Sosyal Medya

Gündem

Babacan, Kamuda Tasarruf Paketi’ni değerlendirdi: “Samimi bir tasarruf politikası değil!”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, sosyal medya hesabından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik…

Babacan, Kamuda Tasarruf Paketi’ni değerlendirdi: “Samimi bir tasarruf politikası değil!”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, sosyal medya hesabından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ne ilişkin değerlendirmede bulundu. Tedbirlerin açıklanmasını olumlu bir adım olarak nitelendiren ve eksikleri sıralayan Babacan, “Samimi bir tasarruf politikası bu değil!” dedi ve hükümetin tasarruf adımlarını yetersiz bulduğunu belirtti.

 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan kamuda tasarruf tedbirlerini eleştiren bir paylaşım yaptı. Babacan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, paketin yetersiz olduğunu ve ciddi sorunlara çözüm getirmediğini vurguladı.

Babacan, paylaşımında kamuda tasarruf tedbirlerinin açıklanmış olmasını önemli ve olumlu bir adım olarak gördüğünü, ancak açıklanan paketin mevcut haliyle çok yetersiz olduğunu ifade etti. Babacan, “Açıklanan pakette esas kara delik olan Kamu Özel İşbirliği projeleriyle ilgili bir adım yok. İsraf ve yolsuzluğun esas kaynağı olan Kamu İhale Yasasıyla ilgili adım yok. Siyasi Etik Yasası’na ilişkin bir plan yok. Varlık Fonu gibi paralel Hazine uygulamalarına son vermekle ilgili bir adım yok.” dedi.

Babacan, Anayasa’ya ve Meclis’in bütçe hakkına aykırı olan Cumhurbaşkanı’na çok yüksek tutarda ödenek ekleme yetkisinin iptaline ilişkin bir adım olmadığını belirtti. “Sayıştay denetiminden kaçınma, ihale yasasından muafiyet gibi kötü alışkanlıklara derhal ve net biçimde son vermeyle ilgili bir adım yok. Özel hesap, özel ödenek, fon gibi denetimsiz ya da şeffaf olmayan yollarla harcama yapma uygulamasına son vermeyle ilgili bir adım yok.” ifadelerini kullandı.

Babacan, hazine dışındaki kurumların Kamu Özel İşbirliği kapsamında devlet adına garanti vermesini engellemeye ilişkin bir adım olmadığını söyledi. “Kamu borçlanmasında ve kamu garantilerinde kur, faiz, likidite, re-finansman ve kredi risklerinin basiretli biçimde yönetimi için daha bağlayıcı ilke ve kurallara ilişkin bir adım yok. Mali Kural uygulamasını hayata geçirmeye ilişkin bir adım yok. İktidarın tepesindeki uçak saltanatına son vermeyle ilgili adım yok. Elde edilecek tasarruf tutarına ilişkin bir hesaplama yok.” dedi.

Babacan, “Sadece göstermelik olarak alınacak birkaç tedbir ile ekonomiyi düzeltemezsiniz. Açıklanan tedbirlerin, kamunun her birimi tarafından uygulanmasını bekliyorsanız bu tedbirleri uygulamaya en üstten başlatmak zorundasınız. Soruyorum: Siz tasarruf konusunda samimi misiniz Sayın Recep Tayyip Erdoğan?” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı. Babacan’ın bu eleştirileri, kamuoyunda ve sosyal medyada geniş yankı buldu. DEVA Partisi lideri, hükümetin tasarruf politikalarını samimi bulmadığını ve gerçek sorunların çözümü için daha kapsamlı adımların atılması gerektiğini belirtti.

Babacan’ın sosyal medyadaki paylaşımı şu şekilde:

Kamuda tasarruf tedbirlerinin açıklanmış olmasını önemli ve olumlu bir adım olarak görüyorum.

Ancak, açıklanan paket mevcut haliyle çok yetersiz.

Açıklanan pakette;

Esas kara delik olan Kamu Özel İşbirliği projeleriyle ilgili bir adım yok. İsraf ve yolsuzluğun esas kaynağı olan Kamu İhale Yasasıyla ilgili adım yok.

Siyasi Etik Yasası’na ilişkin bir plan yok.

Varlık Fonu gibi paralel Hazine uygulamalarına son vermekle ilgili bir adım yok.

Anayasa’ya ve Meclis’in bütçe hakkına aykırı olan Cumhurbaşkanı’na çok yüksek tutarda ödenek ekleme yetkisinin iptaline ilişkin bir adım yok.

Sayıştay denetiminden kaçınma, ihale yasasından muafiyet gibi kötü alışkanlıklara derhal ve net biçimde son vermeyle ilgili bir adım yok.

Özel hesap, özel ödenek, fon gibi denetimsiz ya da şeffaf olmayan yollarla harcama yapma uygulamasına son vermeyle ilgili bir adım yok.

Hazine dışındaki kurumların Kamu Özel İşbirliği kapsamında devlet adına garanti vermesini engellemeye ilişkin bir adım yok.

Kamu borçlanmasında ve kamu garantilerinde kur, faiz, likidite, re-finansman ve kredi risklerinin basiretli biçimde yönetimi için daha bağlayıcı ilke ve kurallara ilişkin bir adım yok.

Mali Kural uygulamasını hayata geçirmeye ilişkin bir adım yok.

İktidarın tepesindeki uçak saltanatına son vermeyle ilgili adım yok.

Elde edilecek tasarruf tutarına ilişkin bir hesaplama yok.

Sadece göstermelik olarak alınacak birkaç tedbir ile ekonomiyi düzeltemezsiniz. Açıklanan tedbirlerin, kamunun her birimi tarafından uygulanmasını bekliyorsanız bu tedbirleri uygulamaya en üstten başlatmak zorundasınız.

Soruyorum: Siz tasarruf konusunda samimi misiniz?”

karar.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler