Sosyal Medya

Para Politikasi

TCMB’nin Kasım’da faiz indirimlerini görüşmeye başlaması muhtemel

TCMB büyük ihtimalle Kasım toplantısında faiz indirimlerini görüşecek, ancak para politikası için önceden belirlenmiş bir yol yok. Karar şimdi ile…

TCMB’nin Kasım’da faiz indirimlerini görüşmeye başlaması muhtemel

TCMB büyük ihtimalle Kasım toplantısında faiz indirimlerini görüşecek, ancak para politikası için önceden belirlenmiş bir yol yok. Karar şimdi ile karar zamanı arasında gelen ekonomik veriler tarafından yönlendirilecek.

 

Konunun hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen kişiye göre banka öncelikle, yetkililerin Ağustos ayındaki %52’ye kıyasla bu yılın sonunda kademeli olarak %38’e yavaşlayacağını tahmin ettiği enflasyona odaklanacak. Merkez bankası hemen yorum yapmadı. Merkez Bankası defalarca politika değişikliğine gitmeden önce aylık enflasyonda sürekli bir düşüş görmek istediğini söyledi.

Bazı banka analistleri, Merkez Bankası’nın Perşembe günü politika kararına eşlik eden bir açıklamada ileriye dönük yönlendirmesini yumuşatmış görünmesinin ardından Kasım ayında bir faiz indiriminin daha olası olduğunu söyledi. TCMB, ihtiyaç duyulması halinde parasal duruşun daha da sıkılaştırılacağına dair açık bir taahhütte bulunmazken, kilit faiz oranını art arda altıncı ayda da %50’de tuttu.

Yine de her analist açıklamayı aynı şekilde yorumlamadı. Garanti BBVA analistleri faiz indirimi tahminlerini bir ay geriye çekerek Aralık ayına çekerken, Morgan Stanley ise gelecek yılın ilk çeyreğinde indirim yapılacağına dair kendi tahminine göre “daha erken bir indirim ihtimalinin arttığını” söyledi.

Citigroup Inc., Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc. ve UBS Group AG ise kasım ayında bir indirim öngörüyor.

UBS analistleri Gyorgy Kovacs ve Nimrod Mevorach Perşembe günü yaptıkları açıklamada, “Genişleme döngüsünün başlaması için en olası zamanın Kasım ayı olduğuna inanmaya devam ediyoruz” dedi.

TCMB, önümüzdeki iki ay boyunca gerçekleşecek enflasyon rakamları, bankanın Kasım ayındaki üç aylık enflasyon raporu ve gelecek yılki asgari ücretin ne olacağına dair herhangi bir haberin “önemli işaretler” olacağını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın, bankanın yılın son enflasyon raporunu açıklayacağı 8 Kasım’da yeni enflasyon tahminlerinde bulunması planlanıyor. Devlet tarafından işletilen Anadolu Ajansı’na göre Karahan, fiyat artışları ve para politikasını tartışmak üzere 3 Ekim’de Türk milletvekillerine hitap edecek. Eylül ayı enflasyon verileri de aynı gün açıklanacak.

 

 

 

Kaynak: Bloomberg

Çeviri: Cem Çetingüç

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler