Sosyal Medya

Piyasa

Altın, gümüş ve platin fiyatları rekor seviyelere ulaşabilir

Altın, gümüş ve platin fiyatları bu yıl şu ana kadar yükselişte ve stratejistler değerli metallerin önümüzdeki aylarda yeni rekor seviyelere…

Altın, gümüş ve platin fiyatları rekor seviyelere ulaşabilir

Altın, gümüş ve platin fiyatları bu yıl şu ana kadar yükselişte ve stratejistler değerli metallerin önümüzdeki aylarda yeni rekor seviyelere ulaşmaya devam edebileceğini söylüyor.

 

Değerli metal fiyatları, beklenenden daha düşük gelen ABD enflasyon verilerinin Federal Rezerv’in yakın vadede faiz indirimine gitme ihtimalini artırmasının ardından Çarşamba günü büyük bir destek gördü.

Çarşamba günü altın fiyatları bu haber üzerine son üç haftanın en yüksek seviyesine ulaşırken, gümüş son üç yılın en yüksek seviyesine, platin ise son bir yılın zirvesine tırmandı.

Spot altın fiyatları
Bir önceki seansta 19 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra Perşembe günü hafif bir düşüşle Londra saatiyle 13:25’te ons başına 2.382 dolar civarında işlem gördü. Sarı metal son haftalarda defalarca tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Spot gümüş fiyatları ise %0,5 düşüşle ons başına yaklaşık 29,54 dolardan işlem gördü. Bazen altının “fakir kuzeni” olarak tanımlanan değerli metal, Çarşamba günü kısa bir süreliğine 29,73 dolara ulaşarak Şubat 2021’den bu yana en yüksek gün içi seviyesini kaydetmişti.

Platin fiyatları
Temmuz teslim altın Perşembe günü %0,7 artışla ons başına 1.077 dolardan işlem gördü ve Çarşamba günkü seansı %2,4’ten fazla artışla kapattıktan sonra kazançlarını genişletti.

Saxo Bank stratejistleri yakın tarihli bir araştırma notunda altın fiyatlarının yakında 2.400 dolar seviyesini test edebileceğini, gümüşün 30 dolara kadar tırmanabileceğini ve platinin 1.130 dolara ulaşma potansiyeli olduğunu söyledi.

Danimarkalı banka Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “metaller yılı” temasının son haftalarda ivme kazanmaya devam ettiğini belirterek, altın, gümüş ve bakır tercihini belirtti.

Ayrıca, ROTH Capital Partners analistleri altın ve gümüş fiyatlarının önümüzdeki aylarda daha da yükseleceğini belirttiler.

Altın fiyatı “şimdi daha yükseğe çıkmaya ve Nisan ayında yapılan son yüksek seviyelerden çıkmaya hazır görünüyor. ROTH Capital Partners’ın baş teknik stratejisti JC O’Hara, Pazar günü yayınlanan bir araştırma notunda, teknik yukarı yönlü fiyat hedefini 2.600 $ olarak belirleyebiliriz” dedi.

Gümüş için O’Hara, fiyatların 30 doların üzerine çıkması halinde “35/37 dolar bölgesine kadar çok az direnç göreceğini” söyledi.

‘Temkinli yaklaşım’
Finansal belirsizlik dönemlerinde genellikle “güvenli liman” olarak kabul edilen altın, yüksek faiz oranlarına ve nispeten güçlü ABD dolarına rağmen 2022’nin sonlarından bu yana yükseliş eğiliminde.

Gümüş gibi altın fiyatları da faiz oranlarıyla ters bir ilişki içinde olma eğilimindedir. Daha yüksek bir faiz oranı ortamı genellikle altın ve gümüşe olan talebe zarar verir çünkü değerli metaller faiz ödemez, bu da onları tahvil gibi faiz ödeyen yatırımlara kıyasla daha az cazip hale getirir.

Ancak herkes değerli metal fiyatlarının önümüzdeki aylarda güçlenmesini beklemiyor.

Hollanda bankası ING’nin emtia stratejisti Ewa Manthey, bu ayın başlarında yayınladığı araştırma notunda, altın fiyatlarının bu çeyrekte “Fed’in temkinli yaklaşımını sürdürmesi ve jeopolitiğin halihazırda mevcut fiyata dahil edilmesiyle” gevşeyebileceğini söyledi.

Manthey, ING’nin altın fiyatlarının ikinci çeyrekte ons başına ortalama 2.250 dolar civarında olmasını ve 2024 ortalamasının 2.218 dolar olmasını beklediğini söyledi. Banka daha önce altın fiyatlarının yılın son üç ayında ortalama 2.300 dolarla zirve yapabileceğini söylemişti.

 

 

 

 

Kaynak: Cnbc

Çeviri: Cem Çetingüç

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler