Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB Blog: Sektörel enflasyon beklentilerinde büyük farklar var

TCMB tarafından yayımlanan sektörel enflasyon beklentileri raporuna göre Haziran ayı itibariyle piyasa katılımcılarının 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi…

TCMB Blog: Sektörel enflasyon beklentilerinde büyük farklar var

TCMB tarafından yayımlanan sektörel enflasyon beklentileri raporuna göre Haziran ayı itibariyle piyasa katılımcılarının 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi 1,4 puan düşüşle yüzde 31,8 olarak kaydedildi.

Buna karşın reel sektör tarafında beklentilerin yükseldiği görülüyor. Rapora göre reel sektör temsilcilerinin 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi 0,2 puan artışla yüzde 56,2 oldu.

Hanehalkının enflasyon beklentisinde ise düşüş görülürken, beklenti iki kesimin de halen çok üzerinde seyrediyor. Haziran ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri hanehalkı için 4,6 puan azalarak yüzde 71,5 seviyesine geriledi.

Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı ise bir önceki aya göre 2,4 puan artarak yüzde 33,5 seviyesinde gerçekleşti.

TCMB Blog sayfasına değerlendirme şu şekilde yapılıyor:

Hanehalkının geleceğe yönelik enflasyon beklentilerinde, manşet enflasyon seviyesinin önemli bir etken olduğu biliniyor. Bu nedenle, hanehalkının seviye olarak enflasyon beklentisi yanında, enflasyonun yönüne dair beklentilerinin takibi de önemli. Bu kapsamda, Sektörel Enflasyon Beklentileri yayınında hanehalkının gelecek 12 aylık dönemdeki enflasyon beklentisinin yön olarak eğilimi de kamuoyu ile paylaşılıyor. Grafik 2, enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkının payının zaman içindeki değişimini gösteriyor. Enflasyonun düşeceğini bekleyenlerin payı 2024 yılının mart ayından itibaren belirgin şekilde artıyor ve Haziran 2024 itibarıyla yüzde 33,5 seviyesine yükseliyor. Enflasyon beklentilerinin çıpalanması ile birlikte bu oranın daha da artması bekleniyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler