Sosyal Medya

Para Politikasi

Financial Times: Goldman Sachs, Fed’in banka stres testlerinde zorluklar yaşıyor

Financial Times’ın haberine göre, mevzuat uzmanlarına göre Goldman Sachs, Fed’in bu yılki banka stres testlerinde hayal kırıklığı yaratan notunu yeniden…

Financial Times: Goldman Sachs, Fed’in banka stres testlerinde zorluklar yaşıyor

Financial Times’ın haberine göre, mevzuat uzmanlarına göre Goldman Sachs, Fed’in bu yılki banka stres testlerinde hayal kırıklığı yaratan notunu yeniden gözden geçirmesini sağlama konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya.

 

Söz konusu olan yaklaşık 6 milyar dolar, yani Fed’in bu yılki stres testinin ardından olası kayıpları karşılamak için bankanın ne kadar ekstra sermaye tutmasını isteyeceği. Daha yüksek sermaye gereksinimi Goldman’ın kredi verme ve ticaret yapma kapasitesini kısıtlayabileceği gibi kârını da azaltabilir ve yatırımcıları hisse geri alımları ve temettü ödemeleriyle ödüllendirme kabiliyetini sınırlayabilir.

Goldman, Fed’in bu miktarı düşürmesini sağlamayı başarırsa, merkez bankasının stres testinin en son versiyonunu yayınladığı ve yeni bir itiraz süreci başlattığı dört yıl içinde bunu yapan ilk banka olacak. O zamandan bu yana bankalar stres testi sonuçlarına sekiz kez itiraz etti ve bunların hepsi Fed tarafından reddedildi.

Banka Politikası Enstitüsü’nde araştırma başkanı olan ve daha önce itiraz sürecini “yetersiz” ve “büyük ölçüde etkisiz” olarak nitelendiren Francisco Covas, “Başarı şansı sıfıra yakın” dedi.

Goldman, diğer büyük ABD bankaları gibi, Fed’in yıllık mali uygunluk testini geçti. Ancak test, Goldman’ın ciddi bir ekonomik krizde 40 milyar dolardan fazla zarar edeceğini ya da düzenleyicilerin geçen yıl zararları karşılamak için sahip olmasını istediği sermayenin neredeyse yarısını kaybedeceğini öngörüyordu ki bu, büyük rakiplerinin hepsinden daha kötü bir sonuçtu.

Geçtiğimiz hafta Goldman’ın CEO’su David Solomon, bu yılki stres testini eleştirerek nadir görülen bir adım attı. Fed’in puanlamasının, belirli işlerden çıkan ve dış yatırımları daraltan şirketin gelişimini yansıtmadığını söyledi.

Solomon o dönemde yaptığı bir açıklamada, “Tespitlerini daha iyi anlamak için düzenleyicimizle iletişim kuracağız” dedi.

Goldman stres testi sonucuna resmi olarak itiraz edip etmeyeceğini söylemekten kaçındı. Bankaların stres testi sonuçlarına itiraz etmek için iki haftaları bulunuyor. Goldman’ın hangi gerekçelerle sonuca itiraz edebileceği açık değildi.

Goldman bazı açılardan Fed’in stres testinde, bankaların da geçen hafta açıklamak zorunda olduğu kendi stres testinden daha iyi bir sonuç elde etti. Bankanın kendi içinde uyguladığı stres testi, merkez bankasının uyguladığından daha büyük bir ekonomik gerileme durumunda gelirlerinde daha büyük bir düşüş ve daha büyük ticari kayıplar öngörüyordu.

https://www.ft.com/content/97ca8f12-0e02-4f5e-a2e1-a29828a7a04a

 

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler