Sosyal Medya

Para-banka-finans

Kredinizi Geri Öderken Bütçenizi Nasıl Korursunuz?

Advertorial         Onaylanan krediyi alıp harcamaya başladıktan sonra bütçe yönetimi de sürecin en kritik noktalarından biridir. Bu…

Kredinizi Geri Öderken Bütçenizi Nasıl Korursunuz?

Advertorial

 

 

 

 

Onaylanan krediyi alıp harcamaya başladıktan sonra bütçe yönetimi de sürecin en kritik noktalarından biridir. Bu nedenle tüketicilerin, ilgili kredi borcunun ödemeleri tamamlanana kadar yeni bir finansal planlama yapmaları önem arz eder. Genel olarak bir borcu ödemek ve aynı anda tasarruf etmek zor olabilir. Kredinizi ödemeye devam ederken bütçenizi nasıl yönetebileceğinize, aylık ödemelerinizi daha pratik bir şekilde nasıl yapabileceğinize yönelik çeşitli bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Aylık Ödemeleri Planlamak

Konunun en önemli ve kritik adımlarından biri burasıdır, çünkü diğer finansal hareketler de bir ödeme planına göre şekillenir. Bu noktada en önemli faktörlerden biri borçları bir öncelik sırasına koymaktan geçer. Özellikle birden fazla kredi borcu olan tüketiciler, zaman zaman bu planlamayı yapabilmekte. Her biri için faiz oranı ve asgari ödeme dahil olmak üzere tüm borçlarınızın bir listesini çıkarmanız mümkün. Ardından asgari ödeme miktarı ya da en yüksek faiz oranına sahip kredi gibi kriterlere göre öncelikli bir liste hazırlanabilir. Etkili bir aylık ödeme planı oluşturmanıza yardımcı olmak için dikkate almanız gereken bazı önemli adımlar, gelir-gider dengenizi iyi analiz etmek, kredi tutarınızı ihtiyaçlarınıza uygun belirlemek ve vade süresini doğru ayarlamaktır. Bu adımları takip ederek aylık ödeme planınızı doğru şekilde oluşturmak için ihtiyaç kredisi hesaplama aracını kullanın; ayrıca dikkat etmeniz gereken diğer önemli noktalar şunlardır:

  • Gelirinizi ve giderlerinizi değerlendirin: Kira ödemeleri ve kredi geri ödemeleri gibi aylık gelirinizi ile sabit giderlerinizi değerlendirerek işe başlayın. Bu sabit giderleri gelirinizden çıkarmak, her ay ne kadar harcanabilir geliriniz olduğuna dair net bir tablo sunacaktır.
  • Finansal hedeflerinize öncelik verin: Kısa vadeli ya da uzun vadeli finansal hedeflerinizi belirleyin. Bunlar acil durumlar için tasarruf etmek, yüksek faizli borçları ödemek veya emeklilik için yatırım yapmak olabilir. Hedeflerinize öncelik vererek gelirinizi buna göre organize edebilirsiniz.
  • Harcamalarınızı kategorilere ayırın: Özellikle kredi borcunuzun ödemeleri devam ediyorken değişken harcamalarınızı (ulaşım, iletişim, eğlence, alışveriş vs.) kategorilere ayırın. Bu, aşırı/gereğinden çok harcama yaptığınız alanları belirlemenize ve gerekli ayarlamaları yapmanıza yardımcı olacaktır.
  • Planınızı takip edin: Aylık ödeme planınızı düzenli olarak takip edin ve böylece finansal hedeflerinize doğru nasıl ilerlediğinizi gerçekçi bir şekilde görün. Gelir veya giderlerinizdeki değişiklikleri karşılamak için gerektiği gibi ayarlamalar yapın.

Tüm bunlar, bir kredi borcu ödemeyen ancak birikim yapmak isteyen kişiler için de geçerli planlar olabilir. Bununla beraber özellikle yüksek miktarda kredi ödemelerinin olduğu dönemlerde bu ve benzeri finansal planlamalar daha da değerlidir.

Borç Birleştirme Yaklaşımı

Yüksek faiz oranlarına sahip birden fazla borcu olan tüketiciler, kimi zaman borç birleştirmeyi de düşünebilir. Bu, mevcut borçlarının hepsini ödemek için yeni bir kredi almak anlamına gelir. Yeni kredi daha düşük bir faiz oranı elde edebildiğinde, faizden tasarruf etmek ya da aylık ödemelerini daha kolay yönetmek mümkün olabilir. Böylelikle aylık geliri/bütçeyi zorlayan birden çok kredi ödemesine karşı farklı bir yaklaşım denenebilir.

Borç Ödemede Çığ ve Kartopu Yöntemleri

Tüketiciler için kredi ödemelerinde genellikle iki yöntem vardır: Bunlardan çığ yöntemi, ilk önce en yüksek faiz oranına sahip borçları ödemeyi içeren bir bütçeleme stratejisidir. Bu yaklaşımın mantığı, faizden tasarruf etmek ile ilgilidir. Çığ yönteminde daha küçük ödemelere odaklanmak yerine, dikkatiniz en yüksek faiz oranına sahip borca ​​yönelir. Bu hesap ödendiğinde, bir sonraki en yüksek faiz oranına sahip borç gelir. Bu borç sıfıra ulaştığında, bir sonraki en yüksek faiz oranına sahip hesaba geçin ve bunun üzerinde çalışın. Tüm hesaplar sıfır bakiye gösterene kadar işleme devam edin.

Diğer yöntem olan kartopu ise; önce en küçük borçları ödemeye öncelik verir. Bu, faiz açısından daha fazla maliyet çıkarabilmesine karşın en küçük kredilerin ödenmesi ve en hızlı kazanımların sağlanması ile ilişkilendirilir. Kartopu stratejisi, tüm alacaklılara asgari ödemeler yapmayı ve en küçük bakiyeye sahip hesaba odaklamayı içerir. Bu bakiye sıfıra ulaştığında, dikkatiniz ve ekstra parayı bir sonraki en küçük bakiyeye çevirin ve bunun üzerinde çalışın.

Bu yöntemler de kredi öderken bütçeyi koruma noktasında tüketicilerin deneyebildiği seçenekler arasında bulunur.

Borç Ödeme Planında Kredilerin Vade Sayısı

İlk kez borç alıyorsanız, kısa vadeli krediler ile uzun vadeli krediler arasındaki farkı anlamanız da önemlidir. Bu da bir yandan kredinizi öderken öte yandan bütçenizi koruyabileceğiniz yaklaşımlar noktasında önem kazanabilir. Özellikle kısa vadeli krediler ile borcu daha hızlı ve kısa bir sürede kapatmak mümkün. Bu sayede tüketiciler, uzun vadeye yayılan faiz yüküne karşı da bu yönlü bir karar alabilir. Tüm bunlara göre kısa ve uzun vadeli kredileri de farkları ile birlikte aşağıdaki maddelerde inceleyin:

  • Kısa vadeli kredilerin vadesi genellikle 24 ay veya daha azdır.
  • 24 aydan uzun süreli krediler ise genellikle uzun vadeli krediler olarak sınıflandırılır.
  • Ev kredisi veya araba kredisi gibi belirli uzun vadeli finansmanlar, borçlunun teminat göstermesini gerektirebilir.
  • Bununla beraber kısa vadeli krediler de daha yüksek faiz oranları talep edebilir.

Sonuç olarak, kısa vadeli bir kredinin bir borçlunun ihtiyaçlarını etkili bir şekilde karşılayabileceği zamanlar olabilir. Ancak, yüksek faiz oranları nedeniyle pahalı olabilirler ve dikkatli davranılması gerekir. Uzun vadeli bir kredi de genellikle uygunluk kriterlerini karşıladıkları ve geri ödeme planına uydukları sürece borçlulara daha iyi bir anlaşma sunabilir. Hangi kredi türüne karar verirseniz verin, sizin için doğru olanı seçin. Tamamen bilinçli bir karar verebilmeniz için seçeneklerinizi iyice araştırdığınızdan emin olun.

Kredi Ödemelerinin Zamanında Yapılmasının Faydaları

Kredi/kredi kartı borçlarınızı her ay zamanında ödemeniz, kredi notunuzu yükseltmenize yardımcı olabilecek faktörlerden biridir. Borç verenler (bankalar) kredi geçmişinize bakacak ve bunu gelecekteki davranışlarınızı tahmin etmek için de kullanacaktır. Bu nedenle kredileri ve kredi kartlarını zamanında ödemek, kredi notunu yükseltme de oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra gecikme faizi, ihtar gibi durumlarla karşılaşmamak adına da yine de kredi borçlarının zamanında ödenmesi değer taşır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler