarının gerçekten azaldığını gördüler”
Varil başına 40 dolara kadar bir düşüş, mevcut ham petrol fiyatlarının yaklaşık %40 oranında erimesi anlamına gelecek. Küresel gösterge Brent şu anda varil başına 72 dolardan işlem görürken, ABD West Texas Intermediate vadeli işlemleri varil başına 68 dolar civarında seyrediyor.
Eurasia Group enerji, iklim ve kaynaklar başkanı Henning Gloystein CNBC’ye yaptığı açıklamada, gelecek yıl petrol talebindeki artışın muhtemelen günde 1 milyon varilden fazla olmayacağı göz önüne alındığında, OPEC+ arz kesintilerinin 2025’te tamamen çözülmesinin “şüphesiz ham petrol fiyatlarında çok sert bir düşüşe, muhtemelen varil başına 40 dolara doğru bir düşüşe neden olacağını” söyledi.
Benzer şekilde, MST Marquee’nin kıdemli enerji analisti Saul Kavonic, OPEC+’nın talebi dikkate almadan kesintileri gevşetmesi durumunda, bunun “petrolü Covid’den bu yana görülmemiş düşük seviyelere gönderebilecek pazar payı için etkili bir fiyat savaşı anlamına geleceğini” öne sürdü. Bununla birlikte analistler, ittifakın önümüzdeki yılın başlarında kademeli bir gevşemeyi tercih etmesinin, tam ölçekli ve acil bir gevşemeye kıyasla daha olası olduğunu söyledi.
Eylül ayında OPEC+, petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmak amacıyla günlük 2.2 milyon varillik gönüllü kesintileri kademeli olarak geri almaya başlama planlarını iki ay erteledi. İkinci ve üçüncü çeyrekte uygulanan günlük 2.2 milyon varillik kesinti Eylül sonunda sona erecekti.
Bu ayın başında petrol karteli, planlanan petrol üretim artışını bir ay daha erteleyerek Aralık sonuna erteleme kararı aldı.
Petrol fiyatları ayrıca, dünyanın önde gelen ham petrol ithalatçısı Çin’in talebinde Covid sonrası görülen durgun toparlanma nedeniyle baskı altında. OPEC Salı günü yayınladığı aylık raporunda, 2025 küresel petrol talebi büyüme tahminini günlük 1,6 milyon varilden 1,5 milyon varile düşürdü.
Gloystein, özellikle ABD, Kanada, Guyana ve Brezilya gibi OPEC ittifakı dışındaki önemli petrol üreticilerinin de arzı artırmayı planlaması nedeniyle, fiyatlardaki baskının algılanabilir bir şekilde arz fazlası olan piyasa tarafından da tetiklendiğini vurguladı.
Petrol için düşüş yılı yaklaşıyor
Citibank enerji stratejisti Martoccia Francesco, piyasa konsensüsünün gelecek yıl “önemli” bir petrol stoku oluşacağı yönünde olduğunu söyledi.
Francesco, “Üreticiler grubu üretim planlarına devam ederse, piyasa fazlası neredeyse iki katına çıkabilir… günde 1,6 milyon varile kadar ulaşabilir,” dedi.
OPEC+ kesintileri geri almasa bile, fiyatların geleceği hala kırılgan görünüyor. Citi analistleri Brent fiyatının önümüzdeki yıl varil başına ortalama 60 dolar olmasını bekliyor.
CNBC’ye konuşan analistler, düşüş görünümünü daha da körükleyen şeyin, geri dönüşü bazıları tarafından potansiyel bir ticaret savaşıyla ilişkilendirilen ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın yaklaşan yönetimi olduğunu söyledi.
OPIS’ten Kloza, “Eğer bir ticaret savaşı çıkarsa -ki pek çok ekonomist özellikle Çin’e karşı olmak üzere bir ticaret savaşının mümkün olduğunu düşünüyor- çok çok daha düşük fiyatlar görebiliriz,” dedi.
Trump ayrıca ABD’li üreticiler için “sondaj bebek sondaj” politikasını öne sürerek enerji fiyatlarını yarı yarıya düşürme sözü verdi.
Kpler’in baş petrol analisti Matt Smith, perakende benzin fiyatlarında bunun gerçekleşmesi için petrolün varil başına “40 doların altına” düşmesi gerektiğini söyledi.
Smith, şu anda perakende benzin fiyatlarının galon başına 3 dolarlık “tatlı bir noktada” olduğunu, tüketicilerin sıkıntıyı hissetmediğini ve girdi fiyatlarının üreticiler için hala yeterince yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: cbnc.com
Çeviri: Cem Çetingüç