Borsa
Altın rallisi devam eder mi: Kilit Çinliler ve Çin merkez bankası
Altının bu yıl ons başına 2.400 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması küresel piyasaları büyüledi. Dünyanın en…
Altının bu yıl ons başına 2.400 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması küresel piyasaları büyüledi. Dünyanın en büyük değerli metal üreticisi ve tüketicisi olan Çin, bu olağanüstü yükselişin merkezinde yer alıyor.
Orta Doğu ve Ukrayna’daki savaş da dahil olmak üzere jeopolitik gerilimlerin kötüleşmesi ve ABD faiz oranlarının düşme ihtimali altının yatırım aracı olarak görülmesini sağlıyor. Ancak, perakende müşteriler, fon yatırımcıları, vadeli işlem tüccarları ve hatta merkez bankasının belirsiz zamanlarda bir değer deposu olarak külçeye bakması nedeniyle Çin’den gelen amansız talep, ralliyi güçlendiriyor.
En Büyük Alıcı
Çin ve Hindistan genellikle dünyanın en büyük alıcısı unvanı için rekabet etmişlerdir. Ancak geçen yıl Çin’in mücevher, külçe ve sikke tüketiminin rekor seviyelere ulaşmasıyla bu durum değişti. Çin’in altın takı talebi %10 artarken Hindistan’ınki %6 düştü. Bu arada Çin’in külçe ve sikke yatırımları da %28 arttı.
Hong Kong merkezli danışman Precious Metals Insights Ltd’nin genel müdürü Philip Klapwijk, talebin artması için hala yer olduğunu söyledi. Çin’de yatırım seçeneklerinin sınırlı olması, emlak sektöründe uzun süredir devam eden kriz, dalgalı borsalar ve zayıflayan yuan, paranın daha güvenli olarak algılanan varlıklara yönelmesine neden oluyor.
“Bu koşullar altında altın gibi bir varlık için – ve aslında yeni alıcıların gelmesi için – mevcut paranın ağırlığı oldukça önemli” dedi. “Çin’de fazla alternatif yok. Döviz kontrolleri ve sermaye kontrolleri varken, paranızı yatırmak için başka piyasalara bakamazsınız.”
İthalatta Artış
Çin diğer tüm ülkelerden daha fazla altın çıkarıyor olsa da, hala çok fazla ithalat yapması gerekiyor ve bu miktar giderek artıyor. Son iki yılda denizaşırı alımların toplamı 2.800 tonu aştı – bu miktar dünya çapında borsa yatırım fonlarını destekleyen metalin tamamından ya da ABD Merkez Bankası’nın elindeki stokların yaklaşık üçte birinden daha fazla.
Yine de sevkiyatların hızı son zamanlarda arttı. Çin’de hediyeleşmenin en yoğun olduğu Ay Yeni Yılı öncesinde ithalat arttı ve yılın ilk üç ayında 2023’e kıyasla %34 artış gösterdi.
Merkez Bankası
Çin Halk Bankası, rezervlerini dolardan uzaklaştırmak ve para birimindeki değer kaybına karşı korunmak amacıyla 17 aydır aralıksız olarak en uzun süreli alımlarını gerçekleştiriyor.
Merkez bankaları arasında altını tercih eden en hevesli alıcı konumunda. Resmi sektör geçen yıl değerli metalden rekor seviyelere yakın alım yaptı ve 2024 yılında da alımlarını yüksek tutması bekleniyor.
Şanghay Primi
Rekor fiyatlara ve alıcıların alım gücünü azaltan zayıf yuana rağmen Çin’deki talebin bu denli canlı kalması altının cazibesinin bir göstergesi.
Büyük bir ithalatçı olan Çin’deki altın alıcıları genellikle uluslararası fiyatların üzerinde bir prim ödemek zorunda kalıyor. Bu prim ay başında ons başına 89 dolara yükseldi. Geçtiğimiz yılın ortalaması 35 dolar iken tarihsel ortalama sadece 7 dolar.
Elbette yüksek fiyatların külçe altına olan ilgiyi azaltması muhtemel, ancak piyasa alışılmadık derecede dirençli olduğunu kanıtlıyor. Çinli tüketiciler genellikle fiyatlar düştüğünde altına hücum eder ve bu da zayıflık dönemlerinde piyasa için bir taban oluşturmaya yardımcı olur. Bu kez öyle değil, çünkü Çin’in iştahı fiyatları çok daha yüksek seviyelerde desteklemeye yardımcı oluyor.
Metals Focus Ltd. danışmanlık şirketinin genel müdürü Nikos Kavalis, bunun rallinin sürdürülebilir olduğunu ve her yerdeki altın alıcılarının Çin’in artan talebiyle rahatlaması gerektiğini gösterdiğini söyledi.
Piyasa spekülasyonlarına karşı oldukça düşmanca davranabilen Çin makamları daha az iyimser. Devlet medyası yatırımcıları ralliyi takip ederken temkinli olmaları konusunda uyarırken, hem Şanghay Altın Borsası hem de Şanghay Vadeli İşlemler Borsası aşırı risk alımını engellemek için bazı sözleşmelerdeki teminat yükümlülüklerini artırdı. SHFE’nin bu hamlesi günlük işlem hacminin son beş yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından geldi.
ETF Akışları
Altına yatırım yapmanın daha az çılgın bir yolu da borsa yatırım fonları. Bloomberg Intelligence’a göre, Haziran ayından bu yana neredeyse her ay Çin anakarasındaki altın ETF’lerine para aktı. Bu durum, dünyanın geri kalanındaki altın fonlarındaki büyük çıkışlarla karşılaştırılıyor.
Para akışı, bu yıl şimdiye kadar toplam 1,3 milyar dolar olurken, yurtdışındaki fonlardan 4 milyar dolar çıkış oldu. Çin’e yatırım yapma konusundaki kısıtlamalar, Çinliler için yerel mülk ve hisse senetlerinin ötesinde daha az seçenek göz önüne alındığında, burada yine bir faktördür.
BI analisti Rebecca Sin bir notta, yatırımcıların varlıklarını emtia ile çeşitlendirmeye çalıştıkça Çin talebinin artmaya devam edebileceğini söyledi.