Sosyal Medya

Para-banka-finans

Vadeli mevduat yatırımı neden tercih edilir, avantajları neler?

  Altın, döviz, hisse senedi ve repo olmak üzere birçok yatırım aracı bulunuyor. Mevduat da tercih edilen yatırım türleri arasında…

Vadeli mevduat yatırımı neden tercih edilir, avantajları neler?

 

Altın, döviz, hisse senedi ve repo olmak üzere birçok yatırım aracı bulunuyor. Mevduat da tercih edilen yatırım türleri arasında yer alıyor. Mevduat yatırımı, birikimlerin bankaya yatırılarak belirlenen vade süresi içerisinde faiz getirisi elde edilen yatırım türüdür. Bu yatırım türünde, çeşitli vade süreleri ve faiz oranları bulunur. Mevduat yatırımın özellikleri ve avantajları ile ilgili detaylar haberde yer alıyor.

Vadeli mevduat yatırımı, bankalara yatırılan paradan faiz getirisi elde etmeyi sağlıyor. Bireyler, birikimlerini belirli bir süre boyunca bankaya yatırarak, bu süre sonunda faiz getirisi elde ederler. Mevduat hesaplarında; 1 ay, 3 ay, 6 ay, 12 ay, 2 yıl ve 3 yıl şeklinde vade süreleri bulunuyor. Tercih edilen vade süresi tamamlandıktan sonra faiz getirisi hesaba ekleniyor. Faiz oranları, bankalara ve paranın tutarına göre değişkenlik gösteriyor.

 

Vadeli mevduat yatırımı avantajları neler?

Vadeli mevduat hesapları, genellikle bankalar üzerinden açılıyor ve bu hesaplar sigorta kapsamı içerisinde yer alıyor. Sigorta tutarı, 2024 yılında her bir kişi için 650.000 TL şeklinde belirlendi. Hem banka güvencesinde olması hem de sigortanın olması nedeniyle mevduat yatırımı güvenilir bir ortam yaratıyor.

Farkı vade sürelerinin bulunması bireyler için alternatifler sunuyor. Kişiler parayı değerlendirmek istedikleri süreye göre mevduat hesaplarını açabiliyor.

Belirlenen vade süresi sonrasında faiz getirisi elde edileceği için düzenli bir şekilde getiri imkanı sunuyor. Yatırımcılar, vade süresi sonunda faiz oranına göre elde edecekleri potansiyel getiriyi tahmin edebilirler. Bu da riskten kaçınanlar ve kazanç miktarını bilmek isteyenler için önemli bir avantaj sağlıyor.

Ana paranın vade sonuna kadar çekilmemesi ile beraber faiz getirisi elde ediliyor. Faiz getirisinden vergi kesintileri yapıldıktan sonra hem faiz getirisi hem de ana para çekilebiliyor. Bu durum, düşük riskli bir yatırım olarak kabul ediliyor çünkü vade sonunda kazanç sağlama potansiyeli bulunuyor.

Aylık ve yıllık vadeli mevduat hesaplarının olmasının yanı sıra günlük faiz veren mevduat hesapları da bulunuyor. Bankaların belirlediği günün tamamlanmasından sonra faiz getirisi elde edilebiliyor. Böylelikle günlük olarak da faiz getirisi sağlanabiliyor ve yatırım istenilen gün çekilip başka bir yatırım aracına yönlendirebiliyor.

 

Mevduat hesabı faiz oranları nedir?

Vadeli mevduat yatırımında getiri, faizi üzerinden sağlandığı için kazanç tutarı faiz oranına göre değişebiliyor. Bankaların faiz oranları arasında değişiklik olabilir. Mevduat hesabı açmadan önce bankaların vadeli mevduat faiz oranlarının karşılaştırılması fayda sağlar. Faiz oranı, mevduat tutarına göre de değişim gösterebilir. Bazı bankalar, kullanıcı artırmak için yeni müşterilere özel faiz oranları ile ilgili kampanyalar sunabiliyor. Bu kampanyalar, tarihlere ve bankalara göre değişiyor.

Bankaların vadeli mevduat hesaplarının faiz oranlarını karşılaştırmak ve hesaplama yapmak için  mevduat faizi ve getiri hesaplama aracı kullanılıyor.

 

Vadeli mevduat faizi nasıl hesaplanır?

Mevduat hesaplarında belirlenen bir faiz oranı ve vade süresi yer alıyor. Yatırım tutarı olarak belirlenen ana para, faiz oranı ve vade süresi ile beraber bir hesaplama gerçekleştirilebiliyor. İşte vadeli mevduat faizi hesaplama formülü:

Anapara x faiz Oranı x vade süresi / 36500

Bu formül, brüt getiri tutarını gösteriyor ve bu tutardan gelir vergisinin düşülmesi ile net tutar ortaya çıkıyor. İşte vadeli mevduat hesaplaması örneği;

Mevduat tutarı: 100.000 TL

Vade süresi: 32 gün

Faiz oranı: %48

Vade sonu net getiri: 3.893 TL

 

Vadeli mevduat hesaplarda vergi oranları nedir?

Vadeli mevduat hesaplarında, faiz gelirleri üzerinden vergi ödemesi gerçekleştiriliyor. Mevduat hesabına yatırılan ana para üzerinden bir kesinti yapılmadığı için ana para ile ilgili bi azalma yaşanmıyor. İşte stopaj oranları;

6 aya kadar vadeli hesaplarda %7.5

Bir yıldan daha fazla vadeli hesaplarda %2,5

Bir yıla kadar vadeli hesaplarda %5,

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler