Sosyal Medya

Para Politikasi

ECB anketi: ECB enflasyon hedefine daha erken dönebilir

ECB’nin anketine göre, Euro bölgesi enflasyonu Avrupa Merkez Bankası’nın %2’lik hedefine düşünülenden daha erken dönebilir ve uzun vadede bile muhtemelen…

ECB anketi: ECB enflasyon hedefine daha erken dönebilir

ECB’nin anketine göre, Euro bölgesi enflasyonu Avrupa Merkez Bankası’nın %2’lik hedefine düşünülenden daha erken dönebilir ve uzun vadede bile muhtemelen bu seviyenin etrafında seyredecek.

 

ECB’nin Profesyonel Tahminciler Anketi’ne katılan ekonomistler önümüzdeki yıl enflasyonu üç ay önce öngörülen %2’nin altında %1,9 olarak görüyor ve 2026’da %1,9’da kalacağını öngörüyor.

Bu, enflasyonu sadece 2025’in son çeyreğinde hedefe geri döndüren ve yılın ortalamasını %2,3 olarak gören ECB’nin kendi tahmininden biraz daha hızlı.

Daha uzun vadede, 2029 olarak tanımlanan dönemde, enflasyon %2,0 ile ECB’nin hedefinin tam üzerinde görülmektedir.

Banka son üç yılı bir nesilden fazla bir süredir yaşanan en kötü enflasyonla mücadele ederek geçirdi ancak bazı politika yapıcılar artık bankanın %2’nin altına düşme riskinin gerçekçi olduğunu düşünüyor.

Hizmet sektöründeki hızlı fiyat artışı nedeniyle politika yapıcılar için önemli bir endişe kaynağı olan temel enflasyon tahminleri 2025’te %2,2 ve 2026’da %2,0 olarak değişmedi.

ECB’nin politika müzakerelerinde önemli bir girdi olan ankette, ekonomik büyümenin gelecek yıl %1,2 ile daha önce görülen %1,3’ün altında kalacağı ve bir sonraki yıl %1,4’e yükseleceği öngörüldü.

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler