Para Politikasi
TCMB Başkan Yardımcısı Karahan: Önümüzdeki dönemde enflasyonu düşürmek için maliye politikasından güçlü destek gelecek
Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasının etkilerinin görülmeye başladığını belirtirken, önümüzdeki dönemde enflasyonu düşürme sürecinde maliye politikasından…
Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasının etkilerinin görülmeye başladığını belirtirken, önümüzdeki dönemde enflasyonu düşürme sürecinde maliye politikasından gelecek “güçlü desteğin” önemine dikkat çekti.
Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında göreve atanan Karahan’ın, Başkan Fatih Karahan ve Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ile birlikte piyasalarda yakından takip edilen görüşleri, ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izleniyor.
Reuters ile yaptığı röportajda Karahan, “Önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne maliye politikasının etkileri kritik olacak” dedi. 2023 yılında yapılan genel seçimlerin ardından Haziran ayından itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteklediği sıkılaştırma politikalarının bir sonucu olarak, TCMB’nin politika faizini toplamda 4,150 baz puan artırdığı ve faizin beş aydır yüzde 50 seviyesinde sabit tutulduğu biliniyor.
Karahan, para politikasının gecikmeli etkilerinin meyvelerini vermeye başladığını, ancak enflasyonu en verimli şekilde düşürebilmek için maliye politikasından gelecek desteğin büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu bağlamda, yarın açıklanacak olan Orta Vadeli Program’ın (OVP) da enflasyonla mücadelede bir yol haritası sunacağını ifade etti.
Ekonomi yönetimi, OVP’de fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele odaklı ana yaklaşımın korunacağını, yapısal reformlarla ekonomik öngörülebilirliğin güçlendirilmesinin hedefleneceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve EKK’daki bakanların katılımıyla yarın saat 09:00’da açıklanacak olan OVP, özellikle bütçe açığına dair hedeflerin revizyonunu içerecek. Bu kapsamda, 2024 yılı için bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 6,4’ten yüzde 5’e hatta biraz altına düşürülmesi bekleniyor.
Karahan, dezenflasyon sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğini vurgularken, “Aylık enflasyonun ana eğiliminde zayıflamanın sürmesi, hedeflediğimiz dezenflasyon patikası için kritik önemde” dedi. Ayrıca, enflasyondaki düşüş süreci devam ettikçe beklentilerin de iyileşeceğini öngördüklerini belirtti.
Büyümedeki Dengelenmenin Dezenflasyona Katkısı
Karahan, ikinci çeyrek GSYH verilerinin ekonomik faaliyette öngörülen yavaşlamayı teyit ettiğini ve büyümenin kompozisyonunda dengelenmenin belirginleştiğini söyledi. Net ihracat ve yurtiçi talebin yıllık büyümeye katkılarının giderek daha sağlıklı hale geldiğini ifade eden Karahan, bu dengelenme sürecinin yılın ikinci yarısında da devam ederek dezenflasyona ve makroekonomik görünüme anlamlı bir katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, cari açık verilerinde de bu dengelenmenin güçlü bir şekilde yansıdığını vurguladı.
Hizmet Enflasyonundaki Katılık
Ağustos ayı enflasyon verilerinin mal enflasyonunda ılımlı bir seyir gösterirken, hizmetler enflasyonunda katılığın sürdüğüne işaret ettiğini belirten Karahan, hizmet enflasyonunu anlamak için bu grubu iki kategoriye ayırmanın faydalı olduğunu söyledi. Talep koşullarına daha duyarlı olan lokanta-oteller gibi kalemlerde bir yavaşlama eğilimi görüldüğünü ifade ederken, zamana bağlı fiyatlama davranışının hakim olduğu eğitim gibi kalemlerde ise fiyat güncellemelerinin geçmiş enflasyonu yansıtarak ana eğilimi yükselttiğini belirtti.
TÜİK verilerine göre, yıllık enflasyon Ağustos ayında baz etkisi ve sıkılaştırma adımlarıyla yüzde 52’nin altına indi. Eğitim harcamaları ise aylık yüzde 11,34 ve yıllık yüzde 120,81 ile en yüksek artış gösteren kalem oldu. Karahan, zamana bağlı fiyatlanan hizmet kalemlerinin de son çeyrekte düşüş eğilimine gireceğini öngördüklerini belirtti.