Sosyal Medya

Döviz

BOJ faiz değiştirmedi, faiz artışı için yolda ancak şimdilik beklemede

Japonya Merkez Bankası, Temmuz ayındaki faiz artırımını takip eden piyasa çöküşünün tekrarlanmasını önlerken, önümüzdeki aylarda borçlanma maliyetlerinin artması için zemini…

BOJ faiz değiştirmedi, faiz artışı için yolda ancak şimdilik beklemede

Japonya Merkez Bankası, Temmuz ayındaki faiz artırımını takip eden piyasa çöküşünün tekrarlanmasını önlerken, önümüzdeki aylarda borçlanma maliyetlerinin artması için zemini hazır tutmaya devam etti. BOJ’un teminatsız gecelik çağrı oranını %0,25 civarında tutarak beklentileri karşılamasının ardından hisse senetlerinin kazançlarını koruması ve yende sadece nispeten küçük bir güçlenme görülmesiyle, piyasanın ilk tepkisi bu kez sakin oldu.

Merkez bankacılığı için Federal Rezerv’in nihayet faiz indirimlerine başladığı yoğun bir haftada, BOJ’un Bloomberg anketine katılan tüm ekonomistler tarafından sabit kalması bekleniyordu.

Temmuz ayındaki faiz artışının etkisi ve piyasaları bir sürprizle tekrar korkutmaktan kaçınma ihtiyacı göz önüne alındığında, bir bekleme kararı neredeyse kesin görünüyordu. Japonya’da Liberal Demokrat Parti’nin başbakanlık görevini üstlenecek yeni liderini seçmesi nedeniyle bankanın gündemden uzak durması da dikkat çekti. Banka, ekonomik büyümenin temel motorlarından biri olan tüketici harcamalarına ilişkin değerlendirmesini yükseltti ve finansal piyasaların izlenmesi gerektiğini belirtti. Enflasyon oranındaki bir başka yükselişin ardından, fiyat artışının projeksiyon döneminin ikinci yarısında hedefine uygun olarak devam etmesini beklediğini de yineledi. Societe Generale SA Japonya araştırma müdürü Jin Kenzaki, “BOJ yeni bir faiz artırımı için yolda olduğunu gösteriyor,” dedi.

Bu da dikkatleri Başkan Kazuo Ueda’nın Tokyo’da saat 15:30’da vereceği basın brifinginde bir sonraki faiz artırımının olası zamanlamasına ilişkin verebileceği ipuçlarına çeviriyor. Çoğu ekonomist, kısmen ABD’nin yeni başkanını seçmesinden hemen önce Japonya’da ulusal bir oylama yapılması olasılığı nedeniyle, merkez bankasının Ekim ayındaki toplantısında faiz artırımına gideceğinden şüphe duyuyor.

Kenzaki, “Ekim ayı, ilave bir artırımı destekleyecek yeterli veri olmaması ve LDP seçimlerinden kısa bir süre sonra yapılacak genel seçimler göz önüne alındığında çok erken görünüyor,” dedi. “Bir sonraki hamlenin Aralık ayında yapılacağını beklemeye devam ediyorum.”

Piyasa fiyatlaması, yatırımcıların merkezin yıl sonuna kadar tekrar harekete geçeceğine ekonomistlerden daha az ikna olduğunu gösteriyor. Dalgalanma eğilimi gösteren gecelik endeksli swaplar, Cuma günü bu yıl 25 baz puanlık bir artış için sıfır ile %77 ihtimal arasında gidip geldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yaklaşık %70’i Aralık ayına kadar bir artış daha bekliyor.

BOJ politika açıklamasından, ekonomik ve faaliyet görünümünün gerçekleşmesi halinde politika faizini artırmaya devam etme konusundaki duruşuna ilişkin bir ifadeyi çıkardı. Banka bu ifadeyi Temmuz ayında faiz artırım kararını ve politika yönünü açıklarken kullanmıştı. Bu cümlenin kaldırılması son açıklamalardaki açıklayıcı metin kalıbına uyarken, tekrar tekrar dahil edilmesi BOJ’un artırım iştahını aşırı vurgulamış olabilir.

Kurulun iki gün sürecek toplantısı, Federal Rezerv’in uzun zamandır beklenen bir politika değişikliğine giderek büyük bir faiz indirimine gitmesinden saatler sonra başladı. Böylece Fed, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası gibi gelişmiş piyasalardaki benzerlerine katılarak bir gevşeme döngüsü başlatmış oldu ve bu gelişme BOJ’un yukarı yönlü bir seyir izleyen tek büyük merkez bankası olarak aykırı konumunun altını çizdi.

All Nippon Asset Management Co. baş stratejisti Chotaro Morita, “Bir sonraki faiz artırımının zamanlamasının önümüzdeki aylarda yurtdışındaki, özellikle de ABD’deki ekonomik koşullara bağlı olacağını düşünüyorum,” dedi ve ekledi: “Bunu BOJ’un politika kararlarını oldukça geciktirici olarak görüyorum.”

Fed’in Çarşamba günkü hamlesi küresel bir gevşeme kampanyasına ivme kazandırırken, BOJ gözlemcileri arasında Japonya’da nasıl bir gidişat bekleneceği konusunda görüş ayrılıkları var. Bu hamlenin ardından Ağustos ayında piyasalarda yaşanan çöküş, Nikkei 225 endeksinin tarihindeki en büyük düşüşü tetikleyerek üç işlem günü boyunca Japonya borsasından 1,1 trilyon dolar sildi. Hisse senedi fiyatları o zamandan bu yana kayıplarını azaltırken, piyasadaki volatilite büyük küresel endeksler arasında en yüksek seviyede kaldı.

Topix Tokyo’da saat 14:11 itibariyle %1,5 artış gösterdi. Gösterge 10 yıllık tahvil faizleri 0,5 baz puan artışla %0,85’e yükselirken, yen dolar karşısında %0,2 değer kazanarak 142,30 seviyesine ulaştı.

Piyasanın ekonomi üzerindeki etkisi görülmeye devam ediyor. Bu arada son haftalarda ekonomik veriler, ücret artışları ve istikrarlı enflasyon gibi daha fazla faiz artırımı için cesaret verici işaretler sundu. Bu da ekonomistlerin %53’ünün neden Ekim ayındaki bir sonraki toplantıda faiz artırımı riski gördüğünü açıklıyor. Yeni başbakanın faiz artırımlarının hızını etkileyip etkilemeyeceği de henüz belli değil. LDP 27 Eylül’de yeni liderini seçecek. Partinin parlamentodaki hakimiyeti, liderinin parti anketini takip eden günlerde başbakan seçileceğini neredeyse garanti ediyor. 36 ekonomistin %86’sına göre, aday olan dokuz aday arasında Sanae Takaichi, parasal gevşemenin savunucusu olarak bilindiği için BOJ’un politika normalleştirme planlarını zorlaştırma olasılığı en yüksek olan kişi olacak.

Yine de BOJ yetkilileri yeni liderin para politikasında köklü değişikliklere gitmesini beklemiyor, zira iktidar partisi bankanın istikrarlı enflasyon hedefini sürdürmesi konusunda hemfikir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler