Para-banka-finans
Yabancılar 680 milyon dolarlık tahvil satışıyla net çıkış yaptı
Yabancılar 31 Mart seçimleri sonrasında ilk kez geçen hafta tahvil piyasasında 680 milyon dolarlık satışla net çıkışa imza attı. Borsadan…
Yabancılar 31 Mart seçimleri sonrasında ilk kez geçen hafta tahvil piyasasında 680 milyon dolarlık satışla net çıkışa imza attı. Borsadan yabancı çıkışı ise yedi haftada 2,2 milyar dolara ulaştı. Rezervlerde de seçim sonrası ilk düşüş geçen hafta yaşandı.
Merkez Bankası (TCMB), 28 Haziran haftasına ilişkin menkul kıymet istatistiklerini yayımladı.
Buna göre, yurt dışında yerleşikler geçen hafta devlet iç borçlanma senedi (DİBS) piyasasında nette 680 milyon dolarlık çıkışa imza attı.
Böylece 22 Mart’tan bu yana üst üste 13 haftada tahvil piyasasında nette alıcı olan yabancılar, ilk kez geçen hafta satışa imza attı.
Böylece, tahvil piyasasında yabancıların yılbaşından bu yana net girişi 8 milyar 127 milyon dolara geriledi.
Borsa İstanbul’da hisse senedi piyasasında ise yabancılar geçen hafta 228 milyon dolarlık net satışla çıkışlarını üst üste yedinci haftaya taşıdı.
Borsada toplam net yabancı çıkışı, son yedi haftada 2 milyar 157 milyon dolara ulaştı. Yılbaşından bu yana ise yabancılar hissede 1 milyar 250 milyon dolarlık çıkışa imza atmış oldu.
Geçen sene mayıs seçimleri sonrasında ekonomi yönetimi ve politikalarında U dönüşüne imza atılırken en büyük hedef yabancı sıcak para çekmekti.
Bu hedefte kısmen başarılı olunurken, yabancının Borsa İstanbul’daki Türk şirketlerin hisse senetleri yerine yüksek faizli tahvilleri (devlet iç borçlanma senetleri) tercih ettiği görülüyor.
Döviz kurlarının yatay, TL faizinin yüzde 50’lerde olduğu dönemde yabancılar, garanti yüksek faiz getirisine yöneliyor. Bu nedenle bu sene tahvil piyasasına yabancı sıcak para girişi gözleniyor.
Uzmanlar ise iki para birimi arasındaki farktan yararlanma amaçlı kısa vadeli ‘carry trade’ girişlerinin risklerine işaret ediyor.
Yüksek faizle birlikte ekonomideki yavaşlama, şirketlerin kârlılık oranlarındaki düşüş, jeopolitik riskler, Avrupa’daki durgunluk, Borsa İstanbul’da hisse performanslarını zayıflatıyor.
Yerel seçim sonrası yabancılar, yine yüksek faiz getirisi için swap (takas) kanalından 22,4 milyar dolarlık TL lehine pozisyon aldı.
Swap kanalından geçen hafta 0,1 milyar dolarlık sınırlı çıkış görüldü.
31 Mart seçimleri sonrasında TCMB’nin swap hariç net rezervinde 77,1 milyar dolarlık artış kaydedilirken, bu gelişmede 29 milyar dolarlık yabancı sıcak para girişi ile 21,9 milyar dolarlık döviz mevduat azalışı etkili oldu.
Yurt içi yerleşikler de yüksek faiz nedeniyle son aylarda dövizden TL’ye geçiş yaptı.
TCMB brüt rezervleri geçen hafta 4,7 milyar dolarlık düşüşle 142,9 milyar dolara geriledi.
Bankanın net rezervleri de geçen hafta 5,5 milyar dolarlık düşüşle 39,4 milyar dolar oldu.
Bankanın swap hariç net rezervi de 31 Mart’taki yerel seçimler sonrasında ilk kez haftalık bazda geriledi ve 1,1 milyar dolarlık düşüşle 11,6 milyar dolara geriledi.
Öte yandan, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı, parite etkisinden arındırılmış veride geçen hafta 1,6 milyar dolar geriledi. Gerçek kişilerde 6 milyon dolarlık artış olurken, düşüşün tamamı şirketlerden kaynaklandı.
Emre Deveci
sozcu.com.tr