Sosyal Medya

Para Politikasi

Reuters: Merkez Bankası faizi kasıma kadar sabit tutacak

Reuters anketine göre Merkez Bankası (MB) faizi kasıma kadar yüzde 50’de sabit tutacak. MB, ağustosta politika faizini yüzde 50’de sabit…

Reuters: Merkez Bankası faizi kasıma kadar sabit tutacak

Reuters anketine göre Merkez Bankası (MB) faizi kasıma kadar yüzde 50’de sabit tutacak.

MB, ağustosta politika faizini yüzde 50’de sabit tutmuştu. Eylül aynına ilişkin faiz kararını 19 Eylül’de açıklayacak.

Reuters‘ın anketine göre MB kasıma kadar faiz oranını yüzde 50’de sabit tutacak.

Ankete katılan 16 kişinin tamamı bakanın eylülde faizi sabit tutmasını bekliyor.

Tahminleri yüzde 45 ile yüzde 50 arasında değişen 14 ekonomistin medyan yanıtına göre bir hafta vadeli repo faiz oranı yıl sonunda yüzde 47’ye düşecek.

MB faiz indirimine ne zaman başlayacağına dair çok az sinyal vermiş olsa da, ankete göre ekimden itibaren ya da gelecek yıl sonuna kadar harekete geçmesi bekleniyor.

Ankete katılanlardan üçü ilk faiz indirimi için ekimi, dördü kasımı ve diğer üçü de aralık ayını seçti. İki katılımcıysa bankanın faiz indirimine gitmeden önce gelecek yılın ilk çeyreğine kadar bekleyeceğini öngördü.

Ne olmuştu?

İktidar uyarılara rağmen düşük faiz politikasında ısrar edince ekonomi krize girmiş, işleri toparlaması için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi ‘piyasanın sevdiği’ isimler göreve getirilmişti. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını ‘normalleştirmesi’ ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak faiz artışı ilk iki toplantıda yapılsa da ekonomistlerce yetersiz ve eksik bulundu. Bu da yabancı yatırımcıda soru işaretlerinin devam etmesine neden oldu.

Fakat 24 Ağustos’taki 750 baz puanlık artış beklentilerin üzerinde gelerek piyasalarca olumlu bulundu. MB, son olarak ocakta 500 baz puan artışla faizi yüzde 45’e yükseltmişti.

Türkiye ekonomisinde döviz ihtiyacıysa sürüyor. Şimşek bu nedenle seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez’e çevirmişti.

Şimdi, Batı yatırımlarını çekmek için de kollar sıvandı. Erkan ve Şimşek, JP Morgan’ın ağustos başında İstanbul’da düzenlediği yatırımcı toplantısına katılmıştı. JP Morgan Türkiye Masası Başkanı Burak Kaynak, Erkan’ın enflasyon görünümü ve para politikasına odaklanan kapsamlı ve teknik bir sunum yaptığını söylemişti. Son dönemde Şimşek Fransa ve Britanya’da yatırımcılarla görüşmüş, Fas’ta IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantısına katılmıştı. Şimşek yönünü sonrasında yeniden Körfez’e çevirmişti.

7 Eylül’de Dünya Bankası, ‘ekonomiyi istikrara kavuşturmak için’ Türkiye’ye 35 milyar dolarlık (937 milyar 598 milyon 550 bin TL) yatırım paketini duyurmuştu.

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler